5 Tips Kurangkan Risiko Transaksi Online.

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Telefon memang pintar, tapi pintarkah anda? Jika dulu telefon hanya digunakan untuk berhubung, kini segala kerja dari urusan peribadi sehingga bisnes menggunakan system yang lebih mudah di telefon pintar. Termasuklah membuat transaksi jual beli atas talian (online transaction). Kini sudah menjadi trend pembayaran secara contactless seperti QRPay, Touch n Go, NFC, mobile wallet dan in-app wallet. Malah ada pengeluar telefon pintar telah mengeluarkan system pembayaran tersendiri, contoh nya MiPay bagi pengguna Xiaomi.

Tapi tahu tak yang sebenarnya kita sangat terdedah kepada risiko kerana segala maklumat diri dan perbankan kita berada dalam peranti kecil ini. Di sini 6 tips untuk mengurangkan risiko transaksi di telefon pintar.

1. Download Apps yang Dipercayai

Terang lagi bersuluh, apps yang didownload dari 3rd parti adalah sangat tidak selamat. Contohnya apps yang terus didownload di internet dalam format .apk. Untuk langkah berhati-hati, download hanya menggunakan sumber yang dipercayai seperti AppStore atau PlayStore.

2. Review dan Rating

Sebelum download sesuatu apps, adalah lebih baik kita semak dahulu review dari pengguna lain. Review lebih dipercayai dari rating kerana ianya adalah respon real-time dari pengguna yang pernah menggunakan apps tersebut

3. Password

Letakkan password di telefon, folder dan juga di apps yang berisiko terutama apps yang berkaitan perbankan. Mungkin ada antara kita yang menggunakan notes untuk menyimpan maklumat dan data peribadi, pastikan note itu mempunyai fungsi lock.

4. Internet

Pastikan guna internet personal atau Wi-Fi Home sahaja, kerana jalan paling senang untuk orang luar dapatkan password dan maklumat di telefon atau laptop kita adalah dengan menggunakan IP Address. Sebaiknya cuba elakkan dari akses Wi-Fi awam seperti di hotel, restaurant, terminal atau lapangan terbang.

5. Website Security

Sesetengah apps terutama social media dan juga pembayaran online akan membawa kita kepada website yang dibuka di apps browser. Pastikan laman yang kita masuk memiliki keselamatan yang baik supaya segala data yang dikongsikan sentiasa selamat. Paling mudah hanya lihat di bahagian search di atas browser, pastikan ada logo manga (lock) berwarna hijau atau https.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Kos Ads Mahal
facebook ads

Kos Ads Mahal?

Ada je ni cost per purchase RM300… Mana ada orang run ads kalis kos rendah.. in reality, kita kena test test dan test….Tapi lesson sy dapat kat sini:..Penulisan ayat iklan

Teknik Pemasaran

6 Langkah Optimize Sale Conversion di Website

Semua orang impikan sale conversion yang automate. Kalau boleh automate beli direct melalui website. Tau-tau sales dah masuk, bunyi kcing kcing kat apps woocommerce menandakan order bertalu-talu masuk. Nak tahu

sistem penting dalam website - lernify
Tips Menarik

7 Plugin Terbaik Untuk Website WooCommerce

1. RafflePress RafflePress adalah plugin pemberian terbaik yang digunakan untuk menjalankan pemberian virus. Menjalankan pertandingan dalam talian adalah cara terbaik untuk memacu lebih banyak trafik ke gedung e-dagang anda, mengembangkan senarai

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top