Plugin Asas Untuk Website Ecommerce

plugin website ecommerce

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Persediaan Website Ecoommerce

Web fresh, baru beli domain, baru buat sales page. Cuma sales page ni bila klik button add to cart, terus ke checkout page. Sebab fokus 1 produk je. Namun 1 produk ni boleh buat Pakej 1, Pakej 2, Pakej 3,…. Dalam keadaan biasa, kita add to cart, akan bawa ke cart page. Klik Proceed to checkout, baru bawa ke checkout, baru boleh isi detail & buat pembayaran. Di sini ada beberapa plugin yang boleh membantu simplify website ecommerce anda.

Add-to-cart Button

Add To Cart Button Png Pic

Ada sesetengah default theme, lagi lemah jika 1 produk, klik add to cart, tapi remains stay di page yang sama. Tak redirect ke checkout page. Kita kena anggap tak semua pengguna faham. Dia keliru nanti, nak klik view cart. Mana tahu kan. Jadi kita boleh shortcut dengan redirect ke checkout page terus. Nak direct ke checkout ni, bila guna page builder Elementor, pricing table dia punya button dia tak support nak ke add to cart. jadi button di bahagian pricing table kena disable.

Kena add button baru, Button Woo Add to Cart. dan adjust sikit margin & spacing, agar dia terletak kat kedudukan button asal yang kita disable tu. Dan ubah nama buy now/Beli sekarang/Dapatkan sekarang. Sekarang ni, Bila user klik button tu, auto add to cart pakej kita, dan bawa ke checkout. Isi detail, dan bayar.

Custom Function

Boleh gunakan plugin snippet, ataupun Plugin My Custom Function. Paste kod ini, sila search di google. Cari kat website businessbloomers.

  • Max 1 product add to cart.
  • Add to cart Redirect to checkout.
  • Redirect Empty Cart to product page (Incase user ke cart page direct).
  • Add custom Fee for COD (Sebab nak cas COD RM10).
  • JQuery update when change paymet method

Kod ni semua paste kat My Custom Function, dan Switch on. Agar dia berfungsi. Kenapa saya bagitahu kod kod ni? Sebab nak mudahkan, kita nak jual 1-2 produk, nak smoth bila user baca sales page. Tak banyak process sangat nak beli. *Tak semua bisnes sesuai guna option diatas, saranan saya untuk yang fokus 1 – 2 produk dalam sales page.

Sticky Button

Button di bahagian heading Intro. Klik button tu, jump ke pricing table dibawah. Membantu bila kita nak follow up retargeting, mereka tak perlu nak scroll semata nak beli. Atau letak Sticky Botton Buy Now di bahagian Single Product Page & Sales page. Sebab, ada user nak scroll sana scroll sampai bawah jauh jugak, nak mudahkan mereka. Letak siap siap Sticky button. Klik je akan auto ke pricing table.

Facebook Pixel

Macam biasa guna pixel plugin yang mudah nak setup iaitu, Facebook For Woocommerce. Connect, dan login macam biasa. Cuma pastikan kita dah create pixel kat akaun kita. Part ni dah tak pening, kita nak paste kod manual macam dulu dulu. Login, sync je.. Ada fungsi advance tracking.

Shipping

Guna plugin integrate DHL for Woocommerce. Bila pengguna beli produk kat website, kita tak perlu nak manual key in kat portal DHL pula. Ni kena call pihak DHL la, register untuk COD & Minta sekali nak integrate dengan Woocommerce. Nanti mereka ajar, dan bagi API key & Secret key untuk integration. So, kita hanya uruskan pickup je.

Bila dah ada website ecommerce, semestinya nak run ads kan. Baca sini untuk strategi iklan bagi website baru.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

Unnamed
Tips Menarik

Ad Fatigue: Bahaya Iklan Sama Dan Lama.

Sebagai pemasar online, anda pernah tak terfikir wujud satu situasi dimana prospek melihat iklan anda banyak kali sehingga mereka dah lali atau pun benci. Situasi ini dipanggil Ad Fatigue. Fenomena

sistem penting dalam website - lernify
Tips Menarik

7 Plugin Terbaik Untuk Website WooCommerce

1. RafflePress RafflePress adalah plugin pemberian terbaik yang digunakan untuk menjalankan pemberian virus. Menjalankan pertandingan dalam talian adalah cara terbaik untuk memacu lebih banyak trafik ke gedung e-dagang anda, mengembangkan senarai

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top