Day: August 11, 2022

5 Tips Pemasaran Untuk Pemula Bisnes

Baru nak mulakan bisnes? Nak jadikan bisnes kita dikenali orang dan akhirnya mendapat kepercayaan agak sukar jika tak dirancang dan dimulakan dengan betul. Di sini sedikit tip pemasaran untuk pemula bisnes: 1. Fahami Kekuatan/Kelemahan Sebelum memberi servis atau menjual sesuatu, kita perlu faham dahulu apa yang akan kita beri kepada pengguna (Product Knowledge). Apabila kita …

5 Tips Pemasaran Untuk Pemula Bisnes Read More »

Jangan Terlalu Menjual!

Bina iklan untuk buat jualan, sememangnya tak mudah. Panas mata dengan menjual! menjual! menjual dengan produk semata. Sehingga prospek pun tak tahu apa kebaikan yang mereka dapat lepas beli produk. Saya dapati, Point berkesan yang buatkan iklan jualan kita high-impact, menjimatkan kos iklan, meningkatkan keyakinan bakal pelanggan adalah dengan ‘define’ dahulu point dibawah: 1. Feeling …

Jangan Terlalu Menjual! Read More »

6 Sebab Perlu Guna Chatbot Facebook

Jika di negara barat, mereka masih menggunakan email untuk berhubung. Maka pemasaran melalui email sangat releven bagi mereka, tetapi di Malaysia Facebook Messenger mempunyai kadar dibuka lebih tinggi berbanding email. Dan untuk memudahkan kerja pemasaran, sistem chatbot telah diperkenalkan dan terbukti berkesan dalam pelbagai cara. Ini 6 sebab kenapa kita perlu guna chatbot dalam pemasaran …

6 Sebab Perlu Guna Chatbot Facebook Read More »

Wow! Inilah 10 Cara Buat Website Jualan yang convert sales

Buat website jualan ini sebenarnya sama macam buat ayat iklan. Cuma website jualan yang power akan mudahkan untuk convert sales. Cuma website jualan ni kita masukkan sekali info produk yang tersusun. Kebiasaan website jualan ini hanya dibuat dalam 1 halaman sahaja. Dan fokus ialah untuk dapatkan jualan dari pembaca. Dibawah ialah flow bina sale page: …

Wow! Inilah 10 Cara Buat Website Jualan yang convert sales Read More »

5 Perkara Kena Buat Jika Nak Bisnes Pergi Jauh?

1. Daftar SSM Jadikan perniagaan kita berdaftar & sah. Jika berniaga, tapi tak daftar perniagaan di SSM, adalah satu kesalahan dimana boleh dikenakan tindakan undang undang. Bakal pelanggan pun lebih trust bila berurusan pembayaran semua melalui akaun perniagaan, bukannya peribadi. Lebih senang jika daftar SSM guna nama brand & bisnes kita je. Untuk daftar perniagaan …

5 Perkara Kena Buat Jika Nak Bisnes Pergi Jauh? Read More »

Bina Skrip Sale Page Mudah

Sebelum ni saya jelaskan bagaimana pemasaran menggunakan teknik konten dimana selepas pembaca melihat konten berkaitan produk, mereka akan terus ke sale page melalui button cta. Jika kita dah berjaya bina credibility dan trust melalui konten & softsell, maka kita boleh teruskan dengan hardsell: 1. Intro / Pengenalan Kita boleh mulakan Skrip ‘Intro’ Pengenalan seperti berikut: …

Bina Skrip Sale Page Mudah Read More »

Pemasaran Menggunakan Teknik Konten

Konten adalah bagaimana kita nak educate bakal pelanggan. Educate ni tak semestinya nak kongis tips jer, boleh jugak cerita pengalaman sendiri, boleh cerita masalah dihadapi, Perkongsian dari pengalaman orang lain, ataupun cerita berkaitan cara mengatasi masalah yang dihadapi, semua benda ni mesti related dengan produk kita tapi tiada cerita tentang produk langsung disini. Konten boleh …

Pemasaran Menggunakan Teknik Konten Read More »

10 Sistem Penting Dalam Website Ecommerce

Kebanyakkan usahawan yang ada sekarang sudah menggunakan website ecommerce untuk perniagaan mereka. Tapi, tahukah anda apa sistem yang selalu digunakan dalam website ecommerce ni? Jom saya terangkan serba sedikit tentang sistem yang digunakan dalam website ecommerce ni. 1.WOOCOMMERCE Sistem yg buatkan website boleh jadi kedai online seperti Lazada & Shopee. Xde sistem ni, org tak …

10 Sistem Penting Dalam Website Ecommerce Read More »

4 Cara Tingkatkan Jualan Untuk Bisnes Anda

Tentu anda sebagai usahawan ataupun peniaga pernah mengalami masalah kekurangan jualan dan juga pelanggan. Tidak dinafikan lagi yang kita akan buntu dan mula merasa putus asa untuk terus berniaga. Tapi, jangan mudah mengalah kerana ada banyak cara untuk meningkatkan jualan. Mari kita lihat 4 cara yang anda boleh gunakan untuk tingkatkan jualan anda. 1. Facebook …

4 Cara Tingkatkan Jualan Untuk Bisnes Anda Read More »

Keperluan Asas Untuk Membina Sebuah Website

Anda mempunyai hasrat untuk memiliki website sendiri tetapi terhalang kerana tidak tahu bagaimana caranya untuk membuat website sendiri? Anda mahu belajar cara membuat website sendiri? Cara buat website tidaklah sesukar yang disangka. Dengan sedikit bimbingan anda pasti dapat membuatnya sendiri. Dan yang menariknya: Website boleh digunakan untuk bisnes dan juga untuk mencari pendapatan sampingan. Malah …

Keperluan Asas Untuk Membina Sebuah Website Read More »

Cara Mudah Tingkatkan Trafik Di Website

Apa guna buku tanpa pembaca. Begitu juga bagi website atau blog yang kita ada jika tanpa adanya trafik. Apa itu trafik? Trafik website dalam bahasa mudahnya ialah kunjungan luar ke website. Sumber trafik umum ada tiga iaitu Direct Traffic, Refferal Traffic, dan Search Traffic. Ketahui kepentingan trafik kepada website disini. Ini 10 cara mudah untuk …

Cara Mudah Tingkatkan Trafik Di Website Read More »

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google

Agak sukar untuk meningkatkan rank website di pencarian Google tanpa bantuan dan panduan yang betul. Oleh itu kita memerlukan SEO Tools untuk membantu dengan data-data dan paling penting keyword yang mampu meningkatkan kadar pencarian pengguna terus kepada website. Ini adalah senarai SEO Percuma untuk meningkatkan rank di Google 1. Google Keyword Planner Sebelum menulis sebarang …

10 SEO Percuma Meningkatkan Rank di Google Read More »

PERBEZAAN WEBSITE DENGAN LANDING PAGE @ MINISITE

Ramai keliru apakah perbezaan antara kedua dua ini, dan mengapa ramai sangat pakar pemasaran mengatakan landing page sangat penting untuk kejayaan pemasaran anda. Website Sering disingkatkan dengan istilah site adalah sejumlah halaman web yang memiliki topik saling berkait, terkadang disertai pula dengan gambar, video, atau jenis-jenis isi lainnya. Dengan kata lain Website adalah sebuah cara …

PERBEZAAN WEBSITE DENGAN LANDING PAGE @ MINISITE Read More »

6 Kelebihan Chatbot Dalam Bisnes Online

Sekarang ni ramai usahawan-usahawan yang telah beralih ke dunia pemasaran online tak kira la apa jua yang mereka jual. Pemasaran secara online atau lebih dikenali dengan nama Online Marketing ni mampu menguatkan dan memajukan bisnes dan melariskan produk mereka. Akan tetapi, ramai yang tidak tahu dan masih tidak mahu menggunakan Chatbot dalam strategi pemasaran mereka. …

6 Kelebihan Chatbot Dalam Bisnes Online Read More »

7 Cara Berkesan untuk Mempercepatkan Website WooCommerce yang Lambat

Bergantung pada hasil yang anda telah terbongkar dari laporan ujian kelajuan, kini anda sudah bersedia untuk mengoptimumkan laman WooCommerce perlahan anda. Berikut adalah 7 cara untuk mempercepatkan: 1 – Meningkatkan Batas Memori WordPress Memori lalai WordPress ditetapkan kepada 32 MB dan dijangka melebihi ini pada satu ketika dan mendapat mesej ralat maut. Untuk menangani isu …

7 Cara Berkesan untuk Mempercepatkan Website WooCommerce yang Lambat Read More »

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah

Tak semua kerja edit memerlukan software yang memerlukan kemahiran seperti Photoshop. Kadangkala kita cuma nak buang latar belakang gambar sahaja, atau nak ubah resolusi dan saiz gambar sahaja, atau nak buang sedikit objek yang mengganggu dalam gambar. 6 Apps ini cuma di browser sahaja tetapi boleh buat semua kerja single-purpose editing ini, bookmark ye untuk …

6 Apps Online Edit Gambar Cepat dan Mudah Read More »

8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan ‘Shopping Cart Abadonment’

Bayangkan laman web eCommerce anda mendapatkan beratus-ratus pelawat pada halaman produk checkout oleh pelanggan tetapi banyak daripada mereka meninggalkan halaman tersebut tanpa membeli apa-apa. Bagaimana perasaan anda? Sedihnya. Nah, ini adalah mimpi ngeri terbesar bagi mana-mana penjual eCommerce apabila pelanggan melawat halaman checkout tetapi meninggalkan shopping cart. Menurut Statista, kadar shopping cart abandonment di seluruh …

8 Cara yang telah terbukti untuk mengurangkan ‘Shopping Cart Abadonment’ Read More »

Scroll to Top