Pemasaran Menggunakan Teknik Konten

viral video content 1170x570

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Konten adalah bagaimana kita nak educate bakal pelanggan. Educate ni tak semestinya nak kongis tips jer, boleh jugak cerita pengalaman sendiri, boleh cerita masalah dihadapi, Perkongsian dari pengalaman orang lain, ataupun cerita berkaitan cara mengatasi masalah yang dihadapi, semua benda ni mesti related dengan produk kita tapi tiada cerita tentang produk langsung disini.

Konten boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk:
1. Teks seperti penulisan di blog atau status di media sosial.
2. Gambar seperti infografik, carta, meme, quotes ,dan imej personaliti terkenal.
4. Presentation seperti slideshare, video pendek ataupun gif.

Dari konten inilah datangnya softsell, antara winning sales page strategy adalah kita tak buatkan pembaca expect untuk beli produk. Mereka hanya baca konten untuk selesaikan masalah mereka, Namun, kita hubungkan konten tadi dengan cerita sedikit tentang produk.

Biasanya konten seperti ini, kita fokus pengalaman sendiri or pengalaman orang lain yang menghadapi masalah tersebut. Dalam point konten tersebut akan bagitau flow ni:
..Masalah berikut berlaku pada siapa
..Kesan pada masalah tersebut
..Punca masalah tersebut
..Cara atasi masalah tersebut dalam bentuk point & penerangan yang jelas..

Seterusnya konten tersebut kita boleh sambungkan terus dengan sales page melalui butang CTA, ataupun direct konten + sales page dalam satu halaman. Secara tak langsung pembaca dapat relate produk kita dengan masalah mereka hadapi dengan lebih jelas.

Nak hasilkan skrip sale page menggunakan teknik konten? Baca sini..

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Artikel

Pengurusan Kewangan – Gaji Dalam Bisnes

Topik penting hari ni ialah “Ambil gaji dalam bisnes kita”, Jika ingin bisnes bertahan lama tolong jangan guna duit sales dari company mcm duit kita. Jualan bisnes bulan lepas RM100K,

Tips Bisnes Berjaya
Bisnes

Tips Bisnes Berjaya

Terdapat banyak kualiti dan ciri yang menggambarkan apa yang memisahkan perniagaan yang sangat berjaya dengan perniagaan yang lebih biasa-biasa saja. Oleh itu, bagaimana anda dapat menentukan apa yang menjadikan perniagaan

7 Peluang Perniagaan Dalam Talian Di Malaysia
Artikel

7 Peluang Perniagaan dalam talian di Malaysia

Peluang perniagaan dalam talian di Malaysia merangkumi memulakan kedai e-Commerce, Pasaran Dalam Talian, Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik, Pemasaran Afiliasi, menjual produk melalui Facebook Live video, Program Rujukan MLM Dalam Talian,

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top