8 Cara Percuma Untuk Mempromosikan Perniagaan Anda

Setiap pemilik perniagaan ingin meletakkan produk atau perkhidmatan mereka di hadapan calon pelanggan mereka. Walau bagaimanapun, kebanyakan cara tradisional menelan belanja wang dan tidak semua orang dapat membeli TV iklan ketika mereka baru memulakan perniagaan. Jangan bimbang kerana masih berjaya mempromosikan perniagaan anda tanpa mengeluarkan banyak wang.

Oleh itu, untuk membuktikan maksud saya, saya mengumpulkan senarai 8 cara percuma untuk mempromosikan perniagaan anda. Idea pemasaran ini tidak akan membebankan anda tetapi memerlukan pelaburan satu masa untuk masa anda.

1 – Menggunakan Kekuatan Media Sosial

Sebagai permulaan, anda harus membuat profil di Facebook, Twitter dan Linkedin. Ini bukan sahaja dapat membantu anda mendapatkan lebih banyak pelanggan tetapi anda dapat melibatkan mereka dan mendapatkan maklum balas yang berkualiti dari mereka mengenai produk atau perkhidmatan anda. Halaman Twitter & FaceBook ProfitBooks sahaja berjumlah 20% dari jumlah keseluruhan trafik kami.

Berikut adalah panduan yang baik untuk memulakan media sosial. Lihat juga tutorial ini.

Kekerapan catatan anda adalah kunci di sini. Sekiranya anda mengepos secara berkala, anda akan mendapat populariti dan pelanggan setia yang boleh menukar kepada pelanggan anda di peringkat kemudian. Anda boleh berkongsi kemas kini perniagaan atau berita yang berkaitan dengan industri anda. Kaedah terbaik adalah dengan mengikuti pengaruh dalam industri anda dan memantau aktiviti mereka. Sebaik-baiknya anda harus menghantar dua kali seminggu di Facebook dan 3-4 kali sehari di Twitter.

2 – Pamerkan Produk Anda di YouTube

Adakah anda tahu bahawa lebih daripada 4 bilion video dimainkan di YouTube setiap hari? Jumlah ini bertambah setiap hari. Oleh itu, masuk akal untuk memuat naik video mengenai produk atau perkhidmatan anda dengan segera! Bahagian terbaiknya ialah, video ini akan muncul di hasil carian dan juga memberikan lebih banyak peluang kepada produk anda.

Bagaimana untuk memulakan? Pertama tentukan apa yang akan anda buat. Untuk produk, demo 2 minit pendek akan berfungsi dengan baik dan sekiranya diservis, anda boleh merakam testimoni oleh pelanggan dan memuat naiknya. YouTube menawarkan alat yang bagus untuk mengedit video untuk dimuat naik. Contohnya, anda boleh menambahkan muzik, memotong video dan melakukan banyak lagi.

Ingatlah untuk menggunakan nama produk atau kata kunci yang berkaitan dalam tajuk dan keterangan video. Setelah memuat naik banyak video, anda dapat membuat saluran seperti yang telah kami buat untuk mempamerkan tutorial produk. Sekiranya anda datang dengan kandungan menarik yang boleh menjadi viral, anda akan mendapat jackpot dan petunjuk akan membanjiri peti masuk anda.

3 – Senaraikan Produk Anda Dalam Direktori Perniagaan

Pembeli mencari vendor di direktori perniagaan yang popular. Sekiranya anda menjual produk B2B, tambahkan senarai percuma di IndiaMart, Trade India dan Indian Yellow Pages. Ini adalah direktori perniagaan hingga perniagaan yang popular.

Sekiranya anda menjual terus kepada pelanggan, daftar percuma di Just Dial, Ask Me and Get It. Perkhidmatan ini menawarkan aplikasi mudah alih dan menarik lalu lintas yang besar. Anda juga boleh menyenaraikan perkhidmatan di laman web ini secara percuma.

Sekiranya anda menjual Perisian, maka perisianSuggest adalah direktori yang sangat baik. Ia menyenaraikan perisian dalam pelbagai kategori seperti HR, CRM, ERP, dan lain-lain. Saya telah menyenaraikan perisian perakaunan kami di sana dan kami mendapat sambutan yang baik dari penyenaraian tersebut.

4 – Jawab Soalan

Apabila orang berhadapan dengan masalah dan ingin menyelesaikan masalah penderitaan mereka, mereka datang ke forum tertentu di Internet. Laman web QnA seperti Quora dan Yahoo Answers adalah tempat popular di mana anda dapat mencari pelanggan baru. Orang juga menyiarkan soalan mereka di Linkedin Groups.

Oleh itu, bagaimana anda boleh memanfaatkannya? Buat akaun di laman web ini dan mulailah mencari produk atau perkhidmatan anda. Sebagai contoh, saya akan mencari ‘Perisian Perakaunan’ kerana saya ingin memberi kesedaran mengenai Buku Profit. Anda akan mendapat banyak soalan berkaitan dengan produk anda. Orang mungkin bertanya mengenai syarikat teratas yang menjual produk ini atau perbandingan antara produk yang berbeza dan sebagainya.

Mulakan menjawab dengan soalan yang mudah dan kemudian menuju ke soalan yang rumit. Sekali lagi mengambil contoh Buku Profit, saya mencari ‘Perisian Perakaunan Terbaik’ di Quora dan mendapat ratusan soalan mengenai topik ini. Kemudian, saya mula menjawab dan mengesyorkan ProfitBook kepada pengguna. Kami mendapat banyak lalu lintas setiap bulan melalui Quora.

5 – Menawarkan Tawaran Di Groupon

Laman web tawaran seperti Groupon dan Coupon Dunia menarik berjuta-juta pengguna ke portal mereka. Oleh itu, jika anda dapat membuat perjanjian menarik, anda boleh mendapatkan jumlah pembeli yang baik tanpa sebarang kos.

Ini adalah cara kerjanya iaitu anda akan menghubungi Groupon dan eksekutif mereka akan menemui anda di pejabat anda. Kemudian, anda harus bersetuju dengan potongan harga (lebih daripada 30%) dan peratusan komisen yang akan diberikan kepada Groupon. Setelah selesai, Groupon akan membuat promosi untuk anda. Mereka mempunyai pangkalan data pengguna berdaftar yang besar. Proses akan lebih kurang sama dengan laman web transaksi lain.

Sekarang persoalan besarnya adalah adakah tawaran potongan besar akan mempengaruhi jenama saya? Baiklah, setiap jenama besar di luar sana menawarkan potongan atas nama tawaran Diwali, Hari Ibu, Hari Bapa dan setiap acara kecil yang tidak pernah anda ambil peduli sebelumnya. Jadi berehat dan fokus untuk mendapatkan pelanggan.

6 – Optimumkan Laman Web Anda Untuk Mesin Pencari

Apakah perkara pertama yang dilakukan orang ketika mereka merancang untuk membeli sesuatu? Mereka mencari produk atau perkhidmatan itu di Google. Mula-mula mereka berusaha mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat mengenai produk tersebut dan kemudian mereka mencari vendor yang menjual produk tersebut. Oleh itu, jika laman web anda tidak muncul dalam carian Google, itu bermakna anda hampir tidak wujud.

Bagaimana kita boleh membetulkannya? Cara mudah adalah dengan mengupah seseorang yang dapat mengoptimumkan laman web anda untuk mesin pencari tetapi walaupun dalam hal tersebut, anda harus mengetahui prosesnya, jika tidak, anda mungkin akan dikenakan hukuman oleh Google. Tidak sukar untuk mempelajari teknik ini.

7 – Daftar di Perniagaan Saya di Google (Penyenaraian Perniagaan Setempat)

Google menjadikan carian peribadi dan kini memaparkan hasil yang disesuaikan untuk lokasi anda. Contohnya, jika anda mencari McDonalds, ia akan menunjukkan peta di bandar anda dengan peta. Oleh itu, hampir menjadi wajib bagi perniagaan untuk disenaraikan di Google Local.

Google telah mempermudah untuk menambahkan & mengurus lokasi anda di peta. Anda juga boleh menguruskan profil Google Plus anda dari tempat yang sama. Cukup pergi ke Perniagaan Saya di Google dan tuntut penyenaraian anda. Sekiranya anda tidak mempunyai kedai fizikal, anda bahkan dapat menambahkan lokasi pejabat anda dan memberikan perincian mengenai perniagaan anda.

8 – Menghadiri Acara / Perjumpaan Rangkaian

Acara / Pameran / Perjumpaan adalah tempat yang bagus untuk mengembangkan rangkaian anda dan mencari pelanggan baru. Cukup cari “acara perniagaan di (bandar anda)” dan Google dengan tampil dengan senarai acara yang akan datang. Lihat AllEvents.in untuk acara dalam pelbagai kategori. Sebilangan besar acara ini adalah percuma dan menarik pelanggan serta pengedar / penjual semula / perunding.

Dengan perlahan, anda akan mula menyedari bahawa orang menghadiri acara ini hanya untuk bertemu orang lain dan orang yang anda akan temui di sana dapat bertukar menjadi pelanggan anda. Saya pernah bertemu dengan satu orang dalam satu acara ini dan sekarang lelaki itu adalah pengedar kami.

Laman web lain yang sangat saya gemari adalah Meetup.com. Banyak pengusaha, pemilik permulaan sering bertemu dengan menggunakan laman web ini. Saya menjadikannya penting untuk menghadiri perjumpaan sebanyak mungkin sepanjang hujung minggu. Orang yang datang ke perjumpaan ini berpikiran terbuka dan terbuka untuk idea atau perkongsian baru.

Anda akan kagum melihat nilai yang dapat anda dapatkan dari acara-acara ini, jadi pastikan anda mula menghadiri acara-acara ini secara berkala.

Dikreditkan oleh https://www.profitbooks.net/8-free-ways-to-promote-your-business/

Untuk info perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *