Bagaimana Untuk Membuat Pelaburan Pada Permulaan

Melabur dalam syarikat permulaan adalah cabaran yang berisiko tinggi dan pulangan tinggi yang unik, tetapi pelabur dapat meningkatkan peluang pelaburan mereka dengan mengikuti beberapa panduan yang sangat mudah.

Tidak ada yang memberi anda perspektif untuk membuat pelaburan dalam syarikat permulaan seperti menjalankan perniagaan, dan sebaliknya.

Sejak menubuhkan Clever Real Estate pada tahun 2017, saya mempunyai banyak masa “melalui kaca mata” di mana saya mendapati diri saya mempertimbangkan keputusan syarikat dalaman melalui lensa pelaburan luar. (“Sekiranya saya memikirkan untuk melaburkan wang di Clever, adakah langkah ini dapat mendorong keyakinan atau berhati-hati?”) Sebagai salah satu bahagian dalam rubrik membuat keputusan, ia dapat membuat anda melihat sesuatu dari perspektif yang lebih objektif, terpisah dari rasionalisasi anda sendiri dan titik buta.

Sebaliknya, walaupun syarikat saya masih di peringkat awal, saya sudah banyak belajar mengenai apa yang menjadikan permulaan berjaya dan apa yang dapat menenggelamkan prospeknya. Dengan pandangan yang menunjukkan di mana saya meletakkan wang saya, saya merasa lebih yakin dengan pelaburan permulaan saya. Adakah setiap orang akan terkena? Sudah tentu tidak. Tetapi saya suka peluang saya.

Berikut adalah enam sebab untuk mempertimbangkan melabur dalam syarikat permulaan.

Kelebihan pelaburan dalam syarikat permulaan

1. Anda mungkin dapat menukar masa atau kemahiran anda untuk berkongsi

Selalunya, syarikat yang stabil menawarkan saham kepada pelabur sebagai pertukaran wang. Permulaan mungkin menghitung masa dan kepakaran yang anda tawarkan sebagai mata wang yang diperlukan untuk memperoleh saham ini.

2. Anda dapat mengurangkan risiko anda

Kadang kala, anda boleh menandatangani kontrak pelaburan di mana pelaburan anda ditangguhkan sehingga permulaan mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Sekiranya syarikat gagal mencapai matlamat ini, anda tidak perlu memberikan wang anda, jadi risiko pelaburan anda adalah rendah.

3. Anda boleh mempelbagaikan pelaburan anda

Permulaan ada di hampir setiap industri. Itulah sebabnya, jika anda merancang untuk membuat beberapa pelaburan dan ingin meminimumkan risiko yang terlibat dengan meletakkan telur anda dalam satu keranjang, melabur dalam permulaan mungkin merupakan langkah kewangan yang bijak.

4. Pelaburan anda dapat berkembang dengan pesat

Adalah satu perkara untuk membeli stok di syarikat yang sudah lama didedahkan. Adalah lain untuk melabur lebih awal dalam perniagaan yang kemudian berkembang dengan pesat. Sekiranya demikian, pelaburan awal anda akan bertambah besar.

5. Ambang pelaburan yang lebih rendah

Banyak syarikat permulaan mempunyai kos operasi awal yang rendah, jadi kos pelaburan anda akan lebih rendah daripada banyak jenis peluang pelaburan lain. Dan dengan jenis pelaburan ini, ada kemungkinan ia dapat memperoleh tempat duduk di meja di ruang dewan syarikat.

6. Anda boleh mendapat keuntungan besar dalam pembelian

Syarikat yang lebih besar sering membeli syarikat permulaan. Urus niaga ini sering berlaku setelah permulaan membuktikan dirinya berharga. Oleh itu, jumlah yang dibeli syarikat mungkin jauh lebih besar daripada nilainya semasa anda melabur. Pelaburan anda akan meningkat secara berkadar, yang bermaksud anda akan mendapat lebih banyak wang daripada pembelian daripada jumlah yang pertama kali anda laburkan.

Walaupun syarikat permulaan adalah sumber pertumbuhan kewangan yang berpotensi, mereka mempunyai dua risiko pelaburan yang perlu disebutkan:

Kekurangan pelaburan dalam syarikat permulaan

1. Kegagalan permulaan

Anda mungkin pernah mendengar statistik sebelum ini ialah 90% permulaan gagal. Walaupun anda dapat memperoleh sejumlah besar pelaburan permulaan, risiko kehilangan semua wang yang anda laburkan adalah tinggi.

2. Keuntungan jangka pendek yang jarang berlaku

Sekiranya anda membuat pelaburan di syarikat awam, anda boleh membeli dan menjual saham sesuka hati. Apabila anda melabur dalam syarikat permulaan, anda memberikan wang anda kepada syarikat itu untuk jangka masa panjang, yang bermaksud bahawa kadangkala, anda tidak akan dapat mengaksesnya selama bertahun-tahun. Anda mungkin memerlukan permulaan untuk dibeli atau didedahkan kepada umum sebelum mengakses wang anda lagi.

Sekiranya anda ingin melabur dalam permulaan, berikut adalah beberapa panduan yang telah saya susun, berdasarkan masa saya di dalam dan di luar dunia pelaburan permulaan.

Dikreditkan oleh https://www.business.com/articles/how-to-invest-in-startups/

Untuk info perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah