Jangan Terlalu Menjual!

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bina iklan untuk buat jualan, sememangnya tak mudah. Panas mata dengan menjual! menjual! menjual dengan produk semata. Sehingga prospek pun tak tahu apa kebaikan yang mereka dapat lepas beli produk. Saya dapati, Point berkesan yang buatkan iklan jualan kita high-impact, menjimatkan kos iklan, meningkatkan keyakinan bakal pelanggan adalah dengan ‘define’ dahulu point dibawah:

1. Feeling

Apakah gambaran perasaan pengguna bila menggunakan produk anda. Petikan boleh dapat di feedback pelanggan yang pernah guna produk kita sebelum seblum ni.. Contoh:

“..Wah, cantiklahh..mmg sgt suka sbb..” *copy paste from feedback pelanggan

2. Benefit

Apakah kelebihan produk/servis kita, yang betul bermanfaat kepada pelanggan? Kelebihan ni ada penerangan sikit, nyatakan sebab @ kenapa. ia membantu pelanggan faham dgn mesej kita. Jika dalam ayat iklan, gunakan kaedah point.. masukkan emoji tick utk diawal point untuk highlight kelebihan kita. Contoh:

KENAPA XXX DISUKAI RAMAI:
✅ Selesa nak pakai, lipat masuk beg pun tak renyuk
✅  Brand level international, artis pun dah pakai bagitau rasa selesa sangat, tak rasa rimas, make up nanpak cantik jerr
✅ Harga affordable, mampu milik, tak sampai ratus ratus pun.. Dgn kualiti high end ni, mcm tak sangka harga puluh2 jerr..

3. Problem

Masalah yang di situasi yang sebenar pelanggan hadapi.. Masalah ni kita selalunya dapat dari feedback pelanggan kenapa mereka beli produk kita.. Contoh:

“sebelum ni dah try,tak sesuai dgn kulit, rasa mcm tak kena jerr dgn struktur kulit”

Cara menulis ayat iklan tu cara masing masing, jika stuck memang tak keluar idea nak tulis, buat macam ni:

  • Lihat balik feedback pelanggan kita
  • Tahu kekuatan dan kelebihan produk kita
  • Tahu masalah pelanggan dalam situasi sebenar yang mereka hadapi

Pastikan dalam penulisan lita ada at least 3 point ini ada impak pembaca. Niat untuk membantu adalah lebih berkesan dari niat untuk menjual.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

sistem penting dalam website - lernify
Tips Menarik

7 Plugin Terbaik Untuk Website WooCommerce

1. RafflePress RafflePress adalah plugin pemberian terbaik yang digunakan untuk menjalankan pemberian virus. Menjalankan pertandingan dalam talian adalah cara terbaik untuk memacu lebih banyak trafik ke gedung e-dagang anda, mengembangkan senarai

Tips Menarik

16 Faktor Usahawan Gagal Dalam Bisnes

Walaupun berniaga sendiri banyak kelebihannya, ada sesetengah usahawan gagal menjalankan perniagaan mereka. Berikut adalah disenaraikan beberapa punca yang menyebabkan perniagaan gagal. Sebagai usahawan yang ingin mencapai kejayaan, elakkan daripada sikap

Teknik Pemasaran

Cara Tukar ‘Stranger’ menjadi ‘Client’

Pengalaman saya, dapat 8 klien serentak, gara-gara teknik XXX yang nak di kongsikan ni shj. Kesemuanya, high paid..Bagi saya.. Apa jua Ini adalah rezeki.. Allah nak bagi…Cuma bila diselidiki dan

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top