7 Strategi Pemasaran B2B Penting untuk Memperkembangkan Firma Perkhidmatan Profesional Anda

Apabila beberapa syarikat memikirkan strategi pemasaran B2B, mereka terutama memikirkan teknik langsung dan keluar – mesej yang mungkin anda kirimkan terus kepada pelanggan atau calon pembeli yang telah anda kenal pasti. Dalam pendekatan ini, tujuannya adalah cukup menarik dan meyakinkan agar khalayak bertindak balas dan terlibat dengan perkhidmatan anda.

Teknik seperti ini pasti mendapat tempat di tali pinggang pemasaran anda. Tetapi dunia strategi pemasaran B2B telah berkembang, dan tingkah laku pembeli perkhidmatan profesional telah berubah. Pembeli lebih cenderung melakukan carian Google untuk mencari dan menilai syarikat daripada memeriksa rujukan peribadi.

1) Iklan

Terdapat sebilangan platform di mana firma anda dapat mengiklankan dengan berkesan:

  • Penerbitan dan laman web industri
  • Media sosial
  • Search Engine Marketing (SEM) – Google Ads, serta Bing dan Yahoo
  • Retargeting – Teknologi berasaskan kuki yang menggunakan kod JavaScript sederhana untuk “mengikuti” audiens anda di Web secara anonim dan menayangkan iklan yang relevan

Iklan tidak hanya mempromosikan perkhidmatan anda – ia juga dapat memainkan peranan penting dalam mendorong muat turun kandungan, meningkatkan kepakaran dan keterlihatan anda.

Walau bagaimanapun, penting untuk menggunakan bentuk iklan yang paling sesuai untuk perkhidmatan profesional. LinkedIn, penargetan ulang, dan iklan lain yang berfokus pada industri cenderung berfungsi paling baik, kerana mereka membolehkan anda menyasarkan khalayak industri yang sesuai secara langsung, yang menghasilkan lebih banyak penukaran, kadar klik-tayang yang lebih tinggi, dan kos per muat turun yang lebih rendah.

Sebaliknya pemasaran enjin carian (SEM) boleh menjadi lebih mahal dan sukar untuk disasarkan untuk tujuan perkhidmatan profesional. Begitu juga, iklan Facebook cenderung kurang berkesan kerana platform ini digunakan pada kadar yang lebih rendah oleh pembeli perkhidmatan profesional daripada rangkaian media sosial yang lain

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat terdapat banyak variasi setiap jenis iklan ini. Firma perkhidmatan profesional mungkin mendapati mereka lebih kurang berjaya bergantung pada anggaran, tujuan iklan, penargetan, dan niche industri.

2) Strategi berdasarkan Niche

Salah satu pertimbangan perniagaan anda yang paling penting – tempoh – adalah pengkhususan dan penyasaran khusus. Penyelidikan kami berulang kali menunjukkan bahawa syarikat yang berkembang paling pantas cenderung menjadi pakar dalam bidang yang disasarkan dengan teliti. Ini harus menjadi bidang industri yang anda fahami secara menyeluruh, ruang di mana anda boleh menjadi pakar dan pemimpin yang tidak dapat dipertikaikan.

Pengkhususan menjadikan semua usaha pemasaran anda lebih mudah, kerana cenderung menentukan dengan tepat apa yang anda lakukan dan segera membezakan anda dari persaingan. Pengkhususan adalah pembezaan yang membuktikan dirinya.

3) Pemasaran Rujukan

Kami menyatakan bahawa sifat rujukan perkhidmatan profesional telah berubah – dan ini mempunyai implikasi besar terhadap strategi pemasaran B2B anda. Kajian kami mengenai strategi pemasaran rujukan dalam perkhidmatan profesional telah menunjukkan aspek praktik baru yang penting – lebih dari 81.5% penyedia telah menerima rujukan dari seseorang yang bukan pelanggan.

Dari mana asal rujukan ini? Sebilangan besar berdasarkan reputasi syarikat untuk kepakaran tertentu.

Dengan menggunakan pemasaran kandungan bersama dengan taktik lain dalam senarai ini, anda dapat membina jenama dengan reputasi yang luas untuk kepakaran di kawasan anda – dan pemahaman tentang kepakaran anda walaupun di kalangan khalayak yang belum bekerja dengan anda secara langsung. Pengiktirafan jenama ini boleh menyebabkan rujukan dan perniagaan baru.

4) Penyelidikan

Penyelidikan adalah landasan usaha pemasaran moden. Dari penyelidikan pasaran hingga penyelidikan jenama, kajian saintifik terperinci akan membantu anda membuat keputusan yang lebih tepat. Mereka akan memberi anda asas objektif untuk pemasaran anda dan memberi anda asas berharga untuk mengukur hasil anda.

Dengan menjalankan penyelidikan, anda akan mengenali klien anda dengan lebih baik – yang menjadikan anda mampu melayani mereka dengan lebih baik. Penyelidikan pasaran juga memberi anda gambaran bagaimana prestasi proses anda. Anda akan mengetahui aspek mana yang paling berjaya dilakukan oleh syarikat anda dan mengembangkan pemahaman yang lebih baik mengenai perkhidmatan yang harus anda tawarkan.

Kesan penyelidikan jelas. Kajian kami sendiri mengenai kesan penyelidikan telah menunjukkan bahawa syarikat yang melakukan penyelidikan sistematik terhadap prospek dan pelanggan mereka tumbuh tiga hingga sepuluh kali lebih cepat dan sehingga dua kali lebih menguntungkan daripada rakan sebaya yang tidak meneruskan penyelidikan.

5) Media Sosial

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak bukti bahawa media sosial ada di sini untuk tinggal di firma perkhidmatan profesional, kami memberi anda liputan. Penyelidikan kami mendapati bahawa lebih daripada 60% pembeli memeriksa penyedia perkhidmatan baru di media sosial, menjadikannya sumber maklumat yang lebih biasa daripada rujukan dan cadangan rasmi.

Malah sifat rujukan telah berubah di media sosial. Kajian terbaru mengenai pemasaran rujukan telah mendapati bahawa 17% rujukan berdasarkan kepakaran dibuat berdasarkan interaksi di media sosial. Sederhananya, media sosial adalah pemacu untuk mencapai reputasi, kepakaran dan kandungan anda. Ini membolehkan anda membuat rangkaian dan berhubung dengan kenalan dan pengaruhnya yang berharga, serta memantau jenama anda dengan mendengar sosial.

6) Pengujian dan Pengoptimuman

Kami bermula dengan penyelidikan, tetapi kami belum selesai dengan pendekatan saintifik kami. Pengujian dan pengoptimuman memungkinkan anda mengulangi usaha pemasaran anda dan membuat keputusan berterusan berdasarkan data keras dan bukannya intuisi.

Sama seperti penyelidikan adalah landasan pemasaran, pengujian dan pengoptimuman anda adalah panduan berterusan anda. Anda tidak boleh berhenti menguji kempen pemasaran anda dan menyesuaikannya dengan sewajarnya. Ini termasuk:

Ujian A / B e-mel, halaman pendaratan – Dengan menggunakan alat ujian A / B (seperti Optimizely atau Unbounce), pelajari mana dari dua e-mel atau halaman arahan yang menukar pengguna dengan lebih berjaya berdasarkan variasi bahasa, reka bentuk, atau elemen lain.

Perenderan e-mel dan halaman arahan– Gunakan alat seperti E-mel pada Asid untuk menguji bagaimana e-mel akan diberikan pada peranti dan platform yang berbeza, memastikan bahawa ia kelihatan dan berfungsi sebagaimana mestinya.

7) Analisis dan Pelaporan

Begitu juga, sangat penting untuk menganalisis metrik yang betul untuk mengukur hasil dengan berkesan. Anda memerlukan alat untuk mengumpulkan data yang tepat mengenai semua usaha anda, dari laman web anda hingga media sosial hingga SEO.

Analitis Google adalah alat penting untuk mengukur dan menganalisis lalu lintas laman web anda. MOZ dapat membantu anda mengkaji dan meningkatkan hasil SEO anda, sementara alat seperti Hootsuite memberikan analisis media sosial yang terperinci.

Analisis dan ujian membantu anda benar-benar memahami apa yang berfungsi dan yang tidak. Rangkul mereka, gunakannya. Mereka akan membantu anda mengubah usaha pemasaran anda dari bentuk seni menjadi sains.

Dikreditkan oleh https://hingemarketing.com/blog/story/10-essential-b2b-marketing-strategies-to-grow-your-professional-services-fi

Untuk maklumat perniagaan yang lebih menarik, boleh terus klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *