August 15, 2022

6 Tips Follow Up Pelanggan Sedia Ada

Ramai orang bila berniaga, dia tak pandai nak pujuk pelanggan untuk beli lagi dengan dia. Biasa apa yang dia buat bila pelanggan dah beli pertama kali dia biarkan je pelanggan dia tanpa tanya khabar..Dia suka cari pelanggan baru sedangkan pelanggan lama tu kita boleh pujuk dia untuk beli untuk kali kedua, ketiga dan kebiasaannya kita …

6 Tips Follow Up Pelanggan Sedia Ada Read More »

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan

“Customer always right!” Pernahkah anda berhadapan dengan pelanggan seperti ini. Pasti anda terbayangkan susahnya nak melayan karenah pelanggan ini. Dengan cerewetnya, di samping sikap meminta harga barangan yang lebih murah ianya akan memenatkan anda kalau orang seperti ini datang ke kedai kita. Betul ke betul? Tetapi, ada peniaga yang ada kepakaran dalam memberikan perkhidmatan terbaik …

5 Cara Membina Hubungan Dengan Pelanggan Read More »

5 Cara Kumpul Database

Pernah dgr kan, database is king! Begitu pentingnya database dlm bisnes..org yg x buat database ni, mmg xtau berapa bagusnya ada database ni. Big2 company, mmg utamakan database. CRM, customer relationship management berkaitan penting dgn database ni.. Segmentation, pengasingan database .. Apa jenis databasenya? 1. EMEL2. NO PHONE3. ALAMAT Database yg legal! Yg kita collect secara sah! Bukn …

5 Cara Kumpul Database Read More »

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke?

Last saya jalankan iklan Post Engagement (PE) masa bulan 9, tahun 2018. Sebenarnya, PE ni okay sahaja untuk beberapa niche, untuk range umur tertentu ataupun produk yang memerlukan FAQ yang detail, seperti servis, atau produk yang kurang pesaing. *Disclaimer, post ni saya kongsikan not for judging, ini berdasarkan pengalaman & cadangan dari Facebook Specialist team …

Iklan Post Engagement, Boleh Guna Lagi Ke? Read More »

Cara Membuat Link Whatsapp

Berikut merupakan jalan cerita bagaimana link diatas terbina yang diambil daripada laman rasmi WhatsApp sendiri. Jika anda mahu memahami dan belajar cara membuat link WhatsApp secara manual ikuti cara berikut. Langkah 1: Copy struktur utama link berikut. Salin semula (copy) struktur url berikut: https://wa.me/6 Nota: Struktur url ini khas untuk penduduk Malaysia (nombor Malaysia). Jika anda dari negara …

Cara Membuat Link Whatsapp Read More »

5 Sebab Untuk Memendekkan URL Anda

URL anda adalah salah satu aspek paling penting dalam strategi SEO anda. Walau bagaimanapun, adalah tugas kecil yang mudah untuk dilupakan. Kemungkinan anda menjumpai laman web di mana URL menjerit spam, tetapi itu hanyalah laman web biasa. Atau, mungkin anda belum meluangkan masa untuk mengoptimumkan URL anda sendiri. URL anda adalah salah satu perkara pertama …

5 Sebab Untuk Memendekkan URL Anda Read More »

5 Cara Redirect URL Website

Apabila anda baru mula dalam talian, semuanya lebih mudah. Anda hanya mempunyai beberapa halaman kandungan. URL anda mudah, dan anda membina momentum awal. Tetapi, dari masa ke masa, laman web anda semakin kompleks. Selain mempertimbangkan untuk meningkatkan dan melihat rancangan hosting web yang berbeza (untuk menyokong peningkatan pengguna dan lalu lintas), anda mempunyai lebih banyak …

5 Cara Redirect URL Website Read More »

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari

Nak dapat 1000 pelanggan dalam sehari? Tak mustahil sebenarnya. Caranya, kumpul 100,000 jumlah subscriber samada melalui email, telegram atau chatbot. Macam mana nak dapatkan 100,000 subscriber tu? Salah satu cara paling berkesan ialah bina konten. Bila buat live, sambil tu promote supaya mereka join telegram. Dan dalam chanel telegram pula share konten yang relevan dan …

Teknik Dapatkan 1000 Pelanggan Dalam Sehari Read More »

6 Cara Mudah Mengurus Kewangan Secara Bijak

Apabila tiba hujung bulan ramai antara individu sering mengalami masalah untuk mengurus kewangan secara bijak. Ini kerana, ada yang sering kali terlebih belanja hingga duit yang sepatutnya dikeluarkan untuk membayar komitmen bulanan turut digunakan. Hal ini, pasti sering kali berlaku kepada ramai individu di luar sana. Masalah kewangan dan risiko dibebani hutang boleh menimpa sesiapa …

6 Cara Mudah Mengurus Kewangan Secara Bijak Read More »

VPS Hosting vs Cloud Hosting: Apa Yang Terbaik Untuk Laman Web Saya?

Apabila tiba masanya untuk memilih hos web anda, anda mungkin akan mempunyai banyak pertanyaan. Hosting mungkin kelihatan agak rumit. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hosting awan berbanding VPS, sehingga anda dapat menentukan mana yang paling sesuai untuk laman web anda. 1. Skala Hosting Perbezaan terbesar antara dua persekitaran pelayan adalah skala. Sekiranya anda …

VPS Hosting vs Cloud Hosting: Apa Yang Terbaik Untuk Laman Web Saya? Read More »

10 Strategi Pemasaran Terbaik Tanpa Kos

Kita pernah hidup dalam masa kemelesetan ekonomi global yang besar. Pelanggan takut akan masa depan mereka. Kehilangan pekerjaan dan kekurangan kewangan memaksa mereka untuk menyimpan dan mengelakkan menghabiskan wang. Banyak perniagaan kecil pada masa itu mencari pemotongan kos untuk pemasaran sebagai salah satu penyelesaiannya. Tetapi, untuk semua perniagaan, pemasaran adalah satu-satunya perkara yang dapat membawa …

10 Strategi Pemasaran Terbaik Tanpa Kos Read More »

8 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Memilih Hosting Untuk Website Anda

Perkara pertama yang perlu anda ketahui sebelum mula membina website anda ialah memilih hosting yang sesuai. Hosting amat penting bagi sesuatu website kerana ia boleh diibaratkan seperti tanah. Yela, mana mungkin kita boleh membina rumah tanpa tanah. Betul tak? Kami ada senaraikan di bawah ni,  5 syarikat hosting provider yang sememangnya mempunyai kredibiliti dan kepercayaan …

8 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Memilih Hosting Untuk Website Anda Read More »

5 Cabaran Bagi Orang Yang Berniaga Dan Cara Hadapinya

Pada masa kini, ramai yang sudah berjinak-jinak di dalam bidang perniagaan sama ada sebagai sumber pendapatan utama atau sumber pendapatan tambahan (berniaga secara sambilan). Sektor perniagaan yang dijalankan oleh para usahawan ini secara langsung mewujudkan peluang-peluang pekerjaan baharu serta meningkatkan pendapatan dan aktiviti ekonomi negara. Apabila menceburi bidang perniagaan dan bergelar seorang usahawan, masalah yang …

5 Cabaran Bagi Orang Yang Berniaga Dan Cara Hadapinya Read More »

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Mula Berniaga Di Usia Muda

Jutawan Muda!Wah…bestkan kalau kita dapat jadi jutawan muda-muda lagi.Alhamdulillah, untung jika anda berusia bawah 30-an dan dah mampu kumpul kekayaan dengan perniagaan sendiri. Banyak faedah dan kelebihan yang anda akan perolehi bila anda mula berniaga di usia muda. Bukan tu sahaja, anda boleh berbangga dengan diri sendiri jika bisnes anda boleh memberi manfaat kepada orang …

5 Sebab Kenapa Anda Perlu Mula Berniaga Di Usia Muda Read More »

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online

Ramai rakyat Malaysia sudah mula berjinak-jinak untuk menceburi bidang perniagaan. Namun ada segelintir yang masih berfikir sama ada untuk berniaga secara online mahupun offline. Berikut adalah 8 sebab mengapa anda perlu memulakan perniagaan online: 1. Pendapatan tambahan. Bagi ramai, sebab utama memulakan perniagaan online adalah untuk menjana pendapatan tambahan. Perniagaan online adalah satu pilihan yang baik …

8 Sebab Mengapa Anda Perlu Mulakan Perniagaan Online Read More »

Produk Branding,Tradisional atau Digital?

Ramai usahawan yang fikir produk mereka akan terus berjaya jika buat pengiklanan di TV. Sebelum memilih laluan pemasaran ini, adalah lebih baik buat kira-kira dahulu adakah ia berbaloi dan masih relevan dengan trend semasa? Nak buat produk branding, mana yang nak dipilih Tradisional seperti TV, radio, akhbar, dll. Atau digital seperti Website, media sosial, dll. …

Produk Branding,Tradisional atau Digital? Read More »

9 Faedah Networking dalam Perniagaan

Baru memulakan permulaan anda dan memerlukan beberapa pautan? Oleh itu, networking dalam perniagaan adalah sesuatu yang dapat membantu anda menjangkau lebih banyak pelanggan, pengetahuan, dan akhirnya mencapai pertumbuhan perniagaan dan meningkatkan keuntungan. Adalah perkara biasa dan bahkan merupakan bahagian penting bagi pertumbuhan perniagaan di mana orang berkongsi kejayaan dan kesilapan mereka dengan peniaga lain. Dan …

9 Faedah Networking dalam Perniagaan Read More »