Strategi Tukar Modul Fizikal Kepada Modul Digital

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tahun 2016, masih takut takut nak jual produk dan modul digital melalui Web Ecommerce. Masa tu masih guna produk digital melalui DVD. Kalau dah siap 1 modul tu mahu ambil masa 1-2 bulan la nak deliver sebelum dijual. Awalnya macam ni:

  1. Buat modul video 5-6 video beserta file template.
  2. Design poster utk run ads & cover DVD.
  3. Simpan & masuk dalam Pendrive.
  4. Order kilang utk Burn Bulk DVD (1-5K unit).
  5. Tunggu kilang pos order kita dlm 1-2 minggu.
  6. Run Ads bajet RM600-2K per hari.
  7. Urusan order melalui whatsapp.
  8. Print dot matrix utk slip poslaju.
  9. Packing postage & penghantaran ke customer

Banyak step kan, proses nak complete semua tu pun makan masa yang lama. Sekarang, bila dah ada website online learning siap integrate dengan Ecommerce. Ibarat, harini buat modul, harini jugak boleh upload terus dalam website, esok dah boleh launch & blast dalam list email dah. Tunggu order masuk sahaja, keluar notification kat phone, ada pembelian. 2-3 jam tak henti henti bunyi, ada order masuk bertalu talu. Best kalau ada list email banyak ni..

Strategi Permulaan Modul Digital

modul digital
  1. Buat modul video 7-10 modul beserta file template target siap dalam sehari siap render.
  2. Team design poster utk ads & cover poster dlm website.
  3. After render upload modul dalam website, dalam membership page, design siap siap & siapkan membership page .
  4. Connect dengan Woocommerce, bila customer beli pakej, akan masuk dalam membership page automatik. Saya pakai armemberplugin.
  5. Website segera boleh terima tempahan online, boleh bayar melalui online payment gateway, Woocommerce + billplz & stripe (credit card).
  6. Tulis copywriting yang ‘story tell’ sikit, dan bagi irrestible offer serta CTA link ke website kita.
  7. Blast ke group audiens kita (Email, Telegram Channel, Chatbot Audiens) dll.. Target audiens Total 40K dan keatas.
  8. Urusan order auto approval bila guna online payment gateway.
  9. If guna direct transfer, Team akan Approve guna apps Woocommerce di phone
  10. Customer instantly akses ke Learning Membership Program berdasarkan modul yang mereka pilih.

Cumanya nak kumpul Audiens Email, Telegram Channel, Chatbot subscriber 20-40K tu kena la fikirkan. Samada strategi:

  • Offer Free Ebook & Case study (Squeeze page)
  • Subscriber form kat Footer blog
  • Messenger ads link
  • Capture every prospect in all dimension
  • Content & Tips in Telegram Channel
  • Free consultation
  • Free Basic services

Nak kumpul audiens laju sudah semestiny la kena jalankan iklan. Belanja memang agak besar.Nak cover ads subscriber ni? Agar tak guna bajet kita terlalu banyak masa run ads diatas? Offer dahulu produk paling rendah & murah..

  • Product tester
  • Product trial
  • Intro product
  • Intro Case study
  • Introducer
  • Free Book, just pay postage only

2-3 video tutorial yang value RM250 tapi kita jual berharga RM20-40. Siapa taknak grab kan?Bagusnya, Sales dari sini boleh cover utk Ads kumpul subscriber diatas tanpa keluarkan bajet sendiri yang banyak.

Kemudian, baru lah offer the Exact product yang kita nak offer. Masa ni nak jual produk, RM200? RM300? RM599? RM2890? Offer Agency Services RM10K?Paling baik ialah antara RM150-RM250..Blast to the total of 40K audiences.

40K traffic tu mungkin dalam 20-30% akan masuk direct ke website. Jika produk bagus, offer padu, harga baekkk dan offer yang susah nak ditolak. InshaAllah, 5-10% akan beli. 2-4K orang beli sekali masuk. Zero cost.Huge impact ni, memang takkan terlayan jika pakai whatsapp. For sure, Ecommerce is the best way..

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Teknik Pemasaran

8 Langkah Marketing Untuk Bisnes Anda

Anda baru nak berjinak-jinak dalam bisnes. Tetapi anda tidak tahu cara marketing yang betul untuk menaikkan bisnes anda. Ia bukanlah sesuatu yang mudah tetapi anda perlulah sentiasa mencuba dan jangan

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top