SPLIT TEST – Dapatkan Data Paling Tepat

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tanya dengan Facebook Marketing Expert pun mereka tak akan bagi jawapan mcm ni ” Buat A, nanti Pasti dapat A” atau “Buat objektif ni je, nanti sales dentum”.

“..No winning result, that applicable to all niche of product..”

Sebaliknya, mereka akan suruh test dulu, DO THE SPLIT TEST. Ini sebabnya:

1. Split Test within creative, offer, destination & targeting.

split test simple flow

Sebab iklan nak sampaikan ni kena ikut kesesuaian bakal pelanggan jugak. Kalau pelanggan target 50-60 keatas, untuk produk lebat rambut misalnya, dia ada approach yang berbeza dengan produk yang target umur 30-40. Approach ni termasuk:

  • Iklan yang dipaparkan
  • Ayat iklan & mesej nak disampaikan
  • Destinasi, direct buy or team jualan
  • Proses close sales, guna sales page direct or wassap ?
  • Payment method, Manual, Payment gatemway
  • Creative digunakan
  • Objektif iklan pun ada mempengaruhi

2. Split Test Within Objectif

Jika saya ditanya, kempen mana best, ads mana yang boleh bawak banyak leads, banyak sales. Jawapan saya: TEST FIRST. Dah ada result nanti, baru lah kita perlu compare. Based on objektif iklan yang kita jalankan.

  • Enggage –> Enggage (Like, Komen, Share)
  • Traffic –> Click to website/whatsapp
  • Message –>> Message
  • Video Views –>> Views
  • Conversion –> event (purchase, views, content view, add to cart, initiate checkout)

Namun, beberapa objektif seperti Traffic, Message & Conversion yang ada pilihan destination.. Samada: Website / Whatsapp / Event / Message.
Tetapi result yang akan dipaparkan tetap berdasarkan pada objektif kita pilih.

Run Ads & Result

So run dulu, ending kita nak sales juga. Ni yang kita boleh test.

Test within objective. Nak lihat objektif mana yang dapat result yang lebih bagus. Contoh, anda nak leads banyak masuk, boleh compare: Traffic Ads vs Messenger Ads
Run keduanya, lihat leads mana banyak masuk & dalam masa yang sama convert ke jualan. Compare jualan mana lebih baik.

  • Spend dua iklan berlainan objektif yang sama bajet harian
  • Kira berapa leads masuk harian
  • Bahagikan bajet harian / leads yang masuk harian
  • Kira berapa sales & orang beli dari kedua objektif ini
  • Berapa conversion rate & cost per conversion setiap objektif

Benda ni kena kira manual jika run ads nak dapat leads melalui whatsapp ke team sales. Team sales kena submit report harian macam ni.
– Berapa leads masuk
– Berapa orang beli
– Jumlah jualan

Kita sebagai advertiser boleh kira kira dgn kos ads yang dah dibelanjakan. Ini jawapan kita nak: Kos per leads & Kos per customer

Jika Pembelian terus ke Website?

Kalau run ads direct purchase ke website ecommerce, tak perlu kira manual, dia dah siap dah mcm ni. Kita spend berapa, Purchase berapa, ROAS berapa Return/Total sales berapa. Semua data ni kira boleh pilih,( todays, last 7 days, or Lifetime) jika nak pantau boleh guna apps Ads Manager di phone.
If kita guna dinamic checkout di website siap bagi lagi lebih detail berapa, boleh lihat guna mobile apps.

  • Content views – lihat product, single page
  • Add to cart – Dia dah klik button nak beli
  • Initiate checkout – Dah kat page isi borang
  • Purchase – Dia dah submit butang purchase & dah bayar

Cara Nak Test?

Run beberapa iklan serentak dengan bajet kecil & sederhana dulu. After 24 jam, lihat & compare result. Kemudian stick dgn result yg terbaik, multiple split & scale up.
Test dulu benda ni:

  1. ADS CREATIVE – Ayat iklan, video, gambar, headline. Biasa duplicate kepada 2 ads berbeza.

2. ADSET – Disini boleh split banyak, tapi fokus dulu. Nak mula mana dulu. Nak split test within

  • Detailed targeting
  • Negeri & bandar
  • Placement
  • Umur
  • CA & LA

Fokus salah satu elemen diatas. Salah satu dulu, bukan campur aduk ya. Biasa sy mula dulu ikut turutan ni.

  • Detailed targeting/Interest – pecah sebanyak mungkin berbeza adset. Dah jumpa winning detailed targeting baru pecah seterusnya.
  • Pecah lokasi @ Umur. Kalau lokasi, kelompokkan lokasi bandar atau pecah ikut neger.. Manakala umur, pecahkan ikut range umur 5-10 tahun jarak umur. Nak split test seterusnya sy pecahkan kat kempen iklan lain.
  • Placement – Auto or focus placement? Tak perlu banyak banyak pecah disini
  • Custom audiens – lebih baik focus, sebab audiens CA ni berkualiti, dan taknak campur aduk dgn iklan lain yang guna resources CA yg sama
  • Manakala LA, boleh pecah ikut %, atau pecahan dari CA sebelum ini.

3. CAMPAIGN – Nak tahu objektif mana yang sesuai.. tapi ingat, result kita baca nanti depend on objektif kita pilih.. Jelas dengan apa kita nak:

  • Nak tarik trafik ke website – Traffic
  • Nak dapat leads whatspp – Traffic destination whatsapp
  • Nak sales – conversion purchase
  • Nak banyak views sbg BA – video views
  • Nak banyak mesej – Message

Kalau ada tok guru suruh run ads ikut formula A B C, jangan terus percaya. Test dulu. Baca data. Kita nak lihat iklan tu baik atau tidak, bukan dari formula tok guru, tapi dari data yang kita dapat selepas kita run.

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Tips Menarik

5 Ciri-ciri Usahawan Berjaya

Usahawan ialah seorang individu yang mengusahakan sesuatu perusahaan manakala peniaga pula adalah orang yang berniaga. Secara amnya, usahawan ditakrifkan sebagai seseorang yang mengusahakaan sesuatu perniagaan yang bermotifkan keuntungan di samping

viral video content 1170x570
Teknik Pemasaran

Pemasaran Menggunakan Teknik Konten

Konten adalah bagaimana kita nak educate bakal pelanggan. Educate ni tak semestinya nak kongis tips jer, boleh jugak cerita pengalaman sendiri, boleh cerita masalah dihadapi, Perkongsian dari pengalaman orang lain,

Bagaimana Peniaga Berfikir
Tips Menarik

Bagaimana peniaga berfikir?

Kebanyakan peniaga sebelum tidur tak dapat lari dari berfikir. Macam mana nak lariskan hasil jualan? Macam mana nak tambah customer? Bagaimana cara fikir yang salah? Berfikir tu ada masa betul

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top