7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui

7 Risiko Perniagaan Yang Perlu Diketahui

Membangun perniagaan memerlukan kerja – dan risiko. Tetapi beberapa risiko lebih berbahaya daripada yang lain. Berikut adalah beberapa risiko yang perlu diingat oleh setiap pemilik perniagaan. Menjalankan perniagaan memerlukan kerja keras, yang dapat meraih ganjaran pelanggan, pendapatan dan kepuasan.

Walaupun kejayaan adalah matlamat utama, risiko perniagaan mungkin menghalang anda untuk mencapai matlamat yang anda tetapkan. Namun, mengenai pengurusan risiko, ada beberapa langkah yang dapat anda ambil. Berikut adalah tujuh jenis risiko perniagaan yang mungkin ingin anda atasi di syarikat anda.

1. Risiko Ekonomi

Ekonomi sentiasa berubah apabila pasaran berubah-ubah. Beberapa perubahan positif baik untuk ekonomi, yang menyebabkan persekitaran pembelian berkembang pesat, sementara peristiwa negatif dapat mengurangi penjualan. Penting untuk melihat perubahan dan trend untuk berpotensi mengenal pasti dan merancang kemerosotan ekonomi.

Untuk mengatasi risiko ekonomi, simpan wang sebanyak mungkin untuk mengekalkan aliran tunai yang stabil. Juga, kendalikan dengan anggaran yang rendah dengan overhead yang rendah melalui semua kitaran ekonomi sebagai sebahagian daripada rancangan perniagaan anda.

2. Risiko Pematuhan

Pemilik perniagaan menghadapi banyak undang-undang dan peraturan untuk dipatuhi. Sebagai contoh, pematuhan perlindungan data dan pemprosesan pembayaran baru-baru ini dapat mempengaruhi bagaimana anda menangani aspek tertentu dalam operasi anda. Tetap berpengalaman dalam undang-undang yang berlaku dari agensi persekutuan seperti Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSHA) atau Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) serta agensi negeri dan tempatan dapat membantu mengurangkan risiko kepatuhan.

Sekiranya anda bergantung pada semua pendapatan anda dari satu atau dua pelanggan, risiko kewangan anda mungkin besar sekiranya salah satu atau kedua-duanya tidak lagi menggunakan perkhidmatan anda. Mula memasarkan perkhidmatan anda untuk mempelbagaikan asas anda sehingga kehilangan satu tidak akan menghancurkan garis bawah anda.

Ketidakpatuhan boleh mengakibatkan denda dan denda yang besar. Tetap waspada dalam mengawasi kepatuhan dengan bergabung dengan organisasi industri, secara berkala meninjau maklumat agensi pemerintah dan meminta bantuan dari perunding yang pakar dalam pematuhan.

3. Risiko Keselamatan dan Penipuan

Oleh kerana lebih banyak pelanggan menggunakan saluran dalam talian dan mudah alih untuk berkongsi data peribadi, terdapat juga peluang yang lebih besar untuk menggodam. Kisah berita mengenai pelanggaran data, pencurian identiti dan penipuan pembayaran menggambarkan bagaimana jenis risiko ini berkembang untuk perniagaan.

Risiko ini bukan sahaja mempengaruhi kepercayaan dan reputasi, tetapi syarikat juga bertanggungjawab secara kewangan atas sebarang pelanggaran atau penipuan data. Untuk mencapai pengurusan risiko perusahaan yang berkesan, fokus pada penyelesaian keselamatan, alat pengesanan penipuan dan pendidikan pekerja dan pelanggan mengenai cara mengesan sebarang masalah yang berpotensi.

4. Risiko Kewangan

Risiko perniagaan ini mungkin melibatkan kredit yang diberikan kepada pelanggan atau beban hutang syarikat anda sendiri. Turun naik kadar faedah juga boleh menjadi ancaman. Melakukan penyesuaian pada rancangan perniagaan anda akan membantu anda mengelakkan daripada merosakkan aliran tunai atau membuat kerugian yang tidak dijangka. Pastikan hutang minimum dan buat rancangan yang akan mula menurunkan beban hutang secepat mungkin.

Sekiranya anda bergantung pada semua pendapatan anda dari satu atau dua pelanggan, risiko kewangan anda mungkin besar sekiranya salah satu atau kedua-duanya tidak lagi menggunakan perkhidmatan anda. Mula memasarkan perkhidmatan anda untuk mempelbagaikan asas anda sehingga kehilangan satu tidak akan menghancurkan garis bawah anda.

5. Risiko Reputasi

Selalu ada risiko bahawa pelanggan yang tidak berpuas hati, kegagalan produk, akhbar negatif atau tuntutan mahkamah boleh memberi kesan buruk terhadap reputasi jenama syarikat. Namun, media sosial telah meningkatkan kecepatan dan skop risiko reputasi. Hanya satu tweet negatif atau tinjauan buruk dapat menurunkan pengikut anda dan menyebabkan pendapatan merosot.

Untuk mempersiapkan risiko ini, memanfaatkan strategi pengurusan reputasi untuk memantau secara teratur apa yang orang lain katakan mengenai syarikat itu dalam talian dan luar talian. Bersedia untuk bertindak balas terhadap komen-komen tersebut dan bantu mengatasi segala masalah dengan segera. Sentiasa berhati-hati untuk mengelakkan tuntutan mahkamah dan kegagalan produk yang juga boleh merosakkan reputasi syarikat anda.

6. Risiko Operasi

Risiko perniagaan ini boleh berlaku secara dalaman, luaran atau melibatkan gabungan faktor. Sesuatu yang tidak dijangka berlaku yang menyebabkan anda kehilangan kesinambungan perniagaan. Kejadian yang tidak dijangka itu boleh menjadi bencana alam atau kebakaran yang merosakkan atau merosakkan perniagaan fizikal anda. Atau, ini mungkin melibatkan pemadaman pelayan yang disebabkan oleh masalah teknikal, orang, atau pemadaman kuasa.

Banyak risiko operasi juga berkaitan dengan orang. Seorang pekerja mungkin melakukan kesalahan yang memerlukan masa dan wang. Sama ada kegagalan orang atau proses, risiko operasi ini boleh memberi kesan buruk kepada perniagaan anda dari segi wang, masa dan reputasi. Atasi setiap potensi risiko operasi ini melalui latihan dan rancangan kesinambungan perniagaan. Kedua-dua taktik ini menyediakan cara untuk memikirkan apa yang salah dan mewujudkan sistem sandaran atau langkah proaktif untuk memastikan operasi tidak terjejas.

7. Risiko Persaingan (atau Keselesaan)

Walaupun perniagaan mungkin menyedari bahawa selalu ada persaingan dalam industri mereka, mudah untuk kehilangan apa yang ditawarkan oleh perniagaan yang dapat menarik minat pelanggan anda. Dalam kes ini, risiko perniagaan melibatkan pemimpin syarikat menjadi sangat selesa dengan kejayaan mereka dan status quo sehingga mereka tidak mencari jalan untuk berputar atau membuat peningkatan berterusan. Meningkatkan persaingan yang digabungkan dengan keengganan untuk berubah boleh mengakibatkan kehilangan pelanggan.

Pengurusan risiko perusahaan bermaksud syarikat mesti terus menilai semula prestasi mereka, memperbaiki strategi mereka, dan mengekalkan hubungan interaktif yang kuat dengan khalayak dan pelanggan mereka. Selain itu, penting untuk memerhatikan persaingan dengan meneliti secara teratur bagaimana mereka menggunakan saluran media dalam talian dan sosial.

Terima, Tetapi Rancang

Walaupun anda tidak akan dapat sepenuhnya menghilangkan risiko perniagaan, secara proaktif merancangnya dapat membantu. Kesedaran adalah kunci dalam membantu anda menjimatkan wang dan masa sambil melindungi kepercayaan, reputasi, dan asas pelanggan yang telah anda berusaha keras untuk dicapai.

Artikel ini dikreditkan kepada americanexpress.com.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *