10 Tips Pemasaran Terbaik

10 Tips Marketing Terbaik

1. Cari Peluang untuk Mempelbagaikan

Sebilangan besar belanjawan pemasaran hari ini tidak membenarkan perniagaan mengikuti setiap saluran pengedaran sekaligus. Anda perlu memilih saluran yang kemungkinan besar menghasilkan pulangan yang tinggi dari pelaburan anda.Jadinya, cari peluang untuk mempelbagaikan strategi anda dengan mengenal pasti pelanggan  anda terlebih dahulu. Kenal pasti sub-saluran khusus di mana anda dapat mengatasi kelancaran pemasaran, seperti di YouTube,media sosial, dan lain-lain. Kemudian anda boleh mempelbagaikan strategi anda dengan mengetahui hasilnya akan bernilai pelaburan.

2. Jadikan Analisis Prestasi sebagai Strategi Berkelanjutan

Mana-mana pemasar berpengalaman mengetahui pentingnya analisis prestasi untuk mengoptimumkan strategi mereka. Tetapi menunggu hingga akhir kempen pemasaran untuk menganalisis keuntungan analisis prestasi.

Pemasar teratas tidak bergantung pada prestasi masa lalu untuk memberitahu usaha masa depan – mereka membuat penyesuaian terhadap kempen mereka secara real

3. Fokus pada Kandungan Anda Yang Ada

Sebilangan besar pemasar hari ini memahami bahawa mereka perlu menghasilkan kandungan yang banyak untuk membina asas trafik. Mereka sering menumpukan perhatian untuk membuat kandungan baru, mengabaikan nilai aset yang ada. Petua pemasaran professional adalah jika anda ingin mengikuti pasaran yang kompetitif hari ini, penting untuk menggunakan kandungan semasa anda dengan sepenuhnya.

4. Rangkul Sosial Berbayar      

86% pemasar sosial sudah menggunakan iklan Facebook, dan pendapatan iklan platform terus meningkat. Sementara itu, pilihan iklan berbayar telah muncul di Instagram, Pinterest, Twitter, dan di tempat lain. Platform media sosial mengubah algoritma mereka, menjadikannya jelas kepada jenama bahawa promosi berbayar adalah suatu kewajipan dalam pemasaran.

5. Sentiasa Optimumkan Pengalaman Pengguna

Membuat mesej yang disampaikan kepada pelanggan sasaran anda dalam pemasaran dalam talian. Tidak kira betapa hebatnya kandungan anda, ia tidak akan mendorong penukaran tanpa pengalaman pengguna laman web (UX) yang sangat baik.

Oleh itu, pastikan anda sentiasa menguji dan mengoptimumkan UX untuk mendorong matlamat pemasaran. Ini termasuk meningkatkan kelajuan dan navigasi laman web, memastikan kandungan anda mudah dicari pada mana-mana peranti mudah alih, dan banyak lagi.

6. Sambungkan Strategi Dalam Talian dan Luar Talian

Menciptakan pengalaman pelanggan yang konsisten dalam talian dan luar merupakan aspek penting dalam pemasaran yang tidak dapat dilupakan pada tahun 2019. Semakin banyak perniagaan menggunakan acara secara langsung untuk mempengaruhi pelanggan dan mendorong penjualan, tetapi mereka sering menganggapnya sebagai terpencil dari inisiatif pemasaran dalam talian. Untuk memaksimakan pemasaran secara langsung, anda perlulah kenali terlebih dahulu langkah-langkah apa yang anda mahu penonton anda lakukan selepas acara tersebut. Terlibat dengan e-mel anda, daftar untuk mendapatkan demo produk percuma. Kemudian buat pengalaman secara langsung yang memupuk mereka dalam perjalanan ini. Baca lebih lanjut mengenai strategi pemasaran omni-channel.

7. Utamakan Keaslian

Pengguna hari ini menyedari bahawa kandungan yang dibuat oleh perniagaan adalah berdasarkan agenda. Mereka tidak selalu memberi respons positif terhadap kandungan yang laku, jadi jenama perlu mengembangkan strategi yang lebih baik untuk membina hubungan yang erat dengan pelanggan mereka. Salah satu cara terbaik untuk mengutamakan keaslian dengan pemasaran anda adalah dengan membuat kandungan langsung. Hoskan podcast langsung, streaming video Facebook Live, dll.

8. Buat Mesej yang Boleh Dikenang

Memang ada banyak cara untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan anda secara langsung melalui pemasaran. Kadang-kadang ada baiknya untuk menjauhkan diri dari agenda pemasaran utama anda untuk bercerita yang menjadikan jenama anda lebih berkesan dan disukai. Semakin kreatif anda bercerita, semakin besar kemungkinan anda akan menonjol dan meningkatkan imej jenama anda.

Contoh hebat kempen pemasaran dengan fokus ini berasal dari jenama Huggies. Mereka membuat penyelidikan yang menunjukkan kesan positif pelukan pada bayi pelukan membantu membina sistem kekebalan tubuh mereka, menstabilkan tanda-tanda penting, meningkatkan perkembangan otak, dan lain-lain. Ini memberi inspirasi kepada kempen “Tanpa Bayi Tidak Berkerut” jenama yang bertujuan untuk mendidik orang tua mengenai manfaat melalui sentuhan kulit ke kulit, dan menyediakan sukarelawan di hospital untuk bayi yang memerlukan pelukan.

9. Memupuk Penyokong Jenama

Orang mencari cadangan daripada rakan mereka untuk membuat keputusan pembelian. Pelanggan anda sendiri adalah sumber yang bagus untuk membantu anda mempengaruhi pelanggan baru dan mendorong penukaran. Untuk memanfaatkan sebilangan besar penyokong jenama anda, buat kempen untuk memberi mereka insentif untuk menyebarkan mesej anda. Buat komuniti dalam talian atau tawarkan ganjaran untuk rujukan, misalnya. Anda juga boleh membuat hashtag berjenama dan mendorong pelanggan untuk menggunakannya.

10. Bina Perkongsian

Iklan adalah cara terbaik untuk memperluas jangkauan anda di media sosial dan web. Tetapi ia tidak dapat dibandingkan dengan kehebatan cadangan yang kuat dari para pengajar yang berpengetahuan. Bekerjasama dengan pemain utama lain dalam industri anda untuk mencari pelanggan baru dan memperoleh bukti sosial untuk perniagaan anda. Anda juga boleh meminta pertolongan mikro untuk berfungsi sebagai penyokong jenama anda di media sosial dan blogosphere.

Untuk tips yang selanjutnya anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah