Bagaimana Hendak Menguruskan Kewangan Perniagaan

Menguruskan kewangan perniagaan anda adalah aspek penting dalam mengekalkan aliran tunai positif dan kestabilan kewangan. Sekiranya anda tersesat dalam hal perakaunan dan dana perniagaan atau pengurusan sumber yang betul, anda mungkin mendapati diri anda tidak dapat melabur atau mengembangkan perniagaan anda.

Pastikan perniagaan anda berjalan dengan lancar sambil merancang masa depan anda dengan petua ini untuk menguruskan kewangan perniagaan anda.

Utamakan perancangan menguruskan kewangan perniagaan

Penganggaran, perakaunan, ramalan, perancangan cukai, pengurusan risiko ini adalah aspek penting dalam menguruskan kewangan perniagaan anda sebagai sebahagian daripada rancangan kewangan yang komprehensif.

Jangan terus menganalisis laporan perakaunan dan penyata kewangan untuk mendapatkan pandangan mengenai prestasi perniagaan anda. Dengan terus mengikuti perakaunan dan pembukuan akan membolehkan anda menetapkan matlamat kewangan yang tepat, sama ada untuk melabur lebih banyak wang dalam perniagaan anda (untuk pengembangan, kakitangan, atau inventori baru) atau menyimpan untuk persaraan.

Persiapan lebih awal juga merupakan kaedah terbaik untuk mengelakkan tekanan musim pajak. Elakkan kesalahan cukai biasa dengan rekod dan pembukuan yang teratur. Selain memahami pemotongan cukai (banyak perbelanjaan yang ditanggung semasa menjalankan perniagaan boleh ditolak cukai), pelajari bagaimana anda dapat menurunkan beban cukai anda sebagai pemilik perniagaan kecil. Untuk mendapatkan nasihat mengenai keperluan perniagaan anda yang unik, berjumpa dengan akauntan terkemuka.

Urus aliran tunai

Memastikan kesihatan kewangan perniagaan anda memerlukan pengurusan aliran tunai anda dengan cekap.

Perhatikan semua perbelanjaan perniagaan anda (langsung dan tidak langsung) dan kos overhed (tetap, berubah-ubah, dan separa berubah-ubah) untuk mengira kadar overhed anda, dan pantau secara berkala. Kaji laporan perniagaan anda, dan nilaikan perniagaan utama dan operasi kewangan anda berkaitan dengan margin penjualan dan operasi anda.

Setelah anda mengendalikan kos dan margin, anda dapat memanfaatkan pelbagai perkhidmatan dan alat kewangan untuk menguruskan dana perniagaan dan aliran tunai dengan perbankan perniagaan. Nilaikan keperluan pembelian, liabiliti, kredit, dan minat anda semasa mempertimbangkan untuk menggunakan kad debit atau kredit perniagaan.

Memperoleh pembiayaan adalah alat lain untuk membantu perniagaan anda berkembang. Talian kredit atau kad kredit perniagaan boleh menjadi pilihan yang baik untuk pembiayaan jangka pendek. Untuk membiayai projek atau keperluan perniagaan yang lebih besar – seperti pengubahsuaian, peralatan, atau kempen pemasaran baru – pinjaman perniagaan mungkin merupakan jalan keluar.

Optimumkan proses pembayaran gaji anda

Membuat gaji boleh menjadi tantangan bagi banyak usaha kecil, bahkan jika mereka menghasilkan cukup pendapatan. Dengan mengoptimumkan proses penggajian anda, anda dapat meningkatkan aliran tunai anda, memudahkan pekerja membayar setiap hari gaji.

Langkah pertama adalah memilih perisian gaji dengan deposit langsung, yang memindahkan gaji pasukan anda terus ke akaun bank mereka. Dengan cek kertas, wang anda dimasukkan ke dalam corak penahanan, kerana pekerja akan mendepositkan cek mereka pada waktu yang berlainan. Walaupun butiran kecil, deposit langsung dapat membantu anda mengawal aliran tunai anda dengan lebih baik.

Anda juga ingin memilih jadual pembayaran yang mengikuti semua garis panduan negeri, dan memberi anda dan pasukan anda autonomi kewangan paling banyak. Jadual pembayaran yang ideal bertepatan dengan bila anda mempunyai wang masuk dan membolehkan anda membayar pasukan anda sekerap mungkin. Apabila pekerja dapat dibayar segera setelah mereka memperolehnya, sama ada mingguan atau seketika, mereka dapat membuat keputusan kewangan yang lebih tepat.

Meningkatkan ketepatan inventori

Ketepatan inventori sangat mustahak pada masa yang tidak menentu. Beberapa jenis perniagaan dibanjiri dengan inventori yang berlebihan, sementara yang lain berusaha mengikuti kenaikan permintaan pelanggan. Kedua-dua keadaan boleh menyebabkan penjualan yang lebih rendah, pengalaman pelanggan yang lemah, dan ketidakstabilan kewangan jika perniagaan tidak mengetahui apa yang mereka ada.

Oleh kerana banyak perniagaan menggunakan omnichannel untuk menjangkau lebih banyak pelanggan, ketidakcekapan kewangan dapat timbul jika inventori tidak dilacak dengan betul di beberapa saluran. Contohnya, jika pelanggan tidak mengetahui bahawa item yang mereka inginkan di kedai juga dapat dibeli secara dalam talian, penjualan akan hilang, yang dapat membantu perniagaan memindahkan inventori yang mungkin akan habis musim.

Mengurangkan risiko rantaian bekalan

Gangguan rantai bekalan dan turun naik telah mempengaruhi runcit, restoran, dan penjagaan kesihatan. Memantau permintaan secara dekat dan bekerjasama dengan pembekal untuk memastikan ketersediaan dapat membantu pemilik perniagaan mengurangkan risiko terhadap akses produk, dan memastikan pengalaman pelanggan anda terus dapat dipercaya dan positif.

Sesuaikan strategi rantaian bekalan, lacak kontrak dan pesanan yang ada, dan dapatkan pembekal sandaran untuk mengelakkan gangguan daripada penjualan yang diunjurkan dan hasil yang diramalkan. Untuk merancang masa depan, lihat keseluruhan rancangan perniagaan dan rantaian bekalan anda dan pertimbangkan untuk secara proaktif mengesan kos tambahan yang berkaitan dengan aktiviti kesinambungan perniagaan anda.

Dikreditkan oleh https://www.forbes.com/sites/square/2020/09/25/how-to-manage-your-business-finances/?sh=28f98b3937fc

Untuk info perniagaan yang lebih menarik, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *