Strategi Jualan ECommerce – Niche Fesyen

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bagaimana Client X dengan niche fesyen boleh dapat jualan Ecommerce dengan ROAS tinggi? Ini adalah strategi jualan ecommerce, result ini bergantung kepada result iklan selepas lakukan beberapa ujikaji.

Strategi Jualan Ecommerce

Strategi apa yang digunakan untuk buat jualan. Ada yang guna team sales, ada guna Ecommerce 100%. Bagi saya, benda ni kena test dulu. Dan, masa iklan berjalan 1-2 hari tu, kita akan dapat baca behaviour pelanggan melalui rekod:
Page Views
Add-to-cart (ATC)
Initiate Checkout
Purchase

Kita lihat respon jualan (Purchase) macam mana. Adakah cost-per-purchase okay, capai KPI yang di inginkan atau tidak. Keputusan ni bergantung pada kesesuaian niche produk masing masing.
Untuk niche fesyen yang dah biasa guna team sales, boleh tambah lagi 1 saluran jualan menggunakan Ecommerce. Dengan menggunakan platform Ecommerce, bakal pelanggan terus buat pembelian di website terus. Jika game team sales, sebelum ni cost per leads tinggi, contoh:

  • Cost-per-leads RM10, closing rate 50%, maka cost-per-purchase dah RM20.

Mungkin, dengan guna Ecommerce, kita boleh optimize untuk dapat conversion lebih baik iaitu:

  • Cost-per-purchase retargeting RM5 hingga Rm10
  • Cost-per-purchase scale up RM10 hingga RM15

Sekurang kurangnya kita dah optimize kos iklan lebih rendah dengan jualan lebih banyak lepas guna Ecommerce. Sebab utama, adalah kita nak scale up jualan sedia ada. Jika jualan pada tahap yang sama, closing rate menurun tak naik-naik, dan kapasiti leads yang ada, team sales tak boleh terima leads terlalu banyak dalam sehari. Mungkin Ecommerce amat membantu untuk mereka yang ada masalah ni, sebab Ecommerce terus support untuk terima berpuluh beratus tempahan dalam satu-satu masa.

Sebab kedua, adalah nak memudahkan pengguna. Emosi sesetengah pelanggan ni bila lihat video, dah terasa nak beli. Kita siapkan platform yang lepas lihat video tu boleh beli terus kurang 2 minit.

strategi jualan ecommerce

Platform Jualan

Platform yang digunakan samada ready made atau made from scratch bergantung kepada keperluan kita & bajet, nak banyak custom boleh upah untuk bina dari awal. Kos dia pun agak tinggi, nak maintain pun kos, kos hosting, domain, upah servis developer, dll. Ada jugak yang boleh attend training, bina web Ecommerce sendiri gunakan WordPress.

Tapi sebenarnya, kalau nak lebih mudah & cepat. Ada banyak je platform Ecommerce yang terkenal yang kita boleh setup tanpa perlu teknikal sangat. So far, banyak brand fashion yang terkenal pun gunakan platform yang boleh urus jualan Ecommerce dengan mudah seperti: Shopify, Easystore, Avana, Shoppegram dsb.

Antara platform diatas, saya recommend Shoppegram sebab sekarang platform Ecommerce ni ada sediakan latihan sekali ajar usahawan yang ingin bina website ecommerce sendiri. Langganan pun tahunan, tak pening jika nak perbaharui tiap bulan. Setakat ini, saya lihat banyak result usahawan lepas guna platform ini. Sebab antara yang banyak features, yang sangat sesuai untuk Ecommerce di Malaysia.

Sasaran Jualan

Berapa minimum target cost-per-purchase untuk dapat ROAS yang tinggi. Okay benda ni kena ambil kira sangat penting ni. Formula mudah ya:

pengiraan cost-per-purchase & ROAS

Nak memahamkan, apa effect bila cost-per-purchase rendah, lihat situasi dibawah ni.

strategi jualan ecommerce

Berdasarkan situasi diatas, jika conversion kita baik, kita akan dapat jualan yang banyak. Bila jualan banyak cost-per-purchase murah, dan pulangan pun tinggi (ROAS). Ingat, kos produk je dah menyumbang 20-30% dari harga produk. Nak kos ads lagi, kos komisyen, kos postage, kena jelas bab-bab kos ni ya. Cuba jelas berapa sebenarnya kos per purchase yang kita target the best. Sebaiknya, cuba untuk dapatkan cost per purchase bawah 20% dan KPI ROAS mesti lebih dari 3. Baru lah cover kita punya ads.

