4 Cara Mudah Menghias Tempat Kerja

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kami menghabiskan sepertiga dari hidup kami di tempat kerja. Semasa berada di tempat kerja, anda dijangka produktif, kreatif, dan sosial. Reka bentuk tempat kerja anda sangat mempengaruhi perasaan dan pemikiran anda. Oleh itu, para pekerja haruslah menghias tempat kerja agar mereka merasa lebih selesa untuk bekerja.

Sekiranya anda tidak menyedari bagaimana perasaan anda dipengaruhi dalam suasana yang berbeza, saya pasti anda telah berusaha memperjuangkan tempat duduk tingkap atau berharap anda dapat menambahkan warna pada dinding. Ini adalah gambaran luaran keperluan psikologi anda untuk ruang yang menyenangkan.Ini bukan hanya penting bagi pekerja.

Ini bukan hanya penting bagi pekerja. Majikan harus mengambil perhatian bahawa milenium berharap dapat bahagia di tempat kerja dan mencari pengalaman, bukan hanya gaji.

Dengan memberi peluang kepada pekerja anda untuk menghiasi ruang pejabat mereka, mereka akan merasa lebih puas di tempat kerja, yang bukan hanya akan mewujudkan budaya syarikat yang lebih baik tetapi juga dapat menjimatkan wang anda kerana pekerja yang tidak berpuas hati cenderung mengambil lebih banyak hari sakit dan kurang produktif.

Sama ada anda majikan atau pekerja, anda boleh membuat perubahan positif pada ruang pejabat anda dan membantu semua orang merasa lebih senang berada di sana.

Berikut adalah empat idea untuk menghias tempat kerja anda untuk menjadikannya tempat yang menyenangkan.

1. Memiliki ruang anda!

Bawa beberapa bingkai gambar, tanaman, pemegang cawan hiasan, atau bahkan lampu. Memiliki kepemilikan ruang kerja anda akan membuat anda merasa lebih komited terhadap pasukan anda dan meningkatkan produktiviti anda sebanyak 32%.

Sebagai majikan, biarkan pekerja anda mempunyai kebebasan seperti apa ruang mereka; malah mungkin memberi sedikit gaji untuk membolehkan mereka membeli sesuatu yang membuat mereka merasa “di rumah” di meja mereka.

Penjaga barang menyimpan foto keluarga, nota lekat, dan makanan ringan yang sihat di meja mereka. Lihat apa kata ruang kerja anda mengenai produktiviti anda.

2. Manfaatkan tingkap dan tanaman

Selama 5 tahun, saya belajar sebagai jurutera di tingkat bawah bangunan yang sangat hambar. Kami sering masuk sebelum matahari terbit dan pergi setelah matahari terbenam. Dindingnya adalah bata putih, dan tidak ada hiasan apa pun.

Secara semula jadi, kami ingin berada di luar dan mendapati diri kami melukis tingkap yang menghadap ke pemandangan indah di papan tulis kami. Mengapa kita menggunakan penyelesaian ini? Kami mencari kelegaan dan melihat alam menenangkan fikiran.

Tidak mempunyai tingkap? Bawa alam semula jadi kepada anda! Mempunyai kilang berdekatan akan membantu anda pulih dari aktiviti yang menuntut dan menurunkan tahap tekanan anda.

Gementar anda akan membunuhnya? Cubalah beberapa tanaman yang merisaukan ini:

3. Perhatikan warna, pencahayaan, dan bentuk tempat kerja

Warna yang berbeza mempunyai kesan yang berbeza terhadap prestasi kita. Biru dan hijau menolong kreativiti kita sementara warna merah membantu kita memperhatikan perincian. Pencahayaan juga merupakan faktor penting. Lampu redup mempromosikan kebebasan dan kreativiti, sementara atmosfera yang lebih terang membantu mendorong pemikiran analitik dan penilaian.

Menggunakan bulatan dan menghindari segi empat dapat mewujudkan ruang yang menarik dan mencetuskan aktiviti otak yang dikaitkan dengan penghargaan dan penghayatan estetika. Duduk dalam lingkaran juga memupuk kerjasama dan kerja berpasukan. Raja Arthur nampaknya berada di depan permainan dengan yang satu.

4. Rancang terlebih dahulu

Tidak dapat memutuskan seperti apa yang anda mahukan? Tidak mahu menampal lubang atau mengembalikan semua yang baru anda beli? Saya faham.

Saya dan suami baru mula menyewa rumah pertama kami, dan kami menyukainya. Seluruh tempatnya berwarna cokelat (dinding, sofa, karpet, dan jubin), dan kami ingin menjadikannya lebih selesa dan berwarna dengan meletakkan di beberapa rak. Kudo kepada tuan tanah kerana membiarkan kami mengebor lubang di dinding!

Tentu saja, kami hanya mempunyai satu tembakan, dan saya dipenuhi dengan kerisauan bagaimana bilik depan saya akan berubah, terutama ketika suami saya mula menjelaskan ideanya kepada saya. Untuk menyelesaikan masalah ini, kami memutuskan untuk menggunakan Lucidchart.

Kami memuat naik gambar dinding kami, membuat segi empat tepat, menjadikannya coklat seperti rak kami, dan kemudian mengubah ukuran dan lokasinya sehingga saya membuktikan bahawa saya betul. Berikut adalah gambarajah sebenar yang kami buat di Lucidchart berbanding dengan gambar dinding kami sekarang.

Anda juga dapat mencari grid wayar atau menggunakan papan peg untuk membuat ruang yang diperibadikan. Ini akan membolehkan anda menggerakkan hiasan anda tanpa sebarang akibat dan mengubah susunan yang anda mahukan

Apabila menghadapi jadual yang ketat, sekatan tuan tanah, dan anggaran, sukar untuk menjadikan reka bentuk ruang pejabat anda sebagai keutamaan. Walau bagaimanapun, memiliki ruang pejabat anda, termasuk alam semula jadi, bermain dengan pencahayaan dan warna, dan membuat cara berhias modular adalah empat langkah mudah yang dapat membantu anda dan pekerja anda tetap produktif dan bahagia.

Dikreditkan oleh https://www.lucidchart.com/blog/decorating-your-office-4-simple-ways-to-increase-satisfaction-and-productivity

Untuk maklumat perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Artikel

Cara-cara untuk setup messenger ads di Facebook

Semakin hari semakin ramai mula menceburkan diri dalam perniagaan online sama ada di Facebook, Instagram mahupun lain-lain platfom media sosial yang lain. Dalam artikel ini, saya akan ajar sedikit tentang

Artikel

Bagaimana Hendak Menguruskan Kewangan Perniagaan

Menguruskan kewangan perniagaan anda adalah aspek penting dalam mengekalkan aliran tunai positif dan kestabilan kewangan. Sekiranya anda tersesat dalam hal perakaunan dan dana perniagaan atau pengurusan sumber yang betul, anda

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top