9 Perkara Penting Untuk Website Ecommerce Yang Bagus

website ecommerce - lernify

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nak buat website ecommerce?

Ada banyak platform, ada yang berbayar, ada percuma dgn fungsi terhad, ada yang free terus.. tapi kena pasang kat hosting sendiri..

Boleh survey,

..bigcartel
..shopify
..easystore
..bigcommerce
..shoppegram

Cuma, Shopeegram ni, dibangunkan oleh developer anak muda tempatan, berpengalaman dalam coding, tak tak payah pening pening nak pasai sistem apa, nak install apa, sebab sistem ecommerce semua dah siap.. Dah siap integrate, dengan Toyyibpay payment gateway.. Theme cantik2.. Kos pun sangat affordable..

Kalau tak nak pening pening fikir teknikal nak install hosting sendiri, nak maintain, update semua.. Sebab platform diatas memang dah siap, kita tinggal setting sikit sikit, design minima, template dah ada, boleh terus masuk produk & jual terus..

Okay jika anda nak guna sendiri punya, nak godek godek, ingin memiliki website ecommerce sendiri ni anda perlukan:

1. Boleh gunakan wordpress, anda kena install & langgan pakej hosting sendiri, kena beli nama website (domain)..

2. Install plugin woocommerce ni la fungsi A-Z untuk ecommerce, kita install plugin ni, kita dah boleh upload produk terus disini

3. Install direct checkout, kalau anda jenis nak simple, klik produk terus bayar terus, tanpa melalui cart page, ni anda kena pakai plugin ni, dan kita boleh customize maklumat user & shipping, untuk elakkan user isi borang banyak kali

4. Billplz for Woocomerce – ni kalau anda nak ada sistem pembayaran online banking, user tak perlu lagi manual transfer, user terus redirect ke online banking buat pembayaran terus. Cuma register siap siap di akaun Billplz dengan gunakan akaun semasa & SSM

*Terbaru jika anda nak jimat cost per transaction, berbanding billplz, anda boleh gunakan Toyyibpay, dimana cost transaction RM1 jer, one day settlement.. Manakala, kalau nak free, tanpa cost per transaction 5 days settlement..

5. Woo social login – ni nak buatkan user lebih mudah beli, klik login guna facebook @ google di halaman checkout nanti, ni amat membantu untuk regular customer.. klik terus dan login dah.. Tak perlu ingat username & password.. boleh beli di laman web Envato Market

Okay siap!

Benda sistem semua, kalau produk tak upload sama jugak kan?

6. Sila upload produk anda, harga produk, stok SKU, dll.. Upload beserta penerangan, gambar, agar customer yakin nak beli..

7. Icon secure, logo logo payment yang boleh diterima seperti online banking, debit card, or dll juga boleh gunakan untuk meyakinkan pelanggan, kita bukan web scam..

8. Pastikan bahagian footer website, letak nama syarikat & nombor SSM sekali.. baru lah tak skem!

9. Install Woocommerce Apps, ini lagi memudahkan! Anda control & approve order guna apps jerr 😁😁 Siap dapat lihat lagi sales harian, mingguan, bukanan, berapa ramai dah review produk anda..

Ada web, tapi takde trafik? Pun tak guna jugak.. So dah siap web tu, kena tarik traffic.. macam mana ya?

Haa ni part lain pulak nanti sy share di lernify.com atau klik sahaja https://lernify.com/cara-mudah-tingkatkan-trafik-di-website/

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

messenger ads
Teknik Pemasaran

Facebook Ads: Strategi Setup Messenger Ads

Facebook bagi banyak pilihan kempen iklan bergantung pada objektif yang berbeza dan salah satunya ialah Messenger. Messenger Ads ialah teknik iklan yang akan bawa pelanggan ke Inbox Messenger dan boleh

fb ad bidding
Tips Menarik

Apa Itu Facebook Bidding?

Strategi bajet yang baik adalah kunci kejayaan dalam pemasaran di Facebook. Sememangnya iklan di Facebook membuka peluang yang tinggi dalam tingkatkan jualan, tapi dalam masa yang saya ia juga bergantung

Etika tingkah laku
Bisnes

Etika Tingkah laku di Tempat Kerja

Etika tingkah laku di tempat kerja merangkumi; mematuhi peraturan syarikat, komunikasi yang berkesan, memikul tanggungjawab, akauntabiliti, profesionalisme, kepercayaan dan saling menghormati rakan sekerja anda di tempat kerja. Etika tingkah laku

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top