7 Tips Meningkatkan Jualan

7 TIPS MENINGKATKAN JUALAN

1. Anggapan Jualan

Salah satu rahsia terbaik unuk menutup jualan adalah dengan menganggap orang di pihak lain telah membuat keputusan untuk membeli produk atau servis yang anda tawarkan. Terdapat beberapa sebab di sebalik ini.

Bergantung pada industri anda, ada kemungkinan besar prospek anda telah melakukan penyelidikan mereka terhadap syarikat atau produk anda, dan, sampai tahap tertentu, sudah memutuskan mereka akan membeli.

Keyakinan yang anda tunjukkan dengan mengandaikan penjualan akan memudahkan anda menjalin hubungan dengan pelanggan anda. Pada masa anda selesai, mereka bahkan tidak menyedari bahawa mereka telah dijual.

2. Tunjukkan Potensi Jualan Anda

Salah satu rahsia cara bagaimana anda untuk meningkatan jualan anda adalah dengan berkongsi dengan calon pelanggan berpotensi anda, ianya akan membenarkan mereka melihat bagaimana mereka dapat mengembangkan dan meningkatkan operasi mereka atau memebuhi keperluan peribadi mereka. Anda perlu untuk memudahkan pelanggan anda untuk membeli produk anda kerana mereka melihat hasil yang anda tunjukkan. Ini adalah ketika testimoni kepada pelanggan yang berguna.

3. Ceritakan Kisah Anda Secara Visual

Visual dapat membantu mesej anda disampaikan dengan cara yang yang berkesan. Benda seperti video, papan putih, gambar atau imej yang menunjukkan menunjukkan bagaimana masalah prospek anda akan diselesaikan dengan apa yang anda jual. Dengan menggunakan gambar, anda akan membuat kontra, dimana kita boleh menimbulkan perasaan mendesak, di mana ianya akan membantu anda untuk menutup jualan. Anda juga boleh melihat pengusaha-pengusaha yang sudah berjaya dalam membuat jualan untuk menjadikan contoh yang terbaik kepada anda di masa hadapan.

4. Mendesak Untuk Membuat Keputusan

Perkataan mungkin adalah perkataan yang tidak bagus dalam perniagaan. Ianya tidak bagus untuk anda dan juga tidak bagus untuk pelanggan. Anda meninggalkan ketidakpastian terhadap pelanggan anda yang bersedia untuk membeli dan pelanggan anda dalam keadaan yang tertunggu-tunggu bagaimana hendak menyelesaikannya. Apabila anda mengetahui bahawa prospek adalah cukup dengan informasi untuk membuat sesuatu keputusan, maka doronglah mereka dalam membuat sesuatu keputusan.

Untuk yang seterusnya, anda sedang berada dalam satu pertemuan jualan bersama dengan prospek anda, janganlah anda menanyakan kepada mereka untuk membeli produk anda sebaliknya biarlah mereka sendiri yang menentukan dalam membuat keputusan. Untuk ini akan ada berlakunya perbezaan. Dan tidak kira apa jua keputusan yang telah dicapai, carilah peluang bagaimana untuk merealisasikannya dan melayani mereka dengan sebaiknya.

5. Sentiasa Menyampaikan Sesuatu Dengan Teruja

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa pelanggan anda akan membeli sesebuah produk anda dengan berulang-ulang kali dan pelanggan anda akan memberitahu kepada kawan-kawan yang lain tentang keistimewaan produk anda. Penyampaian yang berlebihan itu adalah dalam keadaan kritikal. Ianya tidak bermaksud anda perlu melakukan sesuatu yang besar kerana ianya akan menyebabkan anda berada dalam kerugian. Ianya boleh jadi dalam keadaan yang kecil bagi kita, tetapi sebaliknya kepada pelanggan. Penyampaian yang berlebihan boleh dilakukan dengan cara yang pelbagai mengikut kreativiti masing-masing.

Semasa memberikan perkhidmatan yang hebat kepada pelanggan, janganlah anda berpikir bahawa itu adalah transaksi jangka masa pendek. Sebagai ganti, anda perlu memikirkan jangka masa yang panjang dalam pelaburan untuk pelanggan anda, serta rebutlah peluang untuk perniagaan yang berulang.

Pelanggan baru dan pelanggan yang lama harus mendapatkan pengalaman yang sama, tidak kira mereka menjalankan perniagaan yang kecil mahupun perniagaan yang besar. Ketekalan boleh menjadi salah satu elemen perkhidmatan yang paling penting bagi pelanggan anda. Sekiranya anda meneruskan komitmen anda untuk melayani pelanggan dan prospek anda (tidak hanya menjual kepada mereka), bukan sahaja anda akan sedar dalam bagaimana meningkatkan jualan, mendapatkan pembelian yang berulang serta pelanggan yang bahagia. Anda juga akan mencapai proses jualan yang kurang menentu.

6. Menyerlahkan Perniagaan

Mencari produk atau menjalankan perkhidmatan yang boleh menyelesaikan masalah atau memenuhi keperluan setiap pelanggan dengan lebih mudah daripada sebelumnya dalam dunia dalam talian pada hari ini. Anda juga boleh mencari serta meminta beberapa rakan anda atau melihat di platform media sosial yang anda percayai untuk komen tentang syarikat atau produk.

Oleh kerana itu, ianya amat penting untuk memastikan mesej kita sampai kepada semua audien yang berada di luar. Jadinya, prospek anda juga akan berkembang untuk membolehkan anda untuka memenuhi keperluan mereka. Mendapatkan pelanggan yang berpotensi untuk memilih anda bermula dengan kesan pertama yang unik.

7. Fahami Apa Yang Mendorong Pelanggan Anda Membeli

Luangkan masa anda untuk mengetahui apa yang memotivasikan pelanggan anda (atau prospek). Mengambil masa untuk tahu akan keperluan, cabaran, kebimbangan dan ketakutan mereka. Layan mereka terlebih dahulu dan minat anda akan dilayan secara bergantian.

Semasa anda pelajari tentang pelanggan anda, anda juga akan meluangkan masa dengan lebih baik untuk mendidik pelanggan anda melangkah kearah yang lebih jauh dalam penjualan pada masa yang sama. Orang akan membeli kerana mereka perlu untuk memenuhi keperluan. Fahami keperluan pelanggan anda, cuba untuk menyelesaikan masalah pelanggan dan anda akan anda lebih peluang dalam membuat jualan.

Untuk mengetahui maklumat lebih menarik boleh klik link di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah