Teknik Pemasaran

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship

Zaman sekarang boleh katakan semua orang nak buat bisnes online. Senang cakap, kalau kita ambil batu dan baling, mesti akan jatuh atas kepala orang yang buat bisnes online. Ha, macam tu lah nak bagi analogi untuk menunjukkan betapa ramainya orang berbisnes. Saya tak terkejut. Sebab kita sendiri boleh rasa betapa peritnya kehidupan moden sekarang. Lebih-lebih lagi bagi …

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship Read More »

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness

Tahukah anda apa itu “Brand Awareness”? Adakah orang ramai tahu tentang jenama anda? Sebagai peniaga, anda perlu buat orang ramai tahu tentang jenama anda. Brand Awareness merupakan kemampuan pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk mengenali dan mengalami pengalaman tersendiri ketika mendapatkan perkhidmatan dan produk bagi sesebuah perniagaan. Untuk dapatkan perhatian pelanggan, penggunaan logo yang mampu naikkan …

6 Cara Meningkatkan Brand Awareness Read More »

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan

“Customer always right!” Pernahkah anda berhadapan dengan pelanggan seperti ini. Pasti anda terbayangkan susahnya nak melayan karenah pelanggan ini. Dengan cerewetnya, di samping sikap meminta harga barangan yang lebih murah ianya akan memenatkan anda kalau orang seperti ini datang ke kedai kita. Betul ke betul? Tetapi, ada peniaga yang ada kepakaran dalam memberikan perkhidmatan terbaik …

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan Read More »

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke?

Last saya jalankan iklan Post Engagement (PE) masa bulan 9, tahun 2018. Sebenarnya, PE ni okay sahaja untuk beberapa niche, untuk range umur tertentu ataupun produk yang memerlukan FAQ yang detail, seperti servis, atau produk yang kurang pesaing. *Disclaimer, post ni saya kongsikan not for judging, ini berdasarkan pengalaman & cadangan dari Facebook Specialist team …

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke? Read More »

5 Cara Kumpul Database

Pernah dgr kan, database is king! Begitu pentingnya database dlm bisnes..org yg x buat database ni, mmg xtau berapa bagusnya ada database ni. Big2 company, mmg utamakan database. CRM, customer relationship management berkaitan penting dgn database ni.. Segmentation, pengasingan database .. Apa jenis databasenya? 1. EMEL2. NO PHONE3. ALAMAT Database yg legal! Yg kita collect secara sah! Bukn …

5 Cara Kumpul Database Read More »

Cara Membuat Link Whatsapp

Berikut merupakan jalan cerita bagaimana link diatas terbina yang diambil daripada laman rasmi WhatsApp sendiri. Jika anda mahu memahami dan belajar cara membuat link WhatsApp secara manual ikuti cara berikut. Langkah 1: Copy struktur utama link berikut. Salin semula (copy) struktur url berikut: https://wa.me/6 Nota: Struktur url ini khas untuk penduduk Malaysia (nombor Malaysia). Jika anda dari negara …

Cara Membuat Link Whatsapp Read More »

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari

Nak dapat 1000 pelanggan dalam sehari? Tak mustahil sebenarnya. Caranya, kumpul 100,000 jumlah subscriber samada melalui email, telegram atau chatbot. Macam mana nak dapatkan 100,000 subscriber tu? Salah satu cara paling berkesan ialah bina konten. Bila buat live, sambil tu promote supaya mereka join telegram. Dan dalam chanel telegram pula share konten yang relevan dan …

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari Read More »

5 Cabaran Bagi Orang Yang Berniaga Dan Cara Hadapinya

Pada masa kini, ramai yang sudah berjinak-jinak di dalam bidang perniagaan sama ada sebagai sumber pendapatan utama atau sumber pendapatan tambahan (berniaga secara sambilan). Sektor perniagaan yang dijalankan oleh para usahawan ini secara langsung mewujudkan peluang-peluang pekerjaan baharu serta meningkatkan pendapatan dan aktiviti ekonomi negara. Apabila menceburi bidang perniagaan dan bergelar seorang usahawan, masalah yang …

5 Cabaran Bagi Orang Yang Berniaga Dan Cara Hadapinya Read More »

10 Strategi Pemasaran Terbaik Tanpa Kos

Kita pernah hidup dalam masa kemelesetan ekonomi global yang besar. Pelanggan takut akan masa depan mereka. Kehilangan pekerjaan dan kekurangan kewangan memaksa mereka untuk menyimpan dan mengelakkan menghabiskan wang. Banyak perniagaan kecil pada masa itu mencari pemotongan kos untuk pemasaran sebagai salah satu penyelesaiannya. Tetapi, untuk semua perniagaan, pemasaran adalah satu-satunya perkara yang dapat membawa …

10 Strategi Pemasaran Terbaik Tanpa Kos Read More »

Produk Branding,Tradisional atau Digital?

Ramai usahawan yang fikir produk mereka akan terus berjaya jika buat pengiklanan di TV. Sebelum memilih laluan pemasaran ini, adalah lebih baik buat kira-kira dahulu adakah ia berbaloi dan masih relevan dengan trend semasa? Nak buat produk branding, mana yang nak dipilih Tradisional seperti TV, radio, akhbar, dll. Atau digital seperti Website, media sosial, dll. …

Produk Branding,Tradisional atau Digital? Read More »

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online

Ramai rakyat Malaysia sudah mula berjinak-jinak untuk menceburi bidang perniagaan. Namun ada segelintir yang masih berfikir sama ada untuk berniaga secara online mahupun offline. Berikut adalah 8 sebab mengapa anda perlu memulakan perniagaan online: 1. Pendapatan tambahan. Bagi ramai, sebab utama memulakan perniagaan online adalah untuk menjana pendapatan tambahan. Perniagaan online adalah satu pilihan yang baik …

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online Read More »

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads

Facebook bagi banyak pilihan kempen iklan bergantung pada objektif yang berbeza dan salah satunya ialah Messenger. Messenger Ads ialah teknik iklan yang akan bawa pelanggan ke Inbox Messenger dan boleh digabungkan dengan autoreply oleh Chatbot. Bagi pemasar (marketer) yang nak cuba jalankan iklan guna Messenger Ads boleh cuba strategi yang nak dikongsikan dibawah ni. Setup …

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads Read More »

5 Kategori Utama Custom Audience (CA)

Custom Audience adalah salah satu tapisan (filter) dalam Facebook dimana ia membolehkan pemasar (marketer) memilih sasaran audience dari senarai yang tertentu. Senarai ini boleh diupload sendiri ataupun diperoleh dari data yang telah dikesan oleh Facebook Pixel. Dibawah ialah 5 kategori utama custom audience (CA)Tips Pilih Audience Yang Terbaik disini 1. Custom Audience Video Views Ini …

5 Kategori Utama Custom Audience (CA) Read More »

Strategi Nak Dapat Pembelian Terus Di Website Ecommerce

Ini adalah sedikit perkongsian strategi nak dapat pembelian terus di Website Ecommerce. Artikel asal dari Ubaidullah Jaafar. Asing Kategori Page Asing tiap-tiap kategori berikut: konten page, Sales page, dan Checkout page. Fasa 1, Fasa 2, dan Fasa 3. 1.Konten Page Fasa pertama, yang paling banyak share, target ads ni kepada stranger, dimana mass audiens yang …

Strategi Nak Dapat Pembelian Terus Di Website Ecommerce Read More »

Scroll to Top