7 Sebab Mengapa Anda Perlu Memulakan Kerjaya Perniagaan

7 Sebab Mengapa Anda Perlu Memulakan Kerjaya Perniagaan

Semasa memilih jalan kerjaya, anda harus mempertimbangkan dengan teliti semua aspek dari apa yang dapat ditawarkan oleh kerjaya anda sepanjang masa yang sukar. Ingatlah semasa anda melakukannya sehingga apa yang menarik bagi anda sekarang mungkin tidak akan menarik perhatian anda sedekad atau lebih dari sekarang. Sekiranya anda belum mempertimbangkan untuk melanjutkan pengajian perniagaan, berikut adalah tujuh alasan baik untuk memulakan kerjaya perniagaan yang mungkin belum anda fikirkan sebelumnya.

1. Adalah Pilihan Praktikal

Jurusan perniagaan mempunyai lebih banyak keselamatan pekerjaan daripada jurusan lain kerana diperlukan di hampir semua industri. Sama ada Disney, Microsoft, atau kilang pembungkusan daging yang besar, semua industri memerlukan orang yang mempunyai kecerdasan perniagaan untuk berfungsi dan maju. Ini akan selalu menjadikan permintaan untuk jurusan perniagaan agak tinggi, walaupun pada masa ekonomi yang buruk.

2. Anda Tidak Terikat Dengan Satu Wilayah Dunia

Khusus Kerjaya perniagaan akan memberi anda lebih banyak fleksibiliti dalam lokasi geografi yang anda pilih. Ini sangat penting sekiranya anda mempunyai pasangan yang mungkin hanya mempunyai satu atau beberapa pilihan untuk lokasi pekerjaan mereka.

3. Peluang Pengkhususan Adalah Tinggi

Sekiranya anda mengikuti program pengajian perniagaan, anda akan mempunyai banyak peluang untuk mengkhususkan. Sebagai contoh, anda boleh pakar dalam pengurusan, pemasaran, sumber manusia, perakaunan, atau kewangan perniagaan. Anda juga boleh memilih untuk mengkhususkan diri dalam industri tertentu seperti industri fesyen atau di sektor nirlaba kemanusiaan.

4. Lebih Mudah Beralