6 TAHAP UNTUK MEMBANGUNKAN IDEA PERNIAGAAN

Menjana Idea Perniagaan

Semasa anda melakukan brainstorming mengenai senarai idea, jangan bimbang jika idea itu kelihatan bodoh atau jika anda fikir idea itu sudah dilakukan. Selalunya, idea terbaik dihasilkan dari idea yang tidak akan berjaya. Kegagalan dalam merancang itu adalah normal tetapi gagal dalam membangunkan perniagaan akan menjadikan kita lebih bersemangat dalam membangunkan perniagaan tersebut.

John Shepherd-Barron secara harfiah berada di tab mandi ketika dia mempunyai momen eureka. Semasa CNBC menerangkan kisahnya, dia memikirkan betapa sukarnya mendapatkan wang tunai ketika dia memerlukannya dan mengemukakan idea mesin layan diri yang, bukannya coklat bar, memberi anda wang tunai. Hasilnya adalah ATM pertama.

Sekiranya anda buntu untuk menjana idea, buatlah penyelidikan mengenai pasaran atau industri yang menarik minat anda atau yang anda alami. Industri untuk pengusaha boleh terdiri dari perisian dan aplikasi hingga landskap dan kerja logam.

Konsep Utama Memilih Idea Perniagaan

Apabila anda telah membuat senarai, mulailah dengan idea-idea di bidang kepakaran dan minat anda. Seorang mekanik terlatih kemungkinan akan mendapat kejayaan lebih baik membuka garaj daripada kedai bunga – kecuali jika dia sangat menyukai karangan bunga. Jangan bimbang jika idea itu tidak kelihatan asli. Lebih penting lagi idea anda dapat menjana pendapatan.

Selepas anda memilih idea, penyelidikan adalah aktiviti terpenting anda. Seperti yang dinyatakan oleh Usahawan, penyelidikan pasaran adalah kunci untuk menentukan sama ada idea akan berfungsi atau tidak. Terus buat nota sehingga anda tahu secepat mungkin jika anda harus mengubah idea anda atau memilih yang lain.

Itulah sebabnya penyelidikan pasaran adalah sebahagian daripada dua langkah, bukan hanya satu. Penyelidikan awal anda, yang mungkin hanya bercakap dengan orang dalam industri, membantu anda menentukan apakah ada keperluan untuk idea anda; mengenal pasti pasaran anda memberitahu anda siapa sebenarnya pelanggan anda. Setelah memilih dan menyempurnakan konsep anda, anda sudah bersedia untuk melangkah ke fasa seterusnya membina usaha perniagaan: menulis rancangan perniagaan.

Sebelum anda dapat melancarkan perniagaan, anda memerlukan idea terlebih dahulu. Semakin baik idea anda, tentu saja semakin berjaya perniagaan anda, tetapi mempunyai idea yang baik tidak mencukupi. Malah idea terbaik perlu dipersiapkan sebelum mereka bersedia untuk menjadi pentas utama. Proses enam langkah mudah dapat membantu anda mengembangkan idea mentah menjadi berjaya.

Proses Pembangunan Idea Perniagaan

Mengembangkan idea perniagaan yang baik bermula dengan mencari idea. Dari sana, anda perlu menggulung lengan baju anda dan berusaha untuk memperbaikinya untuk menjadikan idea awal dan mentah itu menjadi sesuatu yang boleh dipasarkan.

1. Jana beberapa idea

Tuliskan sebarang idea yang berlaku kepada anda. Berfikir besar dan jangan menahan diri. Duduk selama satu jam dan isi halaman dengan idea atau luangkan waktu seminggu untuk mencatat setiap idea yang sesuai dengan anda. Dalam pemilihan idea anda boleh juga berbincang dengan kumpulan anda untuk menghasilkan idea yang lebih berkualiti dengan banyak.

2. Pilih idea terbaik

Semak senarai anda dan pilih yang terbaik. Walau bagaimanapun, jangan padamkan senarai anda. Anda mungkin ingin mengulanginya jika pilihan pertama anda tidak berjalan lancar. Segala idea yang didapatkan perlu dikumpulkan agar boleh menjadi pilihan yang kedua setelah pilihan pertama gagal dilaksanakan.

3. Teliti idea anda

Ketahui semua yang anda dapat mengenai idea anda: apa yang sedang digunakan di pasaran, siapa pesaing teratas, dan apa yang perlu anda lakukan untuk menjadikan idea anda menjadi kenyataan. Idea yang didapatkan juga boleh diteliti oleh orang lain, anda juga boleh meminta pendapat orang lain serta orang lain juga boleh memberikan pandangan mereka sendiri untuk membantu anda dalam membangunkan perniagaan

4. Perhalusi idea anda

Berdasarkan kajian anda, ubah konsep anda mengikut keperluan. Sekiranya idea tidak berjaya atau jika gagal dalam dua langkah terakhir, pilih yang lain dan cuba, cuba, cuba lagi. Dalam konsep ini, setiap idea yang anda hasilkan perlulah ada pilihan kedua sebagai backup jikalau berlaku sebarang kemungkinan yang tidak dingini berlaku.

5. Uji idea anda

Lakukan kajian awal pasaran untuk melihat apakah ada keperluan atau minat pada idea anda dan untuk mengenal pasti pesaing yang berpotensi. Mula mengembangkan prototaip jika idea anda adalah produk fizikal. Anda boleh mengedarkan tester ataupun flyers kepada semua pengguna yang terdekat untuk mereka tahu akan kewujudan produk anda.

6. Kenal pasti pasaran perniagaan anda

Sekiranya idea anda dapat dilaksanakan, kini saatnya untuk menentukan sama ada orang akan membayarnya – dan berapa banyak yang mungkin mereka bayar. Ini memerlukan penyelidikan pasaran yang mendalam untuk menentukan siapa yang berminat secara serius.

Dikreditkan oleh https://smallbusiness.chron.com/six-stages-develop-business-ideas-42025.html

Untuk info perniagaan yang lebih lanjut, anda boleh klik di sini

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah