Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 1)

marketing funnel part 1

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ada banyak funnel pemasaran kita boleh apply. Tapi saya bagitau dulu, mana-mana iklan walau funnel berbeza, tapi flow audiens nya sama jerr.

COLD –>> WARM –>> HOT –> $$ (Customer)

Flow Funnel

1. Secara asasnya flow mesti bermula dari COLD. Berakhir dengan Customer. Inilah perjalan customer kita bermula dari Stranger, sampailah mereka ke customer.

2. Flow ni kena related dengan iklan yang kita buat.. mesej iklan itu berbeza-beza ikut kategori audiens. Setiap kategori ni berbeza mesejnya….Cold Audiences..Warm Audiences..Hot Audiences..

3. Dia punya maknanya yang senang faham adalah:..Cold Audiences – Target to Stranger, Guna Detailed Targeting, ataupun yang femes kita selalu guna LA..Warm Audiences – Yang dah follow kita, dah enggage, dah masuk website, or dah klik mana mana iklan, gambar. ..Hot Audiences – dah whatsapp, dah mesej, dah masuk sales page, dah mula nak membeli.

4. Manakala, mesej yang berbeza ini seperti ini:.
Cold Audiences – Feed dengan Knowledge, Sharing, Demonstration, Seeding, Konten, Web artikel..
Warm Audiences – Feed dengan Softselling, Story telling, Menjual, tapi tak menjual sangat.. Tak berapa hardsell disini.. Lebih kepada iklan yang bersifat ‘consult’.
Hot Audiences – Feed dengan Hardsell.. Kat sini lah kita tekankan Features produk kita, USP produk, Testimoni, Offer, Freegift kita.. Atau kita bina pula ‘Urgency’ Last offer..

5. Dah faham Flow audiens ni.. Baru lah kita boleh bina Model Funnel kita ikut kesesuaian produk & audiens kita

.6. Funnel ada banyak jerr.. Tapi bila faham kategori atas.. boleh jerr nak develop model..

  • Database Funnel
  • Like Funnel
  • Video Funnel,
  • Traffic Funnel
  • IG Funnel
  • Enggage Funnel
  • Customer List Funnel

Like Funnel

1. Like Ads ni paling femes bermula tahun 2014. Orang panggil Like Marketing. Ada juga yang kutuk, like marketing dah tak boleh pakai, dah terkubur, dah tak relevan. Bagi saya, “..Terpulang pada budget & Strategi pemasaran masing masing..”Okay, Saya cerita sikit, apa perjalanan Like Marketing ni, dan macam mana boleh convert ke customer.-

  • Run Like ads target to Stranger
  • Audiens DT
  • Kategori cold audiens
  • Run ads untuk tarik Fans shj
  • Semakin banyak fans & Follower semakin tinggi potensi sales
  • Exclude people who like Page
  • CW Pendek & Attractive to like
  • Cost per Like RM0.15 – RM0.25
  • Nanti akan retarget dengan run ads target fans shj

2. Katakan Budget Permulaan, Anda ada budget Spend Ads dalam RM40K untuk 5 bulan punya. Jadi, dalam RM25,000 boleh laburkan untuk like marketing untuk dapat minima 100K Fans. Setiap bulan kena spend RM8K, sehari spend dalam RM266. Dalam sebulan boleh dapat 31K. Selepas 5 bulan tu, inshaAllah boleh capai 150K fans.Sentiasa kena berterusan, walau dah capai 100K fans, kena tambah dan sentiasa bertambah. Sebab kita nak guna balik untuk retarget kepada fans.

*Kesimpulannya, Tidak semua niche sesuai untuk funnel ini. Selain memerlukan budget yang besar. Tidak termasuk, Spend ads untuk Hardsell, dimana Like Marketing ini ads bukan untuk buat Sales. Jadi, kena run ads seterusnya untuk target kepada Fans tadi. Kos untuk Spend Ads Hardsell lebih rendah dimana, kita target pada audiens yang dah follow kita.

3. Funnel dia macam ni: LIKE ADS –> HARDSELL ADS –> CLOSING

A. Like Ads

– Tukar dari Stranger ke Fans & Follower
– Mereka yang dah like, dikira prospek kita
– Orang yang dah like ini, berpotensi besar untuk beli dengan Hardsell Ads
– Mostly yang ada like @ Fans ramai, tapi tak buat pun Hardsell Ads ni.. Rugi laa..
– Dikira sebagai Cold Audiences di Stage sini.
– Formula: Cold Audiences = Stranger.

B. Hardsell Ads

– Tukar dari Fans ke potential customer
– Mereka yang dah like shj akan nampak iklan hardsell ini
– Iklan Hardsell ini fokus pada Fans & Followers shj
– Fans & Follower lebih cenderung untuk membeli, berbanding mereka yang belum pernah follow kita
– FANS adalah database kita
– Mereka nampak iklan, mereka akan komen PM, atau Klik link untuk whatsapp, dan mereka akan ke fasa seterusnya iaitu Closing

Fans shj, jika kita tak jalan iklan Hardsell, mereka still adalah kategori Warm Audiences dimana mereka dah like page, cuma mereka BELUM iaitu;
– Belum ke whatsapp; ATAU
– Belum Mesej, tinggalkan detail; ATAU
– Belum masuk website Sales Page
Jadi kategori mereka ini sepatutnya untuk kita run ads menjual. Bukan hanya post organik sahaja. Kita kena Run Ads target People who like your page. Selalunya, sangkut kat sini. Spend besar2 buat like marketing. Kesilapannya:
– Tak buat iklan target kepada FANS tadi; ATAU
– Dah ada fans BESAR, tak buat pun iklan menjual pada FANS, hanya fokus buat iklan pada bukan fans iaitu pada stranger

C. Closing

– Tukar dari Potential Customer ke HOT Buyer
– Potensi yang dah masuk whatsapp ini 30-50% akan membeli & convert ke customer
– Mereka dah melalui keseluruhan fasa iaitu, dah jadi fans kita, dah nampak iklan hardsell, dan dah ada action untuk purchase
– Closing ini boleh berlaku samada di whatsapp, sales page, mahupun di borang bayaran
– Mereka lebih mudah untuk di follow up pada masa akan datang
– Mereka boleh beli berkali kali, kali ini kita boleh fokus untuk tingkatkan LTV (Life time Value) pula

Hot Buyer ni pula, mereka dah like (jadi Fans) dan dah nampak iklan Hardsell ini, mereka biasanya akan berminat:
– Masuk terus ke sales page, baca info; ATAU
– Komen PM & Masuk terus whatsapp; ATAU
– Masuk messenger, tinggalkan details

Sambungan artikel di link di bawah:
Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2) – Video Funnel
Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 3) – Website Funnel

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Etika tingkah laku
Bisnes

Etika Tingkah laku di Tempat Kerja

Etika tingkah laku di tempat kerja merangkumi; mematuhi peraturan syarikat, komunikasi yang berkesan, memikul tanggungjawab, akauntabiliti, profesionalisme, kepercayaan dan saling menghormati rakan sekerja anda di tempat kerja. Etika tingkah laku

facebook ads

6 Tips Untuk Kesan Prestasi Fb Ads Anda

Bagaimana nak tahu samaada Fb Ads yang anda buat perform atau tidak? Fb Ads yang bagus adalah iklan yang mematuhi syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak Facebook serta

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top