3 Fasa Kumpulan Audiens Dalam Pemasaran

audiens

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Apa jua iklan yang kita jalankan tak kisah la traffic ke messenger ke mahupun conversion. Ia berbalik pada kumpulan audiens kita. Kita tak boleh target sesuka hati, sebab tak semua orang nak beli produk kita. Semestinya kita nak iklan tu sampai ke sasaran orang yang betul sahaja. Jadi kita boleh filter ikut kategori & tahap dibawah. Saya split kumpulan audiens kepada beberapa tahap:

kumpulan audiens

3 Kumpulan Audiens

Fasa 1: Cold Audiens

Mereka ni tak pernah nampak iklan kita sebelum ni, dia tak tahu brand kita, tak pernah nampak iklan kita, dah nampak tapi tak buat apa apa action samada enggage, masuk website, ataupun mesej. Audiens dalam Fasa 1 ni kita tarik sebanyak mungkin untuk baca KONTEN yang bersifat educate & sharing. Kita boleh guna detail targeting.

Cold > Konten > Warm
Untuk sasarkan Cold Audiens boleh guna:

  • Detail Targeting
  • Lookalike Purchase
  • Lookalike Content View
  • Lokalike Video views

Fasa 2: Warm Audiens

Dah baca konten kita, samada konten dalam bentuk video ataupun artikel website. dah ambil action samada enggage, klik link, mahupun mesej. Disini lah, kita boleh filter & positionkan sales page kita untuk kali pertama. Ini pertama kali kita run ads utk info produk kta di dalam sales page.

Warm > Sales Page > Hot
Untuk sasarkan Warm Audiens boleh guna:

  • Custom Audiences Page View
  • CA video views
  • CA traffic
  • CA Enggage
  • CA prospect list (Non buyer)

Fasa 3: Hot Audiens

Dah baca sales page kita, tinggal optimize untuk purchase. Best option guna Conversion Ads. Sebab Conversion Ads shj yang boleh optimize untuk dapatkan jualan.Disini kita akan kenalkan offer, bonus, Last Call, Dan banyak lagi untuk trigger mereka untuk beli.

Hot > Beli
Untuk sasarkan Hot Audiens boleh guna:

  • CA Traffic Sales page
  • CA Traffic purchased last 60 days
  • CA Customer List
  • CA LTV Customer (Repeat purchased)

Bila kita dah dapat pelanggan yang beli dari Hot Audiens ni, boleh teruskan dengan usaha memastikan mereka menjadi pelanggan tetap dan boleh buat pembelian berkali-kali.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

marketing funnel part 2
Teknik Pemasaran

Funnel Dalam Pemasaran Digital (Bahagian 2)

Artikel sebelum ni kita sudah tahu salah satu funnel pemasaran iaitu Like Marketing (Baca sini). Sambungan ini ialah untuk funnel pemasaran ke-2 iaitu Video Funnel. Video Funnel Tak ramai tahu,

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top