5 Jenis Video Pemasaran Wajib Buat

video marketing

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Dah ada page Facebook untuk bisnes?, tapi tak tahu nak mula dengan media apa yang sesuai? Untuk pengenalan, ini adalah 5 jenis video pemasaran yang boleh dibuat.

Hasilkan video sepantas 5 minit disini.

1.Video Pengenalan Bisnes

Video korporat atau video branding ini adalah satu kemestian, sebab ia merupakan satu cara untuk memperkenalkan bisnes kita kepada umum terutama bakal pelanggan. Dari video ini, kita boleh tunjukkan kelebihan bisnes dan perbezaan dengan bisnes lain. Video ini boleh di post di homepage atau website, dan juga dijadikan video cover Facebook. Contoh video:

2.Video Penjelasan

Video kedua adalah video penjelasan, video bimbingan atau video yang boleh menunjukkan kepakaran kita dalam sesuatu bidang. Pilih topik-topik yang berkaitan dengan bisnes kita dan buat sedikit penjelasan mengenainya. Dalam video ini, jangan menjual. Sebab? Tujuan video ini adalah untuk menunjukkan tahap ilmu kita dalam bidang kita sendiri serta untuk meningkatkan credibility kita dan dapatkan kepercayaan pengguna. Video seperti ini lebih mudah mendapat share kerana kita lebih kepada berkongsi ilmu.

3.Video Testimoni

Video testimoni paling berkesan dalam mempengaruhi bakal pelanggan. Kerana mereka dapat melihat kepuasan pengguna lain selepas menggunakan produk/servis kita. Gunakan testimoni yang asli bukannya direka atau dibuat-buat. Video testimoni paling kuat ialah video yang dibuat sendiri oleh pengguna sedia ada, elakkan buat video testimoni dari perbualan dalam talian (Whatsapp dsb). Contoh video:

4.Video Iklan

Seterusnya adalah video iklan atau video promosi. Buat video yang simple tapi menarik, dan gunakan targeted audience di Facebook atau Instagram. Kandungan dalam video iklan ini perlu ada 3 benda utama: produk utama, Unique Selling Point, dan Call-To-Action.

5.Video Konten

Akhir sekali ialah Video Konten, ini ialah untuk dapatkan organic reach di media sosial. Video ini perlulah berunsurkan pendidikan, bermaklumat dan memberi inspirasi. Jika 4 jenis video di atas kita tak perlu buat selalu, tapi untuk video konten, adalah lebih baik jika kita sentiasa update setiap hari. Untuk video konten, kita boleh masukkan CTA di hujung video.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

3 Cara Kembangkan Bisnes Anda
Artikel

3 Cara Kembangkan Bisnes Anda

Apabila anda mula berniaga, anda akan bermula dari 0 sale, kita mula belajar dapatkan sales pertama contohnya dapat rm100. Lepastu kita teruskan lagi, pusing modal dan sebagainya, capai target rm1000

Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes
Artikel

10 Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes

Sekarang ni ramai rakyat malaysia yang sudah memiliki akaun media sosial mereka sendiri. Antara media sosial yang paling popular sekarang adalah facebook. Apa kelebihan menggunakan Facebook untuk bisnes ye? Kelebihan

123
Artikel

3 Perkara Wajib Elak Ketika Closing

Sudah jadi kebiasaan dalam closing, ada prospek yang tiba-tiba senyap. Kadang kala lepas pengenalan terus senyap. Sampai harga tak balas, ada yang bagi alasan pelik-pelik. Nak elakkan prospek senyap, menyampah

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top