4 Jenis Pertumbuhan Perniagaan

Pertumbuhan perniagaan adalah matlamat bagi mana-mana individu yang bergelar usahawan. Sama ada gerak ke tempat lebih besar ataupun menjadikan produk anda adalah produk antarabangsa, mencipta perniagaan yang boleh menghasilkan produk, perkhidmatan baru, dan pekerja baru adalah matlamat bagi setiap pengurus perniagaan. Menentukan cara yang terbaik untuk membesarkan perniagaan anda adalah dengan merancang dan memahami secara jelas bagaimana pertumbuhan perniagaan. Terdapat 4 jenis pertumbuhan perniagaan yang anda patut tahu dan ini boleh membantu anda dalam mengembangkan perniagaan yang anda uruskan.

Dua Strategi Ubah Diri Anda, Bukan Supervisor. | Pascasiswazah

Strategi Pertumbuhan Perniagaan

Strategi pertumbuhan perniagaan adalah fokus bagi tempoh jangka masa panjang dalam sesebuah perniagaan yang berlangsung. Perniagaan yang harus diberi tumpuan kepada pertumbuhan strategik setelah mencapai tahap pertumbuhan perniagaan organik mereka dan perlu mencari pasaran tambahan. Bagi strategi pertumbuhan strategik mungkin akan menjangkau pasar yang sebelumnya tetapi belum dimanfaatkan melalui iklan atau membuat produk tambahan untuk ditambahkan ke inventori. Pertumbuhan perniagaan strategik akan mendatangkan duit yang dihasilkan oleh pertumbuhan organik kerana perniagaan tidak akan mengalami keuntungan yang begitu cepat dalam jangka masa yang singkat. Sebaliknya, ianya akan menjadi peningkatan jualan secara perlahan-lahan yang akan memakan sedikit masa.

Pertumbuhan strategik adalah peringkat penting untuk perniagaan yang semakin berkembang naik. Strategi pertumbuhan perniagaan strategik membenarkan perniagaan anda untuk fokus pada rancangan jangka masa panjang dan menggunakan baki simpanan untuk mencapai tujuan tersebut. Pertumbuhan strategik akan menjadi susah apabila pendatang baru dalam perniagaan ataupun perniagaan yang menghasilkan produk yang kurang permintaannya. Pertumbuhan perniagaan strategik adalah strategi yang paling hebat di dalam membuat perancangan jangka masa panjang.

The rise of applications for internal systems and project management

Pertumbuhan Perniagaan Dalaman

Pertumbuhan perniagaan dalaman boleh jadi sangat senang dan susah untuk mempromosikan pertumbuhan perniagaan anda. Daripada melihat kearah pengeluaran, strategi pertumbuhan perniagaan ini menggunakan sumber dapatan semasa dan menentukan bagaimana ianya dapat digunakan dengan lebih baik. Pertumbuhan dalaman merangkumi perniagaan yang menerapkan sistem ramping atau sistem pengurusan tenaga kerja automatik. Pertumbuhan ini ada kalanya boleh menjadi sangat susah kerana hanya berkembang ke dalam pasaran lain atapun mencuba untuk mengembangkan barisan produk, perniagaan harus mengubah cara mereka menjalankan perniagaan, suatu proses yang dapat menakutkan pekerja dan pengurus.

Pada masa antara pertumbuhan strategik dan organik, pertumbuhan perniagaan dalaman adalah cara terbaik untuk memaksimumkan sumber daya tanpa pengeluaran modal yang lebih jelas. Sebenarnya, pertumbuhan dalaman seharusnya membolehkan perniagaan meneruskan pengeluaran dengan menggunakan lebih sedikit sumber daya, mengembalikan kos yang dikeluarkan untuk memaksimumkan proses. Pertumbuhan perniagaan dalaman adalah strategi pertumbuhan perniagaan yang praktikal semasa “jeda” dalam pertumbuhan luar.

Pertumbuhan Perniagaan Organik

Pertumbuhan perniagaan organik adalah kaedah pertumbuhan yang paling asas tetapi paling berkesan untuk perniagaan. Pertumbuhan organik memberi tumpuan untuk menghasilkan lebih banyak produk, perkhidmatan dan ruang untuk kejayaan perniagaan. Perniagaan yang memfokuskan pertumbuhan organik boleh membeli lebih besar atau memperluas peralihan untuk mengeluarkan lebih banyak produk. Perniagaan yang berfokus pada pertumbuhan secara organik perlu berkembang secara literal untuk menampung keperluan mereka.

Pertumbuhan organik adalah strategi pertumbuhan yang sangat bagus dan juga kepada perniagaan yang telah memasuki pasaran baru dan menghadapi kekurangan produk. Tambahan dalam ruangan atau pengeluaran akan dipenuhi oleh keperluan yang semakin meningkat di kalangan pengguna dan mencegah kekurangan. Pertumbuhan perniagaan organik adalah pertumbuhan strategi yang tidak dapat dipertahankan tetapi strategi yang akhirnya menetapkan perniagaan untuk kejayaan pada masa hadapan.

Partnership Models | Offshore | Joint Venture | Technology | White Labeling

Perkongsian/Penggabungan/Pengambilalihan

Bagi sesetengah ahli perniagaan, memperolehi, menggabungkan atau menjalinkan kerjasama dengan ahli perniagaan yang lain boleh memberikan kita menciptakan beberapa kelebihan yang unik dan dapat kongsi manfaat bersama-sama dalam mengembangkan pasaran. Strategi pertumbuhan perniagaan ini adalah satu strategi yang amat berisiko tinggi tetapi ianya juga dapat menciptakan kejayaan yang diluar jangkaan. Penggabungan atau pengambilalihan yang baik boleh membantu perniagaan dalam memasuki pasaran baharu, menghasilkan banyak produk dan memperolehi kesetiaan pelanggan yang disemaikan oleh jenama lain.

Berharap sahaja adalah tidak cukup jikalau tidak diiringi oleh usaha yang banyak. Memupuk kekuatan dalam pertumbuhan strategi perniagaan ini adalah mustahak dan bakal menentukan jenis strategi mana yang paling baik untuk membantu perniagaan anda bagi mengelakkan masa dan wang yang terbuang begitu sahaja. Gunakanlah empat strategi ini untuk melaksanakan strategi yang paling sesuai untuk perniagaan anda.

Bagi semua perniagaan yang dijalankan mesti ada naik dan turunnya. Tetapi kita janganlah mudah berputus asa dalam mengejar cita-cita dan matlamat. Jangan mudah mengalah dalam meraih cita-cita. Tetap bersemangat dan perbanyakkanlah berkongsi rezeki kepada orang yang susah. Semoga segala urusan kita dalam melakukan apa-apa perkara dipermudahkan dan moga dijauhi daripada segala hasad dengki serta iri hati manusia yang jahat.

Kredit oleh https://blog.synerion.com/4-types-of-business-growth

Untuk info perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik link di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *