6 PERNIAGAAN YANG BERJAYA DAN UNIK

1. Kafe Kucing

Kafe kucing adalah kafe di mana pelanggan boleh memesan minuman dan juga menghabiskan masa dengan kucing yang tinggal. Kafe kucing telah berjaya di Jepun dan Taiwan selama bertahun-tahun. Kafe kucing pertama yang dibuka di Montreal adalah tahun 2014 dan sejak itu mereka mula menyebar ke Amerika Utara.

Kafe kucing adalah sebahagian daripada trend bar aktiviti keseluruhan — sebagai contoh, bar yang menggabungkan permainan bowling atau permainan. Dan usaha jenis ini sesuai untuk teknik crowdfunding melalui laman web seperti Kickstarter. Terdapat juga pilihan untuk membuat spin-off, seperti kafe yang menyajikan wain atau kafe anjing.

2. Pembelajaran Bahasa Dengan Pantas

Seorang lelaki Ireland telah mengetahui sistem untuk belajar bahasa baru hanya dalam tiga bulan. Usahawan Benny Lewis kini bertutur dalam 11 bahasa dan mempunyai rangkaian buku yang berjaya serta kursus dalam talian dan sumber lain. Dia juga mempunyai blog dan saluran YouTube dan telah melakukan ceramah TED.

Anda boleh memulakan perniagaan pembelajaran bahasa anda sendiri dengan membuat laman web dengan kelas yang dapat diakses setiap kali pelajar mahu, kata Usahawan. Pelajar boleh membayar yuran bulanan untuk log masuk pada bila-bila masa dan anda juga boleh menjual ruang iklan dan kursus atau buku. Pembelajaran mudah alih juga panas sehingga anda dapat mengoptimumkan untuk mudah alih atau memikirkan untuk membuat aplikasi.

Selain itu, anda boleh menjual kepada individu atau syarikat. Syarikat khususnya memerlukan latihan bahasa dengan pantas untuk membuat pekerjanya bersedia melakukan perniagaan antarabangsa.

3. Pakaian Kanak-kanak Terpakai

Changeroo adalah peruncit dalam talian yang menjual pakaian kanak-kanak terpakai dan berkualiti tinggi. Syarikat Kanada ini menawarkan potongan harga 75 peratus untuk pakaian seperti baru. Changeroo adalah perniagaan kecil yang dijalankan sepenuhnya oleh pemiliknya yang melakukan apa sahaja dari perkhidmatan pelanggan hingga membeli hingga pengurusan laman web. Keterlihatan media sosial menjadi kunci perniagaannya.

Pakaian anak-anak terpakai adalah peluang yang baik kerana anak-anak cepat membesar pakaian mereka dan membeli yang baru boleh menjadi mahal. Selain itu, mendapatkan nama jenama dengan lebih murah daripada membeli “fesyen cepat” yang murah sangat menarik.

Juga berguna: ibu dan ayah dapat mengembalikan pembelian terpakai mereka ke Changeroo dengan kredit untuk membeli lebih banyak pakaian.

4. Daging Vegan dan Tenusu

Fry’s South Africa terkenal dengan udang vegan, roti sosej, burger, schnitzel dan banyak lagi. Produknya kini dijual di 8,000 pasar raya di 30 negara dan akan memasuki pasaran A.S.

Walaupun Fry telah menjalankan perniagaan hampir 30 tahun, pasaran sekarang lebih panas daripada sebelumnya untuk makanan vegan dan vegetarian. Penjualan makanan berasaskan tumbuhan mencapai lebih dari $ 3.7 bilion tahun lalu di A.S., menurut Nielsen. Daging vegan adalah makanan paling panas, dengan penjualan meningkat 23 peratus.

Walaupun begitu, terdapat banyak persaingan. Beyond Meat adalah penjual daging vegan terkemuka, dengan penjualan meningkat 70 peratus pada tahun 2017. Pilihan lain termasuk memulakan perniagaan yang tertumpu pada tenusu, telur dan makanan pra-bungkus lengkap. Susu berasaskan tumbuhan adalah pasaran yang sangat kompetitif tetapi krimer, yogurt, keju dan ais krim adalah kategori yang cepat berkembang.

5. Teknologi Bitcoin

Seorang pengusaha Argentina mengembangkan teknologi pembayaran yang memudahkan syarikat Amerika Selatan menerima bitcoin sebagai pembayaran. Syarikat itu dipanggil BitPagos dan ia menarik pelaburan $ 600,000, menurut Business Insider.

Bitcoin adalah salah satu cryptocurrency yang paling popular, juga dikenali sebagai mata wang digital. Ia boleh digunakan sebagai pembayaran dan tidak terikat dengan satu negara dan hanya wujud secara digital, bukan dalam bentuk kertas.

Bitcoin dan cryptocurrency lain bernilai $ 107 bilion pada bulan Jun 2017, enam kali ganda pada awal tahun itu, menurut majalah Fortune. Industri ini akan memasuki penilaian triliun dolar.

Berikut adalah beberapa idea untuk memasuki ruangan ini:

Pinjaman

Membuat pembayaran

Pembayaran melalui platform media sosial

ATM Bitcoin

Pelaburan persaraan

6. Tempat letak kenderaan Airbnb

Tempat letak kenderaan adalah masalah besar di bandar-bandar yang berkembang pesat di seluruh dunia. Satu statistik menganggarkan bahawa 30 peratus pencemaran dan kesesakan jalan raya dibuat oleh kereta yang mencari tempat letak kenderaan. Oleh itu, setiap idea perniagaan yang menangani masalah tempat letak kereta ini, apatah lagi dengan masalah lain yang disebabkan oleh peningkatan urbanisasi, pasti akan berjaya.

Greece’s Parkgene adalah salah satu syarikat tersebut. Ia bermula sebagai perkhidmatan tempahan tempat letak kereta (terdapat banyak aplikasi yang melakukan ini di seluruh dunia). Kini telah beralih ke model peer-to-peer, yang bermaksud orang dapat menyewa tempat letak kenderaan mereka secara langsung antara satu sama lain.

Ini memasuki segmen lain yang berkembang: ekonomi perkongsian. Sudah tentu, contoh yang paling terkenal adalah Airbnb, yang membolehkan pengguna menyewa bilik, pangsapuri atau rumah satu sama lain.

Dikreditkan oleh https://www.freshbooks.com/hub/startup/unique-business-ideas-from-around-world

Untuk info perniagaan yang lebih menarik boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah