10 Petua Menguruskan Kewangan Perniagaan Kecil

Pendidikan dan organisasi adalah dua kunci untuk memastikan perniagaan anda sihat dari segi kewangan. Menguruskan kewangan anda dengan betul menstabilkan syarikat anda dan menjadikan perniagaan anda cenderung gagal. Untuk menguruskan kewangan syarikat anda, pastikan anda membayar diri anda, simpan kredit yang baik, pantau buku anda dan rancang lebih awal.

Pembiayaan hutang untuk perniagaan kecil bermaksud bayaran faedah di samping pembayaran balik, sementara pembiayaan ekuiti tidak termasuk faedah tetapi mungkin datang dengan kurang kawalan terhadap urusan syarikat anda. Artikel ini adalah untuk pemilik perniagaan yang mencari nasihat mengenai cara menguruskan kewangan syarikat mereka.

Menguruskan kewangan perniagaan kecil boleh dijadikan sebagai cabaran. Selalunya, alasan perniagaan kecil anda berjaya adalah kerana kemahiran yang anda hasilkan untuk membuat produk atau menyediakan perkhidmatan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak pengalaman dalam menguruskan kewangan perniagaan, rasanya seperti pekerjaan rumah tangga dan anda mungkin tergelincir ke dalam tabiat kewangan buruk yang suatu hari akan membahayakan perniagaan anda.

1. Simpan kredit perniagaan yang baik.

Apabila syarikat anda berkembang, anda mungkin ingin membeli lebih banyak harta tanah komersial, memperoleh polisi insurans tambahan dan mengambil lebih banyak pinjaman untuk memudahkan semua usaha ini. Dengan kredit perniagaan yang buruk, mendapatkan persetujuan untuk semua transaksi dan pemerolehan ini menjadi lebih sukar. Untuk mendapatkan kredit yang baik, bayar semua pembiayaan hutang anda secepat mungkin. Contohnya, jangan biarkan kad kredit perniagaan anda menjalankan baki lebih dari beberapa minggu. Demikian juga, jangan mengambil pinjaman dengan kadar faedah yang anda tidak mampu. Cari dana yang boleh anda bayar dengan cepat dan mudah.

2. Jangan takut dengan pinjaman.

Pinjaman boleh menakutkan. Mereka boleh membimbangkan kesan kewangan yang mengakibatkan kegagalan. Namun, tanpa masuknya modal yang anda perolehi dari pinjaman, anda mungkin menghadapi cabaran besar ketika berusaha membeli peralatan atau mengembangkan pasukan anda. Anda juga dapat menggunakan hasil pinjaman untuk meningkatkan aliran tunai anda dan dengan itu menghadapi lebih sedikit masalah dengan membayar pekerja dan pembekal tepat pada waktunya.

3. Pantau buku anda.

Ini adalah amalan yang jelas, tetapi sangat penting. Lakukan yang terbaik untuk menyisihkan waktu setiap hari atau bulan untuk menyemak dan memantau buku anda, walaupun anda bekerja dengan penjaga buku. Ini akan membolehkan anda menjadi lebih akrab dengan kewangan perniagaan anda, tetapi juga memberi anda peluang untuk menghadapi kemungkinan jenayah kewangan.

“Jangan mengabaikan rekonsiliasi bank dan meluangkan masa setiap bulan untuk mengkaji semula invois tertunggak,” kata Terence Channon, pengetua NewLead LLC. “Gagal melakukan ini, terutama jika pemilik buku terlibat, membuka perniagaan dengan perbelanjaan yang sia-sia atau bahkan penggelapan.”

4. Fokus pada perbelanjaan tetapi juga ROI.

Mengukur perbelanjaan dan pulangan pelaburan dapat memberi anda gambaran yang jelas tentang pelaburan apa yang masuk akal dan mana yang mungkin tidak wajar diteruskan. Deborah Sweeney, Ketua Pegawai Eksekutif MyCorporation, berkata pemilik perniagaan kecil harus berhati-hati di mana mereka membelanjakan wang mereka.

“Fokus pada ROI yang disertakan dengan setiap perbelanjaan anda,” katanya. “Tidak melakukan ini bermakna anda boleh kehilangan wang untuk pertaruhan perbelanjaan yang tidak relevan atau buruk. Ketahui di mana anda membelanjakan dolar yang sukar diperoleh dan bagaimana pelaburan itu terbayar. Sekiranya tidak membuahkan hasil, potong dan belanjakan sedikit lebih banyak mengenai inisiatif yang sesuai untuk anda dan perniagaan anda. “

5. Bayar diri.

Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil, mudah untuk mencuba dan memasukkan semuanya ke dalam operasi sehari-hari. Bagaimanapun, modal tambahan itu sering dapat membantu perniagaan anda berkembang. Alexander Lowry, seorang profesor dan pengarah master sains dalam program analisis kewangan di Gordon College, mengatakan pemilik perniagaan kecil tidak boleh mengabaikan peranan mereka sendiri dalam syarikat itu dan harus memberi ganti rugi kepada mereka dengan sewajarnya. Anda ingin memastikan bahawa perniagaan dan kewangan peribadi anda berada dalam keadaan baik.

“Banyak pemilik SMB, terutama pada awalnya, mengabaikan pembayaran sendiri,” katanya. “Mereka [percaya] lebih penting untuk menjalankan perniagaan dan membayar orang lain. Tetapi, jika perniagaan tidak berjalan lancar, anda tidak akan pernah membayar sendiri. Ingat, anda adalah sebahagian daripada perniagaan dan anda perlu memberi pampasan kepada diri anda sama seperti anda membayar orang lain.

6. Tetapkan tabiat kewangan yang baik.

Menetapkan protokol kewangan dalaman, walaupun semudah menumpukan masa yang ditetapkan untuk menyemak dan mengemas kini maklumat kewangan, dapat membantu melindungi kesihatan kewangan perniagaan anda. Mengikuti kewangan anda dapat membantu mengurangkan risiko atau penipuan.

“Sebagai perniagaan kecil, kami sering kekurangan waktu, wang dan mempunyai kemampuan teknologi yang jauh lebih rendah, tetapi seharusnya tidak menghalang pemilik perniagaan kecil daripada melaksanakan semacam kawalan dalaman,” kata Collado. “Ini sangat penting jika anda mempunyai pekerja. Kawalan dalaman yang lemah boleh menyebabkan penipuan atau pencurian pekerja, dan berpotensi membuat anda menghadapi masalah undang-undang jika anda atau pekerja tidak mematuhi undang-undang tertentu.”

7. Melabur dalam pertumbuhan.

Selain membayar sendiri, penting untuk menyisihkan wang dan melihat peluang pertumbuhan. Ini dapat membolehkan perniagaan anda berkembang dan bergerak ke arah kewangan yang sihat. Edgar Collado, ketua pegawai kewangan Tobias Financial Advisors, mengatakan pemilik perniagaan harus selalu mengawasi masa depan.

“Perniagaan kecil yang ingin terus berkembang, berinovasi dan menarik pekerja terbaik [harus] menunjukkan bahawa mereka bersedia melabur di masa depan,” katanya. “Pelanggan akan menghargai peningkatan tahap perkhidmatan. Pekerja akan menghargai bahawa anda melabur di syarikat dan kerjaya mereka. Dan akhirnya anda akan mencipta lebih banyak nilai untuk perniagaan anda daripada jika anda hanya menghabiskan semua keuntungan anda untuk urusan peribadi.”

8. Rancang ke hadapan.

Selalu akan ada masalah perniagaan yang perlu ditangani hari ini, tetapi dalam hal kewangan anda, anda perlu merancang masa depan. “Sekiranya anda tidak melihat lima hingga 10 tahun ke depan, anda berada di belakang persaingan,” kata Tina Gosnold, pengasas firma pakar QuickBooks Set Free Bookkeeping.

9. Sebarkan pembayaran cukai.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menabung anggaran pembayaran cukai suku tahunan anda, buatlah pembayaran bulanan, kata Michele Etzel, pemilik Bayside Accounting Services Dengan cara itu, anda dapat melayan pembayaran cukai seperti perbelanjaan operasi bulanan yang lain.

10. Mempunyai strategi penagihan yang baik.

Setiap pemilik perniagaan mempunyai pelanggan yang secara konsisten lewat pada invois dan pembayarannya. Menguruskan kewangan perniagaan kecil juga bermaksud menguruskan aliran tunai untuk memastikan perniagaan anda beroperasi pada tahap yang sihat dari hari ke hari. Sekiranya anda sukar mengumpulkan dari pelanggan atau pelanggan tertentu, mungkin sudah waktunya untuk kreatif dengan cara anda menagihnya. “Terlalu banyak wang yang terikat dalam invois yang belum dibayar boleh menyebabkan masalah aliran tunai, penyebab utama kegagalan perniagaan,” kata James Stefurak, editor pengurusan Invoice Factoring Guide. “Sekiranya anda mempunyai pelanggan yang lambat bayar, yang kami semua lakukan, alih-alih memburukkannya dengan invois berulang kali dan panggilan telefon, cubalah pendekatan lain. Ubah syarat pembayaran menjadi ‘2/10 Net 30.’ Ini bermaksud jika pelanggan membayar invois dalam masa 10 hari, mereka akan mendapat potongan 2% dari jumlah bil. Sekiranya tidak, syaratnya adalah pembayaran penuh yang perlu dibayar dalam 30 hari

Dikreditkan oleh https://www.businessnewsdaily.com/5954-smb-finance-management-tips.html

Untuk mengetahui info lanjut tentang perniagaan, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah