Day: August 13, 2022

Cara Buat ‘Like Marketing’ Untuk Facebook Page Anda

Masih tidak tahu bagaimana cara bina fans di page anda? Kali ini saya nak terangkan bagaimana membina iklan untuk tarik like ke fanpage anda. Lepas ini takde lagi alasan mengapa like ataupun fans di page anda sikit je! Ikuti tutorial cara buat like marketing untuk facebook page anda seperti di bawah ya..! Jom kita mulakan… Mula-mula …

Cara Buat ‘Like Marketing’ Untuk Facebook Page Anda Read More »

6 Langkah Mudah Tukar Facebook Personal Kepada Page

Kita tahu jika nak jalankan iklan di Facebook semestinya memerlukan FB Page, iklan tidak boleh dilakukan di FB Personal. Dan bila kita buat satu page, kita memerlukan peminat (fan) atau pengikut (follower) supaya page kelihatan lebih dipercayai. Masalahnya ialah kerana page itu baru, sudah semestinya kita tiada fan atau follower, jadi ada tiga cara boleh …

6 Langkah Mudah Tukar Facebook Personal Kepada Page Read More »

Tingkatkan ROI di Facebook Page Secara Percuma

Kadang kala kerja pemasaran produk dan perkhidmatan di Facebook boleh menjadi satu kerja yang agak mencabar terutama bagi halaman Facebook ( Facebook page) yang masih baru. Dengan tahap persaingan yang tinggi, sistem dan algorithma yang sering bertukar, dan peraturan-peraturan baru menjadikan kerja pemasaran lebih susah dari dahulunya. Kesilapan atau kekurangan boleh memberi kesan yang besar …

Tingkatkan ROI di Facebook Page Secara Percuma Read More »

8 Perkara Utama Boleh Naikkan Youtube SEO

Selepas habis berjam-jam berhari-hari shoot video, edit dan upload video, kita pun tunggu la view naik tanpa ada usaha apa-apa, memang krik krik la. Kita tahu konten yang dibuat memang padu, tapi kenapa tak ada orang tengok? Jawapannya ialah Youtube SEO. Jangan ingat website je yang ada search engine optimization (SEO), Youtube pun kena buat …

8 Perkara Utama Boleh Naikkan Youtube SEO Read More »

7 Platform Promosi Produk Guna Pemasaran Digital

Ada produk nak dijual, tapi orang tak tahu pun kewujudan produk anda? Pesaing yang mirip pula banyak sangat diluar sana? Nak mula pemasaran tapi tak tahu platform mana nak pakai untuk mempromosikan produk-produk anda? Gunalah kaedah Pemasaran Digital. Pemasaran Digital ialah satu usaha untuk mempromosikan produk atau jenama dengan menggunakan applikasi media digital. Selain tujuan …

7 Platform Promosi Produk Guna Pemasaran Digital Read More »

8 Tips Photo Editing Untuk Gambar Yang Menakjubkan

Adakah anda memutuskan untuk membeli kamera profesional pertama anda dan ingin membuat nama untuk diri anda sebagai jurugambar? Atau mungkin anda hanya ingin belajar cara mengedit foto untuk album anda sendiri? Dengan lapan tip photo editing untuk ambar yang menakjubkan, anda boleh membawa hasil gambar anda ke peringkat seterusnya. Apa Software Yang Sesuai Untuk Photo …

8 Tips Photo Editing Untuk Gambar Yang Menakjubkan Read More »

5 Fungsi SEO Di Website

SEO antara komponen penting di dalam memastikan website sentiasa menerima kunjungan trafik. Tanpa SEO, ia boleh membuatkan website kita kosong tanpa sebarang kunjungan dari mana-mana audience. Mengapa Kita Perlu Mengunakkan SEO Di Website? Bagi memastikan  website yang kita miliki berhasil menjana keuntungan yang berjuta, kita perlu memiliki SEO. Jadi kami kongsikan antara 5 fungsi SEO di website bagi posting kali ini. 1. Menarik perhatian …

5 Fungsi SEO Di Website Read More »

Cara bina Laman Web jualan Ecommerce yang convert

Mungkin ini Cara mudah nak bina Laman Web Jualan ecommerce yang tersusun, kemas, serta mudah dibaca.. Design pun boleh mempengaruhi trust pelanggan tau.. Kalau laman web jualan ecommerce design tak kemas, tulisan berterabur, warna background dengan warna tulisan hampir sama sampai tak nampak tulisan, gambar pecah, tulisan semua huruf besar, takde langsung supporting dari gambar …

Cara bina Laman Web jualan Ecommerce yang convert Read More »

10 Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes

Sekarang ni ramai rakyat malaysia yang sudah memiliki akaun media sosial mereka sendiri. Antara media sosial yang paling popular sekarang adalah facebook. Apa kelebihan menggunakan Facebook untuk bisnes ye? Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes Ramai usahawan di luar sana yang sedang meningkat naik. Namun, adakalanya bisnes mereka akan mula jatuh. Dan mereka akan mula mencari …

10 Kelebihan Menggunakan Facebook Untuk Bisnes Read More »

4 Tips Untuk Cegah Akaun Facebook Ads Disapproved & Flagged

Sebagai pengguna Facebook Ads mesti iklan anda pernah kena disapproved & flagged kan? Jangan cemas, saya ada tips untuk mengurangkan risiko iklan anda mengalami perkara seperti itu! Perkara Yang Boleh Sebabkan Account Anda Disapproved & Flagged Sekiranya anda menjual produk yang sensitif di Facebook seperti ubat kurus, produk intim, produk besar kecik dan macam-macam lagi, …

4 Tips Untuk Cegah Akaun Facebook Ads Disapproved & Flagged Read More »

Compare Cost Per Purchase vs ROAS. 6 Step Split Test Audiens

Cost per purchase ni kita kena set sendiri KPI dia.. Ada yang sensitif dengan cost per purchase sebab katanya jika cost per purchase tinggi, kos ads mahal. Okay ni saya share sikit guideline macam mana nak kira Cost Per Purchase ya. Guideline Mengira Cost per Purchase 1.Berapa Harga Produk? Kalau produk kita harga RM200, biasa …

Compare Cost Per Purchase vs ROAS. 6 Step Split Test Audiens Read More »

5 Kelebihan Utama Whatsapp Business

Whatsapp Business adalah apps yang dibina khas untuk tujuan bisnes terutama yang berurusan dengan pelanggan menggunakan whatsapp. Dengan fungsi yang tertentu dan sedikit berbeza dengan Whatsapp biasa menjadikan Whatsapp Business lebih mudah dan cepat. Saya menulis artikel ini sebab saya perasan masih ramai peniaga diluar sana yang belum tukar kepada Whatsapp Business. Sedangkan fungsi-fungsi yang …

5 Kelebihan Utama Whatsapp Business Read More »

5 Teknik Asas Photo Editing

Tentu ramai yang tak berpuas hati dengan hasil editing mereka. Ini kerana mereka masih belum menguasai teknik asas photo editing. Teknik ni amat penting kerana mampu menjadikan sesuatu gambar lebih cantik dan menarik. Sekarang sudah banyak aplikasi untuk photo editing seperti photoshop, gimp, canva dan lain-lain. Namun, anda juga perlu menguasai teknik-teknik asas photo editing. …

5 Teknik Asas Photo Editing Read More »

5 Bisnes Side Income Yang Boleh Dilakukan Pada Tahun 2020

“Saya masih bekerja dan saya perlukan side income untuk menampung kos perbelanjaan yang semakin meningkat. Bisnes side income apa ye boleh saya lakukan?” Menjelang 2020 ni ekonomi sudah tak menentu dan kos pengeluaran makin berkurang manakala kos perbelanjaan pulak semakin bertambah. Kita sebagai rakyat biasa turut merasa tempiasnya. Kalau boleh kita nak cari jalan penyelesaian …

5 Bisnes Side Income Yang Boleh Dilakukan Pada Tahun 2020 Read More »

Salah Setting SEO Website Ke? 5 Kesalahan Website Sebab Trafik Rendah

Selain dari SEO keyword, bahagian teknikal untuk setting SEO website juga adalah penyumbang terbesar kepada jumlah trafik yang masuk ke web. Sebab Google tak membaca seperti orang biasa, Google hanya bergantung kepada kod-kod yang terdapat dalam konten. Jika setting yang kita set pada website tak ikut spec yang Google letak, kemungkinan susah untuk web kita …

Salah Setting SEO Website Ke? 5 Kesalahan Website Sebab Trafik Rendah Read More »

8 Langkah Marketing Untuk Bisnes Anda

Anda baru nak berjinak-jinak dalam bisnes. Tetapi anda tidak tahu cara marketing yang betul untuk menaikkan bisnes anda. Ia bukanlah sesuatu yang mudah tetapi anda perlulah sentiasa mencuba dan jangan mengalah sekiranya anda gagal. Bisnes untuk jangka masa yang panjang memerlukan usaha dan marketing yang berterusan. Dalam artikel ini saya ingin beri sedikit info tentang …

8 Langkah Marketing Untuk Bisnes Anda Read More »

Cara Tingkatkan Jualan Dengan 4 Sales Channel

Refer gambar diatas, dengan 1 Kempen, kita boleh dapat ROAS Average 4.72. Spend dalam RM16.14K, dapat Revenue dalam RM76.2K. Nak tahu cara tingkatkan jualan seperti ini? Strategi ini saya telah test dan amalkan dalam bisnes saya sendiri. Harap perkongsian ini dapat memberi idea dan membantu tingkatkan jualan bisnes tuan/puan. Cara Tingkatkan Jualan Dengan 4 Sales …

Cara Tingkatkan Jualan Dengan 4 Sales Channel Read More »

Tips Pilih Audience Yang Terbaik & 2 Konsep Bank Audience

Macam mana ya nak pilih audience yang terbaik? Yang bagus dan sesuai nak dijadikan sebagai Bank Audience? Audience ni satu kelompok dimana kita nak target iklan samada untuk awareness, mahupun menjual. Bagus kalau kita sangkut run ads yang kita target guna detailed targeting. Dari situ kita boleh exclude yang sedia ada dan cari atau tukar …

Tips Pilih Audience Yang Terbaik & 2 Konsep Bank Audience Read More »