9 Kelebihan Website untuk Perniagaan Kecil

9 Kelebihan Website Untuk Perniagaan Kecil

Pada zaman ini di mana teknologi digital dan Internet telah mempengaruhi cara kita hidup dan bekerja, sangat mengejutkan apabila mengetahui bahawa sangat sedikit pemilik perniagaan kecil yang mempunyai laman web.

Sukar untuk mempercayai bahawa hanya 46% perniagaan kecil yang mempunyai laman web. Statistik ini membingungkan apabila anda menyedari orang menghabiskan 6 jam sehari di Internet.

Berdasarkan hasil tinjauan 2014, 41% pemilik perniagaan kecil melaporkan mereka tidak menyangka mereka memerlukan laman web. Maksudnya ialah mereka mungkin tidak tahu faedah memiliki website untuk perniagaan kecil mereka.

1. Meningkatkan Kredibiliti Perniagaan.

Cara mudah untuk melihat laman web ialah alamat perniagaan dalam talian anda. Di sinilah pelanggan, pelanggan dan rakan anda mencari anda di Internet. Halaman Utama mengenal pasti cadangan nilai berjenama anda, halaman Tentang Kami memberitahu pengunjung tentang perniagaan anda dan halaman Hubungi Kami memberitahu semua orang cara menghubungi anda.

Ini mengesahkan perniagaan anda dan meningkatkan kredibiliti anda. Ini memberikan identiti perniagaan anda dan merupakan bukti maya bahawa ia wujud. Jangan terpedaya dengan menganggap halaman syarikat di Facebook sudah cukup untuk membina kredibiliti anda. Tinjauan tahun 2015 menunjukkan bahawa 84% pengguna percaya bahawa memiliki laman web menjadikan perniagaan anda lebih dipercayai daripada hanya laman media sosial.

Mempunyai laman web bermaksud anda mempunyai domain sendiri. Dalam tinjauan yang sama, 65% responden menganggap e-mel berjenama syarikat lebih dipercayai.

2. Membangunkan Perniagaan Anda.

Sebelum teknologi jalur lebar tersebar luas pada tahun 2004, laman web digunakan terutamanya untuk tujuan pemasaran dan maklumat. Laman web berfungsi lebih seperti brosur; anda meletakkan satu untuk terus mendahului pertandingan. Tetapi tidak ada banyak pemikiran dan tujuan di sebalik kandungan tersebut. Dengan pertumbuhan Internet, pengaruh media sosial dan populariti peranti mudah alih, laman web telah menjadi alat penting untuk membangun perniagaan anda.

 • Kongsi Kisah Anda – Menurut psikiatri pemenang Hadiah Nobel, Daniel Kahneman, pengguna melindungi jenama yang dapat disesuaikan dengan nilai mereka. Laman web adalah kaedah terbaik untuk berkongsi cerita anda; beritahu penonton anda mengapa anda memulakan perniagaan ini, matlamat anda dan apa yang anda harapkan dapat dicapai dengannya.
 • Dapatkan Pelanggan – 36% pelanggan lebih suka berurusan dengan perniagaan yang mempunyai laman web. Sebaliknya, hanya 21% yang akan bekerja dengan perniagaan tanpa laman web. Laman web memberi anda platform untuk menonjolkan pengalaman dan kepakaran anda.
 • Cari Pasukan Anda – Adakah anda mencari orang untuk membantu anda menjalankan perniagaan? Siapkan halaman Kerjaya di laman web anda di mana calon calon dapat mengisi borang permohonan dan melampirkan resume mereka. Kirimkan keperluan pekerjaan anda di media sosial dan pautkan kembali ke laman web anda. Anda akan mempunyai banyak calon dalam masa yang singkat!

3. Tingkatkan Online Presence Anda.

Inilah fakta statistik yang akan mengejutkan anda:

Dari 7.4 Billion orang di dunia ini, 3.5 Billion orang atau 47% berada dalam talian setiap hari. Mereka mencari maklumat, berkongsi di media sosial atau berbelanja di laman web e-dagang. Jumlah ini dijangka bertambah apabila dunia semakin bergantung pada teknologi mudah alih untuk mencari di Internet. Kini terdapat kira-kira 2.3 Billion telefon pintar di seluruh dunia. Tetapi pada tahun 2020, jumlah telefon pintar dijangka mencecah 6.1 Billion.

Sekiranya perniagaan kecil anda tidak mempunyai laman web, anda akan merosakkan kemampuannya untuk menjana pendapatan. Dan bukan hanya mana-mana laman web; tetapi laman web responsif mudah alih, yang boleh diakses oleh peranti mudah alih seperti telefon pintar dan tablet. Secara statistik, 65% lalu lintas dalam talian berasal dari peranti mudah alih.

Laman web responsif mudah alih akan membantu anda memanfaatkan peluang yang ada di Internet melalui cara berikut:

 • Meningkatkan Kedudukan Carian – Dengan mengoptimumkan laman web anda, lebih mudah bagi orang untuk mencari kandungan anda.
 • Sebarkan Kandungan – Buat kandungan yang relevan, unik dan boleh digunakan dan sebarkan melalui saluran yang berbeza seperti media sosial dan laman blog. Orang yang menyukai kandungan anda ingin mengetahui lebih banyak mengenai anda dan melayari laman web anda.
 • Buka 24/7 – Tidak seperti perniagaan biasa yang beroperasi 9 hingga 5, laman web tidak pernah menutup kedai. Ia dibuka 24/7, walaupun pada hari cuti.
 • Memperkenalkan Fleksibiliti Perniagaan – Sekiranya anda tidak mahu melepaskan peluang, sertai perkhidmatan pelanggan dan minta ejen anda menguruskan semua masalah dan pertanyaan melalui sembang atau sokongan e-mel di laman web anda.

4. Bina Hubungan yang erat dengan Pasaran Anda.

Perniagaan menurut definisi adalah entiti yang hidup dan bernafas. Kesetiaan dicapai apabila pelanggan mengetahui bahawa mereka berurusan dengan syarikat yang memahami keperluan mereka dan bukan hanya syarikat yang ingin mendapat keuntungan.

 • Biarkan Pasar Mengetahui “Siapa Anda”. Di luar laman Utama dan Tentang Kami, anda dapat menyiapkan laman blog di mana anda dapat berkongsi idea dan idea anda dengan khalayak anda.
 • Atasi Keperluan Pasaran Anda. Ajak penonton anda untuk melibatkan anda dengan mendorong mereka untuk menghantar komen di blog anda. Tanamkan borang tinjauan dan minta audiens anda untuk mengambil bahagian dan menyampaikan keperluan mereka.
 • Mendidik Pasaran Perniagaan Anda. Gunakan Peraturan 80-20; 80% kandungan anda harus dapat digunakan atau relevan dengan keperluan khalayak anda sementara 20% harus mendidik mereka tentang perniagaan anda.
 • Tingkatkan Perkhidmatan Pelanggan. Selain e-mel, media sosial, mudah alih dan darat, pasang sokongan sembang sebagai jalan ke-5 untuk perkhidmatan pelanggan. Ini akan memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna akhir anda untuk menyampaikan permasalahan dan pertanyaan.

5. Kaedah yang cekap untuk Memajukan Perniagaan Anda.

Sekiranya anda masih menggunakan bentuk pemasaran tradisional, anda membuang banyak sumber, masa dan wang yang berharga. Bentuk tradisional merangkumi siaran akhbar, iklan cetak, risalah dan edaran Bahan Titik Pembelian. Walaupun masih popular, kaedah tradisional menelan belanja lebih banyak dan menutupi sedikit jalan. Ia juga tidak dapat dikekalkan; selebaran, poster, iklan cetak dan siaran akhbar biasanya berakhir di tong sampah. Pemasaran dalam talian lebih pantas, lebih cekap dan murah. Terdapat banyak alat dan teknik yang boleh anda gunakan untuk pemasaran dalam talian tetapi tanpa laman web, strategi ini akan gagal. Fikirkan laman web sebagai matahari dengan alat pemasaran dalam talian ini kerana planet-planet berputar di sekitarnya. Usaha pemasaran dalam talian anda akan mewujudkan jalan masuk ke tempat tujuan yang ditentukan iaitu laman web anda. Antara alat pemasaran dalam talian yang paling popular yang boleh anda gunakan untuk membuat lalu lintas masuk ke laman web anda:

 • Media Sosial – Daripada 3.5 Billion orang dalam talian setiap hari, 2.34 Billion atau 67% terdapat di media sosial.
 • Blogging – Syarikat yang menulis blog sebanyak 16 kali sebulan mendapat 4.5 kali lebih banyak petunjuk daripada syarikat yang menulis blog 0-4 sebulan.
 • Pemasaran E-mel – Pemasaran e-mel adalah 40 kali lebih berkesan dalam memperoleh pelanggan daripada Facebook.
 • Gunakan Video – Benamkan video di laman Utama anda. Video dapat menyampaikan kandungan pesanan anda lebih cepat dan lebih cekap daripada teks. Video di halaman arahan dapat meningkatkan kadar penukaran sebanyak 80%.

Akhirnya, pemasaran dalam talian adalah proses yang berterusan. Kandungan anda tidak akan sia-sia. Anda boleh mengemas kini dan menggunakannya semula dengan mudah selepas beberapa bulan.