Strategi Iklan

Untuk produk bagi niche fashion, sy dah test beberapa element iaitu: Audience Targeting, Creative Used, dan Copywriting. Dan yang menyumbang kepada ROAS tinggi ialah:

  • Campaign objectives (ATC & Purchase)
  • Targeting gunakan CA & LA
  • Video model demonstration & slides
  • Simple copywriting

Campaign objective kalau nak direct Ecommerce, boleh guna conversion ads. Dimana optimize untuk ATC & Purchase. Jika web dah ada traffic, dah aktif jalankan iklan, boleh teruskan untuk iklan ni: Conversion Ads ATC dan Conversion Ads Purchase

Jika web Ecommerce masih baru, saya cadangkan jalankan iklan Traffic dahulu. Bawa traffic dahulu ke dalam website Ecommerce @ Sales page agar kita boleh bina CA & LA untuk kempen conversion ATC & Purchase. Campaign objective ni boleh buat beberapa layer iaitu:
Layer 1 – Traffic Campaign
Layer 2 – Conversion ATC
Layer 3 – Conversion Purchase

Strategi Kempen Layer 1

Semestinya, Kempen Layer 1 traffic ni, cost-per-purchase dia lebih tinggi. Sebab Iklan disini bukan optimize untuk pembelian. Tetapi penting untuk populate audiens untuk layer seterusnya. disini kita pakai targeting biasa iaitu, audiens DT. Dimana DT ni kita boleh test within interest iaitu:

  • Brand similar, brand fashion malaysia.
  • General Interest.
  • Public Figure (if related).
  • Behaviour (Online shopping, dll)

Tapi tak bermakna kita rugi, sebab traffic ni penting untuk bina behaviour ke website ecommerce kita, seterusnya boleh populasikan juga audiens bakal membeli yang saya dah sebut kat point no.1 tadi (Page view, ATC, IC, some of Purchase). Tambahan, iklan Layer 1 ni bagus kerana, mereka inilah kita akan filter & lebih berpotensi untuk beli di kempen seterusnya iaitu Layer 2 & Layer 3. Kalau tak buat kempen traffic ni, macam mana nak populate audiens?

Strategi Iklan Layer 2

Iklan Layer 2 ini untuk Conversion ATC (Add to Cart) untuk behavior. Pelanggan akan pilih produk > add to cart dahulu sebelum beli. kesemua CA dibawah ni, hasil dari population CA di Layer 1 tadi kita buat:

  • CA traffic (All, Product, ATC, IC, Purchase)
  • CA VV 50%
  • CA Enggage
  • CA visit IG (if masuk ig placement)
  • LA 1% – 2% kepada semua CA diatas

Audiens berbeza setiap adset. Untuk ATC boleh split test within LA atau boleh juga guna detail targeting DT. Sebagai contoh, Conversion ATC ni sy nak fokus LA & DT, mungkin ini ideanya:

  • Adset 1 – LA 1% CA traffic All XXX
  • Adset 2 – LA 2% ATC
  • Adset 3 – LA 2% IC
  • Adset 4 – LA 2% Purchase
  • Adset 5 – LA 1% CA VV 50%
  • Adset 6 – LA 2% CA VV 75%
  • Adset 7 – LA 1% CA Enggage page
  • Adset 8 – LA 1% CA visit IG
  • Adset 9 – DT General Interest Brand
  • Adset 10 – DT General Interest XXX
  • Adset n – DT n
    *terpulang kepada anda nak split test adset berapa banyak

Untuk audiens LA memang asing setiap LA yang lain. Kesemua Adset diatas boleh Exclude dengan:
– CA Purchase 90 days or 180 days
– CA Traffic All 7 days
Exclude purchase untuk exclude iklan target kepada orang yang dah beli. Manakala Exclude Traffic All, untuk asing audiens yang dah masuk website akan masuk ke Layer 3 punya ads iaitu retargeting.

Strategi Iklan Layer 3

Ni fokus retargeting, dan guna LA 1% yang dirasakan betul2 bagi impact.

Run ads guna single video & collection ads

Single video ni ialah bila klik video akan auto redirect ke web ecommerce di bawah video masa user klik play video. Antara video yang boleh guna:
– video demonstration
– video how to use
– video image slider (features)

Video slide ni tak lama, dalam 5-10 saat je. 5-6 image diperlukan, boleh buat dalam Ads terus tanpa guna software, dimana Facebook ada sediakan editor nak jadikan image to video slide yang memaparkan beberapa imej beserta text. Jadi tak perlu pening pening nak edit guna software. Maksimum 6 imej untuk 1 video slide. Dimana anda boleh masukkan hasil, kelebihan produk, ciri ciri, masalah, dan imej ke 5 & 6 baru masukkan gambar @ poster produk anda. Setiap imej tu boleh letak text, text tu nyatakan kelebihan produk anda, ciri ciri, mahupun kelebihan. Jadi, orang lihat gambar tadi, faham dengan setiap gambar slide yang mereka lihat

Copywriting Ringkas

Ada Emoji emosi sikit, harga terus kat headline, dan terus letak features (FAB) dalam bentuk poin & emoji. CTA ringkas ke website terus, contoh

Artikel asal oleh UbaidullahJaafar

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Teknik Pemasaran

Cara Tukar ‘Stranger’ menjadi ‘Client’

Pengalaman saya, dapat 8 klien serentak, gara-gara teknik XXX yang nak di kongsikan ni shj. Kesemuanya, high paid..Bagi saya.. Apa jua Ini adalah rezeki.. Allah nak bagi…Cuma bila diselidiki dan

Teknik Pemasaran

Bila Conversion Ads Sesuai Nak Run?

Kebanyakan usahawan atau peniaga di Malaysia selalu menggunakan pelbagai medium seperti facebook, instagram dan website untuk menjual produk mereka. Tapi jarang sekali mereka tau bila masa yang sesuai untuk buat

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top