Kelebihan Mempunyai Website

Kelebihan mempunyai website

Mempunyai website bermaksud pembeli boleh mencari penjual pada bila-bila masa dan dimana sahaja. Walaupun di luar waktu pekerjaan, website sentiasa bergerak dan sentiasa mencari pembeli baru. Ia juga memberi kemudahan kepada pengguna kerana mereka dapat mengakses maklumat yang mereka perlukan pada bila-bila masa dan dimana saja mereka berada. Selain itu, kebanyakkan syarikat kini mempunyai website tersendiri, ada kemungkinan mereka kehilangan pelanggan dan juga pertambahan pelanggan. Oleh itu, setiap website perlu mempunyai ciri-ciri menarik supaya dapat menarik pelanggan dan webite tersebut mesra pengguna.

1. Pertukaran maklumat

Paling mudah, website menyediakan cara yang cepat dan mudah untuk menyampaikan maklumat antara pembeli dan penjual. Anda boleh menunjukkan waktu buka, maklumat syarikat, menunjukkan gambar lokasi atau produk anda, dan menggunakan borang hubungan untuk memudahkan pertanyaan dari bakal pelanggan atau maklum balas dari yang ada. Anda boleh memuat naik video promosi untuk benar-benar melibatkan pelanggan anda dan menjual perniagaan anda dengan cara yang efektif dan menjimatkan. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk mempromosikan saluran media sosial anda dan membina komuniti dengan pelanggan anda. Pastikan website anda mempunyai muka halaman yang mudah difahami supaya tiada tanda tanya buat pelanggan untuk membeli produk anda.

2. Kebolehpercayaan

Dalam dunia moden ini, terdapat jangkaan bagi mana-mana syarikat yang mempunyai reputasi baik untuk mempunyai kehadiran dalam talian. Pelanggan yang berpotensi mungkin tidak mempercayai perniagaan yang tidak mempunyai nombor telefon atau alamat fizikal, dan hal yang sama boleh dikatakan kerana tidak mempunyai website dan alamat e-mel. Ini adalah alat yang berguna untuk berkongsi maklumat penting mengenai perniagaan anda dengan pelanggan dan menjawab semua persoalan daripada pelanggan, apa dan mengapa mereka ada. Lebih-lebih lagi, mempunyai website berkualiti tinggi dan mudah digunakan membuatkan pelanggan merasa selesa menggunakan perkhidmatan anda, kerana mereka akan menganggap mereka dapat mengharapkan pengalaman positif yang sama di semua bidang perniagaan anda.Testimoni daripada pembeli juga merupakan salah satu bukti kukuh untuk memberi kepercayaan kepada pelanggan. Lebih banyak testimoni yang anda sediakan, lebih tinggi kepercayaan untuk pelanggan membeli produk daripada anda.

3. Mengurangkan kos

Selain hanya memaparkan maklumat, anda juga dapat menggunakan website anda untuk menjual barang dan perkhidmatan secara langsung kepada pengguna, dalam beberapa kes mengurangkan keperluan untuk menggunakan kedai seperti membeli batu bata, simen dan sebagainya yang melibatkan kos operasi yang besar (gaji kakitangan, sewa, utiliti sebilangan kecil sahaja). Mengurangkan overhead ini juga akan membolehkan anda menurunkan harga, memberikan perniagaan anda kelebihan daya saing. Ia juga boleh digunakan secara dalaman dalam perniagaan anda; adakah anda mempunyai berita yang ingin anda kongsi dengan rakan sekerja atau mempunyai maklumat penting yang boleh diakses oleh pihak pengurusan? Mempunyai website dalaman dapat menjimatkan banyak masa kerana semua yang anda perlukan adalah satu tempat dan boleh diakses pada bila-bila masa.

4. Pengiklanan

Alat seperti Google AdWords atau pengiklanan di Facebook memberi anda kekuatan untuk mendapatkan pelanggan dengan lebih banyak kebolehpercayaan daripada dengan kaedah pengiklanan luar talian tradisional. SEO dan pengiklanan dalam talian adalah cara yang baik untuk membantu meningkatkan jualan, jika dilakukan dengan betul lalu lintas ke website anda dapat melihat peningkatan. Jadilah syarikat pertama yang dilihat oleh pelanggan baru ketika mencari produk atau perkhidmatan tertentu dalam talian, dan gunakan halaman hubungan website atau ciri e-dagang anda untuk membuat pembelian produk atau mencari kedai runcit lebih mudah daripada sebelumnya. Website merupakan suatu tempat perantaraan antara pembeli dan penjual, oleh itu website perlu mudah difahami oleh pengguna supaya mudah untuk membeli sesuatu produk.

5. Perkhidmatan pelanggan dalam talian

Website menyediakan cara yang lebih mudah untuk mengendalikan perkhidmatan pelanggan. Menawarkan jawapan kepada soalan yang sering diajukan di bahagian FAQ (Soalan Lazim), anda dapat mengurangkan kos perkhidmatan pelanggan dan menjimatkan masa dan wang, serta memberikan lebih banyak maklumat. Ini juga bermaksud bahawa pelanggan dapat menerima balasan serta-merta dan menjimatkan masa, yang membantu mendorong hubungan pelanggan yang positif dalam jangka panjang. Ini boleh memberi manfaat untuk anda, semua maklum balas positif dapat dimuat ke dalam testimoni, pelanggan anda gembira mengapa tidak mempamerkannya ?

6. Peluang perkembangan

Secara umumnya website adalah cara terbaik untuk menyediakan tempat yang boleh dirujuk oleh bakal pelabur. Ia menunjukkan tentang syarikat anda, apa yang telah dicapai dan apa yang dapat dicapai pada masa akan datang. Website juga boleh memberi keyakinan kepada pelabur supaya melabur kepada syarikat anda. Jika syarikat anda telah capai sesuatu kejayaan, tak mustahil pelabur masih ragu-ragu untuk melabur kepada syarikat anda.

Baca juga: 9 Kelebihan Website untuk Perniagaan Kecil

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *