Apa Itu Analisis SWOT

Analisis SWOT

SWOT bermaksud Kekuatan, Kelemahan, Peluang, dan Ancaman, dan oleh itu Analisis SWOT adalah teknik untuk menilai keempat-empat aspek perniagaan ini. SWOT diambil daripada perkataan bahasa inggeris.

Anda boleh menggunakan Analisis SWOT untuk memanfaatkan sepenuhnya hasil yang anda ada, untuk keuntungan organisasi anda. Dan anda dapat mengurangkan kemungkinan kegagalan, dengan memahami apa yang anda kurangi, dan menghilangkan bahaya yang mungkin akan membuat anda tidak sedar serta dapat mengenalpasti kelemahan perniagaan anda.

Lebih baik lagi, anda boleh mula membuat strategi yang membezakan anda dengan pesaing anda, dan boleh berjaya bersaing di pasaran anda. Sila lihat dibawah untuk penerangan setiap aspek yang perlukan untuk melakukan SWOT di dalam perniagaan anda.

Kekuatan (Strength)

Kekuatan adalah perkara yang dilakukan oleh organisasi anda dengan sangat baik, atau dengan cara yang membezakan anda dengan pesaing anda. Fikirkan kelebihan yang dimiliki oleh organisasi anda berbanding organisasi lain. Ini mungkin akan memotivasikan kakitangan anda, akses ke bahan tertentu, atau sekumpulan proses pembuatan yang kuat.

Kekuatan anda adalah bahagian penting dalam organisasi anda, jadi fikirkan apa yang membuatnya “tandakan.” Apakah yang anda buat lebih baik daripada orang lain? Menilai apa yang mendorong perniagaan anda? Apakah sumber unik atau kos rendah yang dapat anda gunakan yang tidak dapat dilakukan oleh orang lain? Kenal pasti dan membuat analisis tentang organisasi anda, dan tambahkan ini ke bahagian Kekuatan.

Kemudian ubah perspektif anda dan tanyakan pada diri anda apa yang mungkin dilihat oleh pesaing anda sebagai kelebihan anda. Faktor apa yang bermaksud bahawa anda mendapat penjualan lebih awal daripada mereka? Anda juga boleh berbincang dengan pekerja-pekerja anda untuk menanyakan pendapat mereka.

Ingat, setiap aspek organisasi anda hanya mempunyai kekuatan jika ia memberi anda kelebihan yang jelas. Sebagai contoh, jika semua pesaing anda menyediakan produk berkualiti tinggi, maka proses pengeluaran berkualiti tinggi tidak menjadi kekuatan di pasaran anda tetapi itu adalah keperluan.

Kelemahan (Weakness)

Kini tiba masanya untuk mempertimbangkan kelemahan organisasi anda. Maka bersikap jujurlah. Analisis SWOT hanya akan berguna jika anda mengumpulkan semua maklumat yang anda perlukan. Oleh itu, sebaiknya bersikap realistik sekarang, dan menghadapi kebenaran yang tidak menyenangkan secepat mungkin.

Kelemahan, seperti kekuatan, adalah ciri semula jadi organisasi anda, jadi fokus pada orang, sumber, sistem dan prosedur anda. Fikirkan apa yang boleh anda tingkatkan, dan jenis amalan yang harus anda hindari.

Sekali lagi, bayangkan (atau cari tahu) bagaimana orang lain di pasaran anda melihat anda. Adakah mereka menyedari kelemahan yang cenderung anda lakukan? Luangkan masa untuk meneliti bagaimana dan mengapa pesaing anda lebih baik daripada anda. Apa kekurangan anda?

Bagi peringkat ini, saya menasihati anda agar melantik orang luar ataupun orang dalam yang bersifat jujur ini kerana setiap kelemahan ini pasti boleh diperbaiki. Tetapi kadang kala kelemahan ini akan bermula daripada pihak atasan itu sendiri ataupun pihak bawahan. Ianya perlu diperbetulkan sebelum menjadi lebih keruh.

Peluang (Opportunities)

Peluang adalah peluang atau peluang untuk sesuatu yang positif berlaku, tetapi anda perlu menuntut sendiri. Ianya berlaku sama ada anda sedari mahu pun tidak. Kerana setiap peluang yang datang itu hanya sekali sahaja dalam seumur hidup. Jadi ayuhlah rebut peluang keemasan!!!

Biasanya berlakul dari situasi di luar organisasi anda, dan memerlukan perhatian terhadap apa yang mungkin terjadi di masa depan. Ini mungkin timbul sebagai perkembangan di pasar yang anda masuki, atau dalam teknologi yang anda gunakan. Mampu mencari dan memanfaatkan peluang dapat membuat perbezaan besar pada kemampuan organisasi anda untuk bersaing dan memimpin di pasaran anda.

Fikirkan peluang terbaik yang dapat anda temui dengan segera. Ini tidak perlukan perubahan permainan bahkan kelebihan kecil dapat meningkatkan daya saing organisasi anda. Apa trend pasaran menarik yang anda ketahui, besar atau kecil, yang boleh memberi kesan?

Anda juga harus memperhatikan perubahan dalam dasar pemerintah yang berkaitan dengan bidang anda. Dan perubahan dalam corak sosial, profil penduduk, dan gaya hidup semuanya dapat membuka peluang menarik.

Skop bagi peringkat ini agak besar dan memerlukan rancangan yang amat rapi serta teliti. Anda perlulah melakukan analisis daripada peringkat awal hingga akhir. Jadi cepat-cepat rebut peluang keemasan ini.

Ancaman (Threat)

Ancaman merangkumi apa-apa yang boleh memberi kesan negatif kepada perniagaan anda dari luar, seperti masalah rantaian bekalan, pergeseran keperluan pasaran, atau kekurangan rekrut. Sangat penting untuk menjangkakan ancaman dan mengambil tindakan terhadapnya sebelum anda menjadi mangsa. Ancaman boleh hadir daripada pelbagai bentuk dan aspek, cuma anda sedar mahupun tidak sedar.

Fikirkan tentang rintangan yang anda hadapi dalam memasarkan dan menjual produk anda. Anda mungkin menyedari bahawa standard kualiti atau spesifikasi untuk produk anda berubah, dan anda perlu mengubah produk tersebut sekiranya anda terus memimpin. Teknologi yang berkembang adalah ancaman yang selalu ada, dan juga peluang!

Sentiasa melihat apa yang dilakukan pesaing anda, dan sentiasa mengambil tahu perkembangan semasa tentang pesaing anda. Itu semua bergantung kepada organisasi anda. Tetapi ingat bahawa apa yang mereka lakukan mungkin bukan perkara yang tepat untuk anda lakukan, dan elakkan menyalinnya tanpa mengetahui bagaimana ia akan meningkatkan kedudukan anda. Membuat analisis terlebih dahulu dan elakkan berlakunya plagiat kerana ianya merupakan kesalahan yang besar dalam perniagaan.

Pastikan anda selidik terlebih dahulu sama ada organisasi anda terdedah kepada cabaran luar. Adakah anda mempunyai masalah hutang lapuk atau aliran tunai, misalnya, yang boleh membuat anda terdedah kepada perubahan kecil di pasaran anda? Ini adalah jenis ancaman yang boleh merosakkan perniagaan anda dengan sangat serius.

Artikel ini dikreditkan oleh https://www.mindtools.com/pages/article/newTMC_05.htm

Untuk pengetahuan yang luas dalam perniagaan anda boleh klik sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah