17 Facebook Marketing Tips & Trick

facebook marketing tips

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Siang Facebook Marketing Expert Call.. Lama jugak, hampir 1 jam. Macam macam soalan sy tanya, sebab ni la peluang nak perbaiki ads yang sedia ada dan dapatkan tips yang mungkin boleh membantu meningkatkan lagi kualiti ads yg dijalankan. Ni adalah antara yang saya dapat sepanjang perbualan kami:

facebook marketing tips & trick

Facebook Marketing Tips & Trick:

1. Kalau Ads dah tepu, boleh tukar mcm ni:
– Gambar or video baru
– Audiens baru
– Pecah location

2. Setiap yang nak ubah ni kita buat split test. Buat dua.
– Split test ads (Video, Carousell, collection)
– Split test adset (Targeting Location, Interest Brand, Public Figure, General)

3. Dan cara nak Exclude iklan dari Foreigner:
– Exclude brand & Artis Foreigner
– Exclude stesen TV & Radio popular di negara sana

4. Nak exclude brand & artis ni kena search google la. Contoh:
– Popular artist at Bangladesh
– Popular TV Channel at Country XXXX

5. Website baru belum ada traffic, tapi nak ada sales apa nak buat?
– Run dulu traffic ads, terpulang traffic guna media video ke atau gambar nak direct sales ke product page, untuk facebook learning dari activity user page view, add to cart, or dll
– Kemudian baru run conversion ads, guna Custom Audiens Traffic, best past 30 days people visit

6. Untuk iklan Retargeting yang dah berjalan, selalunya CA based on traffic yang kita pernah run sebelum ni. nak tahu kena tambah bajet atau tidak, ia bergantung pada traffic yang dah populated. Kita lihat kat bagagian frequency:
– Atas 2; iklan repetition, traffic tak cukup, or bajet terlebih, kena banyakkan traffic ke website, atau kurangkan budget
– Bawah 1; naikkan bajet

7. Tarikh sesuai nak buat sales & conversion ads
– Hari biasa run traffic ads untuk populated traffic
– Hujung bulan, boleh run conversion ads sempena 11.11 ke 12.12 ke, atau nama nama kempen yang kita pilih

8. Inspect iklan nak tahu iklan dah tepu ke tak
– Kat bahagian adset > klik bahagian inspect > *jap lagi update

9. Guna campaign budget optimization, Facebook akan auto deliver most budget kat adset yang perform, kurangkan overlapped audiences within adset

10. If kita run banyak kempen, ada kempen 1 & 2. Mcm mana Facebook update record purchase sedangkan mereka nampak iklan 1 & 2 ? Jawapannya, Result purchase keluar kat kempen mana paling last user nampak sebelum buat purchase

11. Bajet besar ?
– Bagus bagus.. Tapi pastikan size audiens pun besar.. Bajet kecil baru buat narrow audiens
– Exclude tu wajib, nak pastikan iklan tak nampak warga asing, lagi lagi bila kita guna detailed targeting general

12. Best platform optimize for ecommerce?
Shopify
Woocommerce

13. Nak run ads yang boleh drive purchase terus?
– Pastikan dah pasang pixel lah ya

14. Nak run insta story ads?
– Better guna Ads Manager, sebab banyak fungsi yang ada berbanding di Insta sendiri.. Cuma nanti pilih la placement mobile, ig story only

15. Fungsi poll, naikkan respons sebanyak 30%, ni fungsi terbaru dalam video

16. Traffic carousell, ni best bila run IG ads, user klik story ads bukan 1 media sahaja.. User dapat klik banyak media dalam ig story ads.

17. Nak run placement mana okay? Guna autoplacement, nanti Facebook sendiri yang auto deliver yang mana most performed

Harap perkongsian facebook marketing tips & trick ini dapat membantu meningkatkan keberkesanan iklan yang kita jalankan. Share post ini agar ramai yang dapat manfaatnya.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

remarketing
Teknik Pemasaran

SEQUENCE CHATBOT, RETARGETING & REMARKETING.

Istilah lebih kurang je ni.. Retargeting ni istilah digunakan oleh Facebook, Remarketing pula ialah istilah digunakan pada Google ads. Maksudnya, orang masuk dlm website, kita boleh target balik. Mereka nampak

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top