7 Strategi Pemasaran Yang Berkesan

Menubuhkan sesebuah perniagaan adalah bukan perkara yang mudah. Yang pertama sekali, anda idea yang bernas Dari sana, anda perlu menemui niche yang menguntungkan, menentukan demografi sasaran dan mempunyai sesuatu yang bernilai untuk menjualnya. Sama ada anda menjajakan produk, perkhidmatan atau maklumat, mengeluarkan berita menjadi semakin membebankan. Dan tanpa strategi pemasaran yang tepat untuk mendorong pertumbuhan anda, memperoleh keuntungan dan terus bertahan hampir mustahil.

APA STRATEGI PEMASARAN YANG TERBAIK UNTUK DIGUNAKAN?

Sebilangan besar perniagaan menghadapi masalah. Terdapat keperluan jelas untuk meningkatkan penglihatan untuk meningkatkan penjualan secara drastik. Tetapi untuk mendapatkan lebih banyak penglihatan, perniagaan harus mengeluarkan lebih banyak wang. Apabila perigi kering, apa yang anda harus lakukan?

Tidak ada jawapan yang jelas untuk soalan itu yang merangkumi semua situasi. Tetapi ada banyak perkara yang dapat dilakukan hari ini, sekarang, walaupun dengan anggaran yang sangat kecil, untuk menjangkau lebih banyak pelanggan tanpa melanggar bank. Namun, semuanya bergantung pada masa. Sekiranya anda kekurangan wang, anda pasti mempunyai masa untuk memasukkan ekuiti keringat. Maka ada 10 strategi yang dapat digunakan untuk memasarkan sebarang perniagaan secara dalam talian.

1. Gunakan Media Sosial

Anda tidak boleh untuk mengabaikan penggunaan media sosial. Di platform itulah, yang membuatkan perniagaan mendapatkan keuntungan. Beberapa perniagaan yang dibina hanyalah di media sosial. Ianya agak berisiko pada mulanya. Tetapi, percayalah jika anda berjaya mendapatkan momentum, anda akan mendapatkan pelanggan yang ramai melalui “post” yang anda buat.

Sudah pasti anda boleh melantik pengurus khas untuk menguruskan media sosial syarikat. Tetapi jika anda tidak mahukannya. Lakukannya dengan sendiri. Post tentang produk anda. Pos tentang semua perkara yang boleh diterima untuk pelanggan anda mencari serta mengetahui lebih lanjut tentang perniagaan yang anda sedang jalankan ataupun anda menunjukkan diri bahawa anda telah pun muncul di industri ini.

2. Buat Video Tutorial

1 cara yang paling efektif untuk menonjolkan perniagaan anda adalah dengan membuat video tutorial. Tunjukkan kepada pelanggan benda yang berguna. Bimbinglah pelanggan anda. Ajarkan mereka cara-cara mengikut langkah yang ditetapkan. Jikalau anda bagus dalam melakukan ini, nilai anda akan menaik dan akan lebih ramai yang mula tertarik untuk melihat video anda serta akan meningkatkan jualan dengan serta merta.

Pada hari ini, Youtube adalah kedua carian yang paling banyak dalam dunia melalui Google. Apabila ada seseorang yang ingin belajar sesuatu secara visual, mereka pasti cari disana. Jadi tanyalah kepada diri anda sendiri apa yang anda boleh lakukan untuk menyelesaikan masalah pelanggan anda? Apa yang anda mahu dapatkan yang pertama sekali dalam perniagaan anda?

3. Membuat Blog

Anda perlu untuk memulakan blog anda. Jika anda tiada blog untuk perniagaan anda sendiri, anda perlulah memulakannya sekarang. Tetapi jikalau anda tidak mahu, anda boleh menggunakan blog anda sendiri. Ramai orang akan cari dan melihat blog. Anda perlulah membuat sesuatu yang menarik untuk menaikkan blog anda. Gunakanlah platform ini sebaik yang mungkin untuk menaikkan perniagaan anda.

