Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads

messenger ads

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Facebook bagi banyak pilihan kempen iklan bergantung pada objektif yang berbeza dan salah satunya ialah Messenger. Messenger Ads ialah teknik iklan yang akan bawa pelanggan ke Inbox Messenger dan boleh digabungkan dengan autoreply oleh Chatbot. Bagi pemasar (marketer) yang nak cuba jalankan iklan guna Messenger Ads boleh cuba strategi yang nak dikongsikan dibawah ni.

Setup Messenger Ads

1. Copywriting

Guna ayat iklan jenis story telling, yang ada flow problem, solution, recommendation, CTA. Idea ayat ni dari pengalaman pengguna sebelum ni. Mostly orang baca ayat iklan yang berbentuk story berbanding cerita produk semata. Part ayat iklan ni split test, ayat iklan yang panjang melebihi 8 perenggan, dan pendek 3-5 perenggan.

2. Video

Shoot video biasa-biasa je, shoot sendiri pun boleh, shoot interview boleh, video feedback customer boleh, even video cara guna pun boleh. Video biasa split test 2 jenis video, nak lihat result mana boleh dapat keputusan terbaik.

3. Split Test

Split test boleh dilakukan samada bahagian caimpaign, adset, dan ads. Bahagian ads tak biarkan satu, so buat macam ni:
1. Ads 1 – Video 1 + CP panjang
2. Ads 2 – Video 1 + CP pendek
3. Ads 3 – Video 2 + CP panjang
4. Ads 4 – Gambar + CP pendek (optional)

4. Split Test Adset

Boleh start target audiens guna detail targeting, pilih 1-2 detailed targeting yang releven, dan jangan lupa klik bahagian suggestion, akan terpapar detailed targeting yang relevan. Klik la lagi 5-6 dulu untuk permulaan, nanti split test baru kecilkan, cuma pilih detail targeting ni category interest. Bergantung pada produk.

setup messenger ads

5. Audience

Narrow Audience. Narrow atau fokuskan ni kat bahagian detailed targeting, Audiences yang dah ada, kita nak spesifik kan. Contohnya: Interest Honda Accord + Married, So dia akan cari orang dah berkahwin yang minat Honda Accord.

6. Custom Audience & Lookalike

Ni kalau dah ada past database pelanggan @ prospek kita, masukkan dalam custom audience (CA) dan kita boleh populate with similar audiens guna lookalike audiens dimana kita gunakan 1-2% only. Ni buat kat adset baru ye, jangan campur dengan detailed targeting, biarkan kosong je bahagian detailed targeting.

Tips pilih Audience Yang Terbaik. Baca disini

7. Bajet

Letak sahaja ikut cadangan Facebook , kalau kita ada bajet besar, terus je letak RM60 sehari. Bajet kecil, RM10 pun okay jer. Setel, after 24 jam lihat result ye KPI biasa cost per result untuk messaging RM5 dan kebawah. Kalau dapat KPI RM1-2 tu, split test lagi kecikkan part detailed targeting, pecahkan location, atau umur.

8. Scale-Up

Jika dapat bawah dari 50% dari KPI, maknanya, boleh duplicate lagi dengan bajet lebih besar untuk adset baru. Cuma jgn duplicate audiens sebiji sebiji, pecah pecahkan sikit bahagian location ke, detailed targeting yang kita pilih ke, or umur. Biasa sy mulakan dengan pecahkan part detailed targeting dulu. Tapi dengan bajet yang besar terus. But not exceed RM100 per adset

Tips Naikkan Bajet Iklan. Baca disini

setup messenger ads

9. Target Kos & Bid-Cap

Nak guna tak? Guna jika bajet besar, sebab nak deliver to the best result, letak la 2x ganda dari KPI cost. Contoh KPI RM4 Bid cap RM8 per result.
Nak kecik lagi boleh je, tapi iklan tak jalan la, sebab bersaing dgn iklan lain. Berbeza dengan target cost, kita letak je sama nilai dengan KPI cost.

10. Destination

Destination mana nak guna? sekarang ni kan ada banyak destination lagi lagi guna objektif traffic or messenger. So ada pilihan, nak pilih website, message, whatsapp, dll. Pilih destination yang betul:

  • Website – ke website, sales page, squeeze page, borang, or apa apa yang berkaitan website ya, url whatsapp boleh ke? Tak digalakkan, tapi kalau result okay, boleh teruskan je tiada masalah.
  • Message – akan ke message Facebook kita, jadi nak mudah auto reply, layan guna chatbot, siap boleh setting auto follow up lagi. Tak semestinya asal guna chatbot je semata nak closing 100% kat chatbot. Chatbot banyak fungsi dia. Boleh buat macam ni. If nak senang convert. Lagi lagi deal yang customer prefer whatsapp. Tapi boleh juga dari chatbot tu ke borang pembayaran di website.
    Messenger ads > chatbot intro > problem > info product > testimonial > price > claim coupon redirect ke whatsapp or borang pembayaran di website.

    Jadi dah dapat highest quality of leads kat sini, sebab dia dah melalui chatbot tadi. Bila masuk whastapp buat FAQ, nak Claim coupon & beli. Tak beli follow up lagi auto kat chatbot. Mcm mana nak subscribe & unsubscribe to sequence?Selagi tak beli, kita tak bagi link yang boleh unsubscribe sequence follow up.
  • Whatsapp – jika kita run ads, dan CTA ke 1 nombor whatsapp je, boleh guna destination ni, sebab customer klik je link whatsapp, terus keluar chat whatsapp tanpa ada process redirect yang boleh menyebabkan bounce rate tinggi. Kelemahan dia takde auto agih ke no wassap lain.

Jadi inilah strategi serba sedikit yang boleh digunakan, tapi guna juga kempen lain yang berlainan objektif seperti trafik, conversion, video view, dll. Pastikan tahu nak guna objektif yang mana dan sesuai dengan nature bisnes dan produk.

Jika nak cuba guna conversion ads, pasang pixel di website sekali. Sebab banyak kebaikannya. Antaranya:

  • boleh tahu campaign, adset, ads mana yang ada sales
  • boleh exclude iklan pada yang dah beli
  • boleh buat custom audiens utk retargeting
  • boleh buat lookalike audiens khas nak cari similar audiens dari pembeli, lebih targeted berbanding detailed targeting
  • boleh baca di bahagian analytical data utk optimization
  • AI Facebook boleh optimize sales shj
  • dapatkan audiens yang betul betul sharp shooter

Dapatkan modul Marketing Premier untuk belajar secara online bagaimana nak setup messenger Ads dan setup Chatbot secara teknikal. Klik sini.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Teknik Pemasaran

5 Cara Kumpul Database

Pernah dgr kan, database is king! Begitu pentingnya database dlm bisnes..org yg x buat database ni, mmg xtau berapa bagusnya ada database ni. Big2 company, mmg utamakan database. CRM, customer relationship management berkaitan

Teknik Pemasaran

8 Langkah Marketing Untuk Bisnes Anda

Anda baru nak berjinak-jinak dalam bisnes. Tetapi anda tidak tahu cara marketing yang betul untuk menaikkan bisnes anda. Ia bukanlah sesuatu yang mudah tetapi anda perlulah sentiasa mencuba dan jangan

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top