Strategi Nak Dapat Pembelian Terus Di Website Ecommerce

website eCommerce

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ini adalah sedikit perkongsian strategi nak dapat pembelian terus di Website Ecommerce. Artikel asal dari Ubaidullah Jaafar.

Asing Kategori Page

Asing tiap-tiap kategori berikut: konten page, Sales page, dan Checkout page. Fasa 1, Fasa 2, dan Fasa 3.

1.Konten Page

Fasa pertama, yang paling banyak share, target ads ni kepada stranger, dimana mass audiens yang belum pernah follow kita. Mereka ini kita run ads, guna Enggagement ads, untuk dapat banyak Share. Dalam masa yang sama dapat trafik. Bila banyak SHARE, banyak organik Trafik masuk dalam website, baca konten @ artikel kita. Why enggagment ads tak traffic ads? Sebab saya prefer, Traffic + Share. Semakin ramai share, semakin tinggi organik traffic. So kita dapat 2 sumber traffic, 1 dari paid ads, satu dari orang share artikel kita.

Tapi boleh juga split test untuk kedua objektif, Post Enggagement atau Traffic. From same budget, mana yang menyumbang paling banyak traffic dengan minimum cost. Target audiens pakai apa? Boleh split test various Detail Targeting atau Lookalike Audiens dari various CA kita. Traffic yang masuk baca artikel kita ni, more targeted utk buat Hardsell.

2.Sales Page

Level kedua, dimana kita nak run iklan traffic sebanyaknya masuk sales page. Dimana dalam fasa kedua ni kita target khas yang pernah baca Artikel shj. Jadi, mereka yang baca konten atau artikel ini akan di ‘retarget’ semula untuk ke iklan Hardsell, dimana ia akan dibawa ke Sales page. CA Traffic Konten 7 Days ni bermaksud, orang dah baca artikel website 7 hari lepas menggunakan Custom Audiens Traffic. High quality traffic ni dan lebih murah terima iklan produk kita sebab dah follow kita dengan baca konten artikel tadi. Jadi mereka ini lebih targeted jika nak buat sales. Sebab Element creadibility & trust tu dah ada.
10 Cara Buat Website Jualan (Sales Page) disini

3.Checkout Page

Lepas pengguna submit order di bahagian checkout, ia akan masuk dalam Event Pixel Purchase. Ini yang mahal ni. Dimana objektif yang sesuai adalah conversion ads, boleh optimize ads for purchased. Target audiens traffic yang khas dah masuk sales page shj. Jadi mereka lebih mudah nak beli, sebab dah masuk dalam sales page. Frequency dalam conversion ads ni tinggi, dan berlaku ulangan iklan (repetition ads), repetition means follow up, atau retargeting strategy. Ada orang kata teknik kejar sampai terpaksa beli. Repetition ini akan lebih bantu customer ingat & nampak banyak kali seterusnya, pelanggan buat pembelian di website. Untuk elak pelanggan bosan dengan iklan berulang ni, boleh split test dengan different media & copywriting di bahagian ads.

Kena biasa ya pakai CA Traffic, iaitu custom audiens traffic ke website. Pengguna takkan terus beli, lagi-lagi sasarkan terus pada stranger. Pengguna ni mesti melalui beberapa fasa. After melaui beberapa journey iaitu:

Actually, konten ada banyak jenis. Bukan semata artikel di website je. Boleh jadi
– CA VV – custom audiens konten video views 75% 14 days.
– CA enggage – enggage baca post & artikel di page.
– CA Traffic – dah baca arikel di website, iaitu CA Traffic 7 days
Semoga bermanfaat

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

video marketing
video marketing

5 Jenis Video Pemasaran Wajib Buat

Dah ada page Facebook untuk bisnes?, tapi tak tahu nak mula dengan media apa yang sesuai? Untuk pengenalan, ini adalah 5 jenis video pemasaran yang boleh dibuat. Hasilkan video sepantas

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top