6 Sebab Perlu Guna Chatbot Facebook

Screenshot 3 1

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Jika di negara barat, mereka masih menggunakan email untuk berhubung. Maka pemasaran melalui email sangat releven bagi mereka, tetapi di Malaysia Facebook Messenger mempunyai kadar dibuka lebih tinggi berbanding email. Dan untuk memudahkan kerja pemasaran, sistem chatbot telah diperkenalkan dan terbukti berkesan dalam pelbagai cara. Ini 6 sebab kenapa kita perlu guna chatbot dalam pemasaran online:

1. Chat Blast

Tahu tak blast chat di FB Messenger adalah teknik email marketing yang baru dan lebih eficient dimana mesej yang dibuka ialah 80%. Dalam 1000 chat, 800 dibuka, jadi potensi untuk dapatkan pelanggan adalah sangat tinggi.

2. Jalankan Kaji Selidik (Survey)

Dengan chatbot, kita boleh buat survey samada selepas mereka beli, muaturun, daftar, atau sebagainya. Adakah pelanggan ni akan jawab? Peratus untuk mereka jawab adalah sangat tinggi kerana tidak menggunakan borang yang perlu diisi atau tulis panjang-panjang, cuma tekan-tekan pilihan sahaja. Dan dari survey ini lah ,kita boleh buat data marketing yang berguna untuk mensasarkan pengguna baru dengan lebih tepat.

3. Pembelian

Chatbot bukan sahaja digunakan untuk membalas mesej pengenalan sahaja. malah boleh memberi maklumat dan penjelasan yang berkaitan dengan produk dan seterusnya memberi peluang pelanggan untuk terus membuat pembelian secara online.

4. Perkongsian

Gunakan chatbot untuk menghantar gambar promosi, tips-tips, info, dan sebagainya kepada pelanggan anda. Anda boleh set reminder secara automatik, bila dan siapa ingin disampaikan mesej itu.

5. Autoresponder

Fungsi ini adalah yang terbaik dalam chatbot, bila ada pengguna FB komen di specific post, chatbot akan follow-up dengan mesej yang telah ditetapkan. Ianya automatik dan tidak makan masa lama untuk reply. Dan yang paling best, sekali pengguna membalas mesej yang dihantar, ia akan dimasukkan ke FB contact dan membolehkan kita berterusan menghantar mesej kepada mereka.

6. Temujanji & Tempahan

Chatbot juga memudahkan kerja dalam menetapkan temujanji atau mengambil tempahan dari pelanggan. hanya sediakan pilihan dan flow perbualan yang betul dan arahkan CTA mengikut kesesuaian. Tidak perlu bazirkan banyak masa melayan pelanggan lagi, dapat tempahan terus siapkan sahaja.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Artikel

6 CARA TERBAIK UNTUK MENINGKATKAN JUALAN

Ingin meningkatkan jualan anda secara mendadak? Kemudian ubah fokus penjualan daripada menarik pelanggan baru untuk menarik pelanggan yang memang pasti untuk membeli barangan anda lagi. Prospek penjualan terbaik adalah prospek

5 Sebab Untuk Menggunakan Jetpack Untuk Wordpress
Artikel

5 Sebab untuk Menggunakan Jetpack untuk WordPress

Apa yang berlaku apabila orang di belakang WordPress.com, berkumpul untuk membuat plugin WordPress? Anda mendapat Jetpack. Dengan lebih daripada 5 juta pemasangan aktif, Jetpack dirancang untuk menjadi pemalam serba guna

create landing page mywebartist business boost
Artikel

Bina Skrip Sale Page Mudah

Sebelum ni saya jelaskan bagaimana pemasaran menggunakan teknik konten dimana selepas pembaca melihat konten berkaitan produk, mereka akan terus ke sale page melalui button cta. Jika kita dah berjaya bina

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top