9 Tips Promosi Jualan

Apabila P.T. Barnum bercakap mengenai promosi jualan, kemungkinan besar dia menggunakan kata itu sebagai kata kerja. Apabila saya bercakap mengenai promosi, saya bermaksud ia sebagai kata nama. Acara yang dirancang dan diselaraskan bertujuan menjual produk atau perkhidmatan tertentu untuk masa yang terhad dan memenuhi keperluan pengguna yang berkaitan dengan musim.

Promosi jualan apabila dilakukan dengan baik, ianya adalah cara yang berkesan untuk anda memasarkan perniagaan atau produk dan perkhidmatan anda. Saya tidak bercakap mengenai promosi di mana anda menjatuhkan harga pada produk yang ada dengan ketara, atau ketika anda melakukan jualan luar biasa untuk memindahkan inventori basi. Sebagai gantinya, saya bermaksud fokus yang relevan dan bermusim mengenai tema atau penyelesaian yang merangkumi produk anda yang akan diberi perhatian dan dihargai oleh pelanggan anda, dan prospek akan terpikat untuk dicuba untuk pertama kalinya.

Oleh itu, saya akan berkongsikan kepada anda tentang beberapa tips yang anda boleh lakukan untuk promosi jualan, berikut adalah sembilan faedah menjalankan promosi jualan yang dirancang dengan baik:

Membuat pembezaan

Apabila anda melancarkan produk baru atau meminta pelanggan untuk  terlibat dengan perniagaan anda dengan cara yang baru, ini membezakan anda daripada persaingan anda. Perancangan promosi memaksa anda untuk mengenal pasti sesuatu yang baru atau berbeza yang memberikan nilai kepada pelanggan anda.

Membuat kandungan dan peluang komunikasi baru

Salah satu kaedah termudah untuk membuat kandungan baru untuk pelanggan anda adalah dengan membuat berita. Promosi adalah berita. Berita adalah kandungan. Kandungan yang dibuat untuk dimuatnaik haruslah ada kena mengena denga perniagaan yang dilakukan. Berita yang disampaikan boleh dalam dua cara sama ada secara spontan mahupun secara serius.

Menjana peluang jual dan jual silang

Apabila anda mengemas atau menggabungkan produk dengan tema atau penyelesaian, anda sering dapat menjana penjualan pelbagai item dan bukannya satu item. Apabila anda memberi tumpuan untuk mencipta nilai tambah untuk pelbagai jenis biasa, anda boleh mengenakan harga premium.

Memacu pengambilan keputusan pelanggan

Penawaran ketersediaan terhad dapat menimbulkan rasa kekurangan pada pelanggan anda yang membuat mereka bertindak. Apabila digabungkan dengan kandungan baru yang dapat membantu pelanggan melihat dengan jelas faedah dari apa yang anda promosikan, anda boleh membuat alasan menarik untuk membeli sekarang. Sekiranya anda dapat menambahkan sampel item promosi anda ke dalam campuran, anda akan membuat banyak alasan untuk pelanggan membeli.

Menciptakan peluang dari mulut ke mulut

Sekiranya anda mengendalikan kedai runcit, pelanggan tetap anda hampir selalu membeli dari anda. Promosi sering kali dapat menjadikan pelanggan tetap anda alasan baru untuk terkejut dan gembira dengan perniagaan anda yang mendorong mereka untuk bercakap tentang anda kepada rakan mereka. Selain itu, barangan yang perlu anda ada di dalam kedai runcit perlulah mencukupi. Sayur-sayur juga perlu dipastikan sentiasa segar dan tidak layu.

Menciptakan peluang latihan untuk kakitangan anda

Seperti pelanggan biasa, kakitangan penjualan runcit anda (atau mana-mana pekerja yang mempunyai hubungan langsung dengan pelanggan), boleh menjadi rutin dan kehilangan semangat dalam suara mereka. Promosi memberi anda peluang untuk melatih, menyiapkan dan mengaktifkannya semula dalam perkara baru dalam perniagaan anda.

Membuat fokus syarikat pada pemasaran

Membangunkan kalendar promosi memaksa anda untuk merancang program pemasaran baru yang difokuskan pada waktu-waktu tertentu dalam setahun. Ini juga akan membantu anda bersiap sedia dari segala aspek. Sekiranya anda belum mempunyai pasukan pemasaran khusus yang melakukan ini untuk anda, membuat mentaliti promosi akan menjadikan anda pemasaran dengan lebih kerap dan memberi anda lebih banyak pengalaman untuk terus berkembang.

Menciptakan peluang pengujian

Mungkin anda mempunyai idea yang anda fikir pelanggan akan sukai tetapi tidak yakin dengan hasilnya. Promosi memberi anda jangka masa terhad untuk menguji idea dan produk baru dan mengukurnya. Ini akan membantu anda mengetahui sama ada mereka memerlukan pelaburan masa dan wang tambahan untuk menjadikannya produk atau perkhidmatan tetap.

Meningkatkan pendapatan

Seperti yang saya ingin katakan, Ka-Ching! Inilah nadi perniagaan anda. Promosi penjualan adalah kaedah terbaik untuk membina pertumbuhan pendapatan tahun ke tahun dan bulan ke bulan. Selain itu, promosi yang dibuat juga dapat menghasbiskan segala baki stok yang tinggal. Kemudian anda perlulah memperbaharui barang yang telah habis untuk dijual pada masa akan datang.

Dikreditkan oleh https://www.garyasanchez.com/9-benefits-of-sales-promotions/

Untuk maklumat perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *