Tips Menarik

4 Kesalahan Asas Yang Dilakukan Oleh Perniaga E-Commerce Baru

Ramai pengguna yang telah membeli membeli-belah dalam talian. Menurut kajian UPS baru-baru ini, 70 peratus ingin membeli peruncit kegemaran mereka secara digital. Hasilnya, kategori ini menyaksikan peningkatan dan pertumbuhan besar setiap tahun. Baru tahun lalu, e-dagang meningkat 13 peratus. Dalam talian semakin menjadi kebiasaan untuk membeli-belah. Kami melihat lebih banyak syarikat e-commerce dilancarkan setiap tahun …

4 Kesalahan Asas Yang Dilakukan Oleh Perniaga E-Commerce Baru Read More »

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship

Zaman sekarang boleh katakan semua orang nak buat bisnes online. Senang cakap, kalau kita ambil batu dan baling, mesti akan jatuh atas kepala orang yang buat bisnes online. Ha, macam tu lah nak bagi analogi untuk menunjukkan betapa ramainya orang berbisnes. Saya tak terkejut. Sebab kita sendiri boleh rasa betapa peritnya kehidupan moden sekarang. Lebih-lebih lagi bagi …

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship Read More »

Facebook Boosted Post

Berdasarkan survey yang saya buat, memang ramai peniaga online yang baru bermula dan belum tahu mengenai Facebook Ads pernah mencuba menggunakan Facebook Boosted Post walau sekali. Mereka yang menggunakan boost post ini memberi respon bahawa post mereka sememangnya ada reaksi dari pengguna Facebook tapi sekadar like dan sedikit komen. Jadi untuk mendapatkan jualan adalah agak …

Facebook Boosted Post Read More »

10 Laman Web Fesyen Dalam Talian di Malaysia

Hari ini kami menyenaraikan 10 laman web fesyen yang mungkin berguna untuk pencarian almari pakaian anda. Teruskan membaca untuk melihat apa yang kami ada dalam senarai! Butik Fesyen Dalam Talian Di Malaysia 2020 Hari Raya Aidilitri tidak lama lagi! Adakah anda sudah mempersiapkan diri untuk majlis-majlis yang menggembirakan? Sekiranya tidak, seperti biasa, kami mendapat sokongan …

10 Laman Web Fesyen Dalam Talian di Malaysia Read More »

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T

Untuk capai matlamat bisnes, anda mungkin dah buat macam-macam strategi pemasaran, trial & error, buat kajian pasaran. Tapi masih belum capai matlamat itu. Dengan S.M.A.R.T ini akan membantu bisnes ada sentiasa di laluan yang betul, fokus, membuat keputusan lebih baik dan lebih produktif. Jom kita huraikan satu persatu. 1. Specific (Spesifik & Jelas) Pertamanya anda …

Rancang Pemasaran Anda Dengan S.M.A.R.T Read More »

9 Cara Rasulullah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi

Rasulullah merupakan ahli perniagaan yang hebat. Pada suatu ketika di waktu berniaga, Rasulullah telah memperoleh keuntungan lebih dari usahawan-usahawan lain dalam rombongan yang sama. Oleh kerana kehebatan Rasulullah saw dalam perniagaan, Baginda berjumpa dengan isterinya, Siti Khadijah (yang juga seorang usahawan unggul) ketika berumur 25 tahun. Ingin tahu cara Rasulullah berniaga, teruskanlah membaca. 1. Tidak …

9 Cara Rasulullah Berniaga Yang Boleh Kita Contohi Read More »

10 Kelebihan Dan Kebaikan Bersedekah

Rasulullah SAW pernah bersabda; “Tidak ada hari yang disambut oleh para hamba melainkan di sana ada dua malaikat yang turun, salah satunya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti kepada orang-orang yang berinfaq’. Sedangkan (malaikat) yang lainnya berkata: ‘Ya Allah berikanlah kehancuran kepada orang-orang yang menahan (hartanya)’.” (Hadis Riwayat Bukhari Dan Muslim) Sedekah bukan hanya perihal memberikan …

10 Kelebihan Dan Kebaikan Bersedekah Read More »

Apa Yang Anda Perlu Tahu TentangLHDN E Filing 2020 (EzHasil)

LHDN e Filing merupakan sistem percukaian lhdn diaman jika anda merupakan individu yang mempunyai pendapatan di Malaysia anda perlu declare cukai pendapatan anda setiap tahun. Beberapa langkah serta proses anda perlu lakukan untuk mendaftar e-filing ini, antaranya anda perlu tahu berkaitan kadar cukai berapa persen (%) anda kena bayar serta pelepasan cukai apa ada boleh dapat. Untuk tahun 2020 …

Apa Yang Anda Perlu Tahu TentangLHDN E Filing 2020 (EzHasil) Read More »

5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga

Beniaga bukanlah sesuatu yang mudah, lagi-lagi jika anda tiada pengalaman atau asas beniaga. Namunadakah anda betul-betul dah bersedia untuk berniaga? Jom kita lihat tanda-tanda anda belum bersedia untuk berniaga: 1. Motivasi Diri Motivasi diri amatlah penting bagi setiap orang yang melakukan perniagaan. Ini kerana perniagaan bukanlah sesuatu yang indah. Bisnes ada pasang surut untung dan …

5 Tanda Anda Belum Bersedia Untuk Berniaga Read More »

Teknik Closing Mudah

Ada banyak faktor yang mempengaruhi hasil close sale. Antaranya tahap kesedaran, emosi, promosi, dan keperluan. Sebelum anda ingin closing, anda kena pastikan segala persolan di bahagian penjual (seller) sudah selesai. Persoalan apa? Who – kenali siapa prospekWhy – kenali kenapa prospek mencari kitaWhat – kenali produk yang boleh menyelesaikan masalah prospekWhere – kenali tempat/platform prospek …

Teknik Closing Mudah Read More »

Apa Itu Close Sale?

Pada pandangan saya, close sales adalah satu proses menukar seorang prospek supaya mereka timbul rasa minat kepada produk dan atau servis yang kita jalankan, percaya kepada kita dan produk sehingga menjadi seorang pembeli melalui komunikasi verbal atau non-verbal. Secara ringkasnya, proses tukar prospek kepada pembeli melalui komunikasi verbal atau non-verbal. Close sale juga boleh ditakrif …

Apa Itu Close Sale? Read More »

5 Sebab Perlu Berniaga

Bukan semua orang ingin dan berniat untuk memulakan perniagaan sendiri. Mungkin kerana tiada sebarang tergerak minat untuk menjadi usahawan atau kerana mereka bimbang akan rugi atau tidak mendapat pulangan modal. Anda juga begitu? Sememangnya tiada salah di situ. Terpulanglah pada diri masing-masing kerana mungkin kita lebih selesa bekerja makan gaji. Rezeki pastinya ada di mana-mana …

5 Sebab Perlu Berniaga Read More »

4 Sebab Kenapa Perlu Kenal Niche Market

Niche adalah kaedah untuk mengumpul pelanggan yang memerlukan satu-satu produk atau servis yang tertentu. Bila anda tahu niche market, anda boleh kenalpasti pasaran anda dengan lebih khusus. Contohnya adalah untuk pengeluar baju muslimah, niche market anda mungkin untuk muslimah Plus Size atau Petite Size. Mengapa bisnes anda perlu mempunyai Niche sendiri? 1. Menunjukkan Kepakaran Anda Dalam …

4 Sebab Kenapa Perlu Kenal Niche Market Read More »

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness

Tahukah anda apa itu “Brand Awareness”? Adakah orang ramai tahu tentang jenama anda? Sebagai peniaga, anda perlu buat orang ramai tahu tentang jenama anda. Brand Awareness merupakan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman tersendiri ketika mendapatkan perkhidmatan dan produk bagi sesebuah perniagaan. Untuk dapatkan perhatian pelanggan, penggunaan logo yang mampu naikkan …

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness Read More »

Scroll to Top