Apabila anda membuat blog. Pastikan blog anda tidak mengandungi kandungan yang negatif dan menyentuh sensitiviti orang lain. Berfikirlah bagaimana untuk menambahkan nilai blog anda. Jangan terlalu hendak mendapatkan perhatian yang ramai dengan melakukan perkara yang sia-sia dan tidak mendatangkan faedah kepada yang melihatnya.

4. Gunakan Facebook Ads Dengan Re-Targeting

Salah satu cara yang paling berkesan adalah dengan anda boleh membuat pasaran anda di dalam Facebook dalam masa beberapa hari. Dengan Facebook Ads, anda boleh mencapai spesifikasi yang paling tepat dengan audien dan anda boleh melakukannya dengan mudah sekali. Anda boleh mensasarkan umur, status perhubungan, lokasi dan macam-macam lagi.

Tetapi ada banyak kempen yang anda perlu pelajari dan fahami dalam melakukan Facebook Ads ini. Anda perlulah mensasarkan orang yang betul serta membuat pengiklanan yang gempak. Pixel mengesan semua orang yang datang ke laman web anda dan anda boleh membina khalayak tersuai di sekitar mereka. Sebagai contoh, jika anda menyiarkan kandungan tentang cara belajar memandu trak separa, dan mengesan pelawat dengan piksel, anda kemudian dapat memasarkan sijil memandu trak kepada orang yang sudah menunjukkan minatnya kerana mereka telah mengunjungi halaman tertentu. Dan penukaran anda akan meroket.

5. Gunakan Linkedln dengan cara yang betul

Adakah anda mempunyai video di profil LinkedIn anda? Adakah anda tahu bahawa anda boleh menambahkannya dengan mudah? Mengapa tidak meluangkan masa untuk memperkenalkan diri dan perniagaan anda. Pautkannya ke keterangan profil anda. Ini adalah cara mudah untuk memasarkan perniagaan anda secara pasif, dan apabila dilakukan dengan betul, ia dapat menghasilkan hasil yang mengejutkan.

Sekiranya anda mempunyai banyak sambungan di LinkedIn dan anda tidak membuat catatan di sana, mulakan segera. Anda dapat menjangkau khalayak yang ramai, terutamanya apabila siaran anda menjadi viral. Ini adalah tempat yang bagus untuk menyampaikan perjalanan keusahawanan. Bercakap tentang cabaran anda dan bercerita. Semakin berkesan cerita anda, semakin besar potensi jangkauan anda ketika anda menjadi viral.

6. Buat Program Gabungan

Kebanyakan orang tidak memahami kehebatan pemasaran gabungan. Ahli gabungan dapat memberikan bahan bakar yang besar untuk pertumbuhan. Tetapi mendekati rakan kongsi yang betul tidak semudah itu. Anda harus mempunyai penukaran yang baik jika anda mahu sekutu yang lebih besar menjadikan anda serius.

Saya mendapati bahawa menjadikan ladang lombong gabungan boleh menjadi sukar. Ia memerlukan kegigihan dan memerlukan usaha yang benar untuk menyelesaikannya. Sebilangan besar dari kita menjadi kecewa setelah mengalami sedikit kemunduran, tetapi anda tidak boleh membiarkan emosi menghalangi ketika bergabung. Bina program gabungan dan mulalah menghubungi calon gabungan yang dapat membantu anda.

7. Gunakan Pemasaran Secara E-mel

Sebahagian daripada corong penjualan yang baik akan menjadi urutan pemasaran e-mel. Ini adalah mesej automatik yang dikeluarkan kepada pengguna setelah mereka melanggan senarai anda. Gunakan urutan e-mel anda untuk membina hubungan dengan pelanggan. Bersikap jujur dan telus. Dan sampaikan mesej anda.

Apabila anda menghantar siaran, ujian split. Untuk itu, uji perpecahan semuanya, Anda tidak pernah tahu apa yang akan menjadi yang paling berkesan sehingga anda mencetuskan pencetus dan benar-benar mengujinya. Ini akan membantu anda memahami tindak balas audiens anda dengan lebih baik, menjadikan anda komunikator yang lebih baik, dan mampu menjual kepada pelanggan anda dengan lebih baik.

Dikreditkan oleh https://www.entrepreneur.com/article/299335

Untuk pengetahuan tentang perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah