SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING.

remarketing

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Istilah lebih kurang je ni.. Retargeting ni istilah digunakan oleh Facebook, Remarketing pula ialah istilah digunakan pada Google ads. Maksudnya, orang masuk dlm website, kita boleh target balik. Mereka nampak iklan kita sebab dia dah masuk dalam website. Sebab dah masuk dalam website ni, tendency nak beli ni lebih tinggi, sebab adakalanya mereka masuk website sebab nak tahu info produk. Macam LAZADA, kita masuk dalam apps, nak cari kasut. Tapi kita nampak iklan kasut yang kita survey tadi di Facebook.
Orang pilih kasut dalam website —-> orang nampak semula iklan kasut yang kita pilih tadi di Sponsored Ads. Ini bermaksud, setiap audiens yang pernah masuk dalam website, kita boleh target semula. Kalau tak ada website macam mana?

Dia mcm ni cerita dia tak semestinya ke website. kita boleh juga apply teknik sama pakai platform yang kita boleh follow up semula seperti: Telegram Channel, Group Facebook, Email Marketing, & Chatbot.
Dalam gambar dibawah ni, siapa yang pernah mesej berminat. tapi tak tinggalkan no phone.

Jadi tugas saya, ingatkan user secara automatik, berkala: 1st Hour, 2nd Hour, 3rd Hour,….24th Hour. Mana-mana sequence diatas, bila user tinggalkan no phone. Automatik sequence seterusnya akan stop, Kita exclude pada yang dah tinggalkan no phone tadi. kemudian kita fokus follow up pada yang tak tinggalkan no phone sahaja.

Apa yang best dalam Skrip Follow up ni?.
1. Dont story about product first.
2. Story about your customer experience (Testimonial)
Hujung hujung, sipi sipi tu baru balik link ke sales page.

Sumber Artikel: Facebook @ubaidullahjaafar

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Artikel

5 Cara Semak Tema dan Plugin Website

Apabila anda melawat sesebuah website, kadang kala anda mesti tertanya-tanya tema apa yang digunakan sehingga dapat hasilkan website yang cantik dan canggih. Kita boleh menggunakan website checker untuk ketahui lebih

How To Get Much Website Traffic Using Facebook Ads 1360x700 01
Artikel

Strategi Iklan Untuk Website Baru

Web fresh, tak pernah run ads, tak ada apa-apa custom audiens nak pakai. Jadi tak payah pening nak create Custom Audiences or Lookalike. Abaikan ya. Tiada audiens population masa ni.

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top