Day: August 14, 2022

7 Tips Memilih Rakan Niaga

Setelah mendapat idea perniagaan, perkara seterusnya yang boleh anda lakukan ialah memilih rakan niaga. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan rakan niaga. Mampu melakukan perekrutan, boleh dengan menghubungi rakan lama, atau secara tidak disangka boleh ‘klik’ dengan kenalan baru. Sebelum anda memutuskan untuk benar-benar bekerja dengan pihak itu sebagai rakan niaga, pastikan …

7 Tips Memilih Rakan Niaga Read More »

5 Kategori Utama Custom Audience (CA)

Custom Audience adalah salah satu tapisan (filter) dalam Facebook dimana ia membolehkan pemasar (marketer) memilih sasaran audience dari senarai yang tertentu. Senarai ini boleh diupload sendiri ataupun diperoleh dari data yang telah dikesan oleh Facebook Pixel. Dibawah ialah 5 kategori utama custom audience (CA)Tips Pilih Audience Yang Terbaik disini 1. Custom Audience Video Views Ini …

5 Kategori Utama Custom Audience (CA) Read More »

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads

Facebook bagi banyak pilihan kempen iklan bergantung pada objektif yang berbeza dan salah satunya ialah Messenger. Messenger Ads ialah teknik iklan yang akan bawa pelanggan ke Inbox Messenger dan boleh digabungkan dengan autoreply oleh Chatbot. Bagi pemasar (marketer) yang nak cuba jalankan iklan guna Messenger Ads boleh cuba strategi yang nak dikongsikan dibawah ni. Setup …

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads Read More »

Strategi Nak Dapat Pembelian Terus Di Website Ecommerce

Ini adalah sedikit perkongsian strategi nak dapat pembelian terus di Website Ecommerce. Artikel asal dari Ubaidullah Jaafar. Asing Kategori Page Asing tiap-tiap kategori berikut: konten page, Sales page, dan Checkout page. Fasa 1, Fasa 2, dan Fasa 3. 1.Konten Page Fasa pertama, yang paling banyak share, target ads ni kepada stranger, dimana mass audiens yang …

Strategi Nak Dapat Pembelian Terus Di Website Ecommerce Read More »

4 Kelebihan Website Woocommerce

Rata-rata semua usahawan dan bisnesman di Malaysia sudah mula beralih kepada perniagaan dalam talian ataupun lebih dikenali sebagai woocommerce. Jom kita tengok apa kelebihan website woocommerce ni: 1. Website Woocommerce adalah Kos rendah Salah satu perkara terbaik mengenai WooCommerce adalah bahawa ia adalah percuma. Anda boleh membina kedai dalam talian yang berfungsi sepenuhnya tanpa membayar …

4 Kelebihan Website Woocommerce Read More »

16 Faktor Usahawan Gagal Dalam Bisnes

Walaupun berniaga sendiri banyak kelebihannya, ada sesetengah usahawan gagal menjalankan perniagaan mereka. Berikut adalah disenaraikan beberapa punca yang menyebabkan perniagaan gagal. Sebagai usahawan yang ingin mencapai kejayaan, elakkan daripada sikap dan faktor-faktor berikut: 1. Gagal mengurus aliran tunai. Tiada catatan dan rekod transaksi yang membolehkan aliran wang keluar dan masuk diketahui dengan tepat dan diapantau. …

16 Faktor Usahawan Gagal Dalam Bisnes Read More »

6 Tips Mencipta Jenama Sendiri

Tahun 2020 menandakan satu era baru dalam perniagaan. Tidak kira la secara online mahupun ofline. Dan ramai founder-founder yang mengeluarkan pelbagai produk baru. Memandangkan sekarang ramai yang hendak buat produk sendiri, ini ada sedikit tips mencipta jenama sendiri. 1) Jangan jadikan jenis produk sebagai jenama. Sebagai contoh, jika menjual krim kecantikan, jangan jadikan krim itu …

6 Tips Mencipta Jenama Sendiri Read More »

5 Ciri-ciri Usahawan Berjaya

Usahawan ialah seorang individu yang mengusahakan sesuatu perusahaan manakala peniaga pula adalah orang yang berniaga. Secara amnya, usahawan ditakrifkan sebagai seseorang yang mengusahakaan sesuatu perniagaan yang bermotifkan keuntungan di samping mengamalkan amalan-amalan yang strategi untuk terus berjaya. Jom kita lihat 5 ciri-ciri usahawan berjaya: 1. Tidak Mudah Berputus Asa Masalah yang sering timbul di awal …

5 Ciri-ciri Usahawan Berjaya Read More »

VPS vs Shared Hosting – Apakah perbezaannya?

Kebanyakan pemilik laman web bermula dengan pelan shared hosting. Sebagai perniagaan atau laman web berkembang ia memerlukan fungsi tambahan dan lebih banyak sumber. Pemilik laman web ingin menaiktaraf pelan hosting kepada yang lebih sesuai. VPS adalah hosting yang sangat sesuai digunakan sekiranya ingin menaiktaraf dari shared hosting, tetapi apa yang shared hosting sebenarnya? Kembali ke …

VPS vs Shared Hosting – Apakah perbezaannya? Read More »

5 Jenis Video Pemasaran Wajib Buat

Dah ada page Facebook untuk bisnes?, tapi tak tahu nak mula dengan media apa yang sesuai? Untuk pengenalan, ini adalah 5 jenis video pemasaran yang boleh dibuat. Hasilkan video sepantas 5 minit disini. 1.Video Pengenalan Bisnes Video korporat atau video branding ini adalah satu kemestian, sebab ia merupakan satu cara untuk memperkenalkan bisnes kita kepada …

5 Jenis Video Pemasaran Wajib Buat Read More »

Apa kelebihan Hosting VPS?

Kelebihan utama hosting VPS ialah mereka memberi anda kebebasan untuk memiliki mesin maya anda sendiri seperti yang anda mahukan dari server yang lebih mahal dan berdedikasi dengan prestasi yang membolehkan anda menangani lalu lintas sederhana dengan lonjakan yang sesekali. Jom kita lihat apa lagi kelebihan hosting VPS ni: 1. Boleh diubahsuai Oleh kerana anda mempunyai …

Apa kelebihan Hosting VPS? Read More »

6 Dana Untuk Usahawan Yang Diperkenalkan Oleh Kerajaan

Kredit pada imoney.my Faktor kewangan adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh ramai usahawan di Malaysia ingin mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih luas. Perniagaan atau syarikat yang ingin bersaing memang memerlukan satu dana dan pembiayaan supaya perniagaan mereka lebih maju dan berdaya saing. Oleh sebab itu, 6 Dana Untuk Usahawan telah diperkenalkan oleh kerajaan dan …

6 Dana Untuk Usahawan Yang Diperkenalkan Oleh Kerajaan Read More »

Teknik Conversion Ads dari Audiens Lookalike ATC

Saya ingin kongsikan sedikit teknik conversion ads yang saya lakukan bagi niche fesyen dengan Campaign Budget Optimization (CBO) RM100 sehari. Audiens yang saya gunakan ialah Lookalike (LA). Boleh bandingkan hasil guna LA vs ROAS Ketahui Cara Setup Conversion Ads disini Teknik Conversion Ads Add-to-cart (ATC) Bahagian Adset Cuba lakukan split test bagi setiap kempen iaitu …

Teknik Conversion Ads dari Audiens Lookalike ATC Read More »

Cara Masukkan Sarikata (Subtitle) Ke Dalam Video Di Facebook

Mungkin ramai lagi yang belum tahu bahawa Facebook beri fungsi masukkan sarikata (subtitle) kedalam video yang diupload. Disini saya ingin kongsikan cara masukkan sarikata dan ianya sangat mudah. Ada yang bertanya, “saya dah edit video untuk iklan tapi nak masukkan subtitle tu susah la nak kena edit dan trim dengan betul mengikut masa”. Ya, kalau …

Cara Masukkan Sarikata (Subtitle) Ke Dalam Video Di Facebook Read More »

Panduan Asas Saiz Gambar Facebook

Jika anda jalankan iklan di Facebook menggunakan gambar, saiz gambar facebook sangat memainkan peranan kerana setiap placement adalah berbeza paparannya. Saiz paparan di telefon pintar dan komputer adalah berbeza, paparan di Facebook dan Instagram adalah berbeza. Ini adalah sedikit panduan saiz gambar yang boleh digunakan di platform Facebook bagi tahun 2020. Facebook Profile Photo Saiz …

Panduan Asas Saiz Gambar Facebook Read More »

6 Tips Asas Guna Lookalike Audiences (LA)

Lookalike Audiences (LA) adalah sasaran prospek yang menyerupai atau menghampiri ciri-ciri pelanggan yang sedia ada. Lead hasil dari LA ini adalah antara yang paling berkualiti sebab kita dah tapis dari senarai pelanggan kita, dan mencari orang yang hampir sama dengan mereka. Kita boleh bina LA dari data-data ini: Maklumat Pelanggan – senarai pelanggan kebiasaannya nombor …

6 Tips Asas Guna Lookalike Audiences (LA) Read More »

Scroll to Top