6. Buat Alat Penjanaan Jualan.

Laman web juga boleh menjadi alat aktif dan pasif untuk menjana pendapatan kerana ia adalah titik penamatan atau jalan keluar dalam corong penjualan. Sangat sukar untuk menukar penjualan di media sosial. Tidak ada mekanisme yang tersedia untuk menyelesaikan transaksi di tempat.

Laman web e-dagang misalnya, mempunyai kaunter pembayaran di mana barang dan perkhidmatan dapat dibayar dengan segera. Ia juga boleh menjadi sumber yang baik untuk pendapatan pasif melalui iklan PPC atau Pay- Per- Click. Pengiklan akan membayar anda setiap kali pengguna mengklik iklan mereka di laman web anda.

7. Pamerkan Hasil Kerja Anda.

engraveandframe

Inilah petua berharga bagi mereka yang menginginkan kelebihan yang jelas di pasaran pekerjaan: Buka laman web peribadi dan sertakan halaman yang mempamerkan badan pekerjaan anda. Itu adalah satu petua berharga yang diinginkan Pengurus Pengambilan di seluruh negara agar diketahui oleh pemohon pekerjaan.

Perkara yang sama boleh dikatakan untuk pemilik perniagaan kecil. Laman web akan memberi anda tempat untuk menunjukkan sampel karya anda. Sekiranya anda menawarkan perkhidmatan reka bentuk dalaman, penulisan kandungan, perkhidmatan reka bentuk web profesional dan jenis pekerjaan lain yang dapat dibuat visual, halaman portfolio akan mendorong lebih banyak pelanggan mencuba anda.

Sekiranya anda ingin meningkatkan kesan halaman portfolio anda, sertakan 5 atau lebih testimoni pelanggan. Anda boleh meletakkan keterangan pelanggan di Laman Utama di mana pengguna mendarat setelah mengklik pautan anda atau halaman Perkhidmatan.

8. Jejaki Perniagaan Anda dalam Masa Nyata.

Salah satu faedah yang paling ketara dari memiliki laman web untuk perniagaan kecil adalah anda dapat mengesan kinerjanya dalam masa nyata melalui penggunaan analisis. Analitis akan memberi anda data berharga mengenai bagaimana perniagaan anda bergerak dalam jangka masa tertentu.

Petunjuk utama prestasi perniagaan merangkumi metrik berikut:

 • Bilangan pelawat yang melayari laman web anda.
 • Bilangan “unique visitors” atau mereka yang hanya mengunjungi laman web anda sekali.
 • Page views or impressions memberitahu berapa kali halaman dibaca atau dikunjungi. Ini akan memberi anda idea mengenai jenis kandungan yang menarik minat pengunjung.
 • Bounce rate adalah peratusan pengunjung yang meninggalkan laman web anda tanpa menjelajah halaman yang mereka tuju.
 • Waktu purata di laman web akan menunjukkan berapa lama pengunjung melihat kandungan anda. Semakin lama masa purata di laman web, semakin baik laman web anda.

9. Profesionalkan Jenama Anda.

Banyak pemilik perniagaan kecil membuat kesilapan kerana tidak menggunakan jenama mereka sehingga mereka mendapat daya tarikan. Anda mesti mula mengusahakan jenama anda sebelum melancarkan perniagaan anda. Jenama ini memberikan identiti perniagaan anda dan memudahkan pelanggan dan pelanggan memahami apa sebenarnya.

Laman web adalah kaedah yang paling berkesan dan berkesan untuk membina dan profesionalkan jenama anda:

 • Ia meletakkan cadangan nilai jenama anda di bahagian depan dan tengah di laman Utama.
 • Teknik pengoptimuman laman web dapat membantu pengguna Internet mencari jenama anda.
 • Ia dapat diedarkan dengan lancar melalui pelbagai saluran dalam talian.
 • Laman web yang dibuat secara profesional menunjukkan bahawa anda serius dengan perniagaan anda.

Sekiranya anda mahukan laman web yang berkesan atau laman web yang dapat membantu anda membawa perniagaan anda ke tahap yang lain, anda harus bersedia untuk melabur dalam satu laman web. Dalam tinjauan pemilik perniagaan kecil, 19% mengenal pasti kos sebagai alasan lain untuk meninggalkan laman web.

Laman web bukanlah perbelanjaan. Ini adalah pelaburan kerana anda semestinya mengharapkan pulangan wang anda dalam jangka waktu tertentu.

Untuk pelaburan anda berbaloi, anda harus memastikan laman web anda direka secara profesional, berfungsi sepenuhnya dengan kelajuan muat turun yang pantas dan penuh dengan kandungan yang hebat. Jangan mencuba membuat laman web sendiri walaupun terdapat template percuma. Pilihan terbaik anda adalah selalu dengan mengambil pereka web profesional yang mempunyai pengalaman dan latihan untuk membina laman web yang berfungsi dan cantik.

Artikel ini dikreditkan kepada mountaintopwebdesign.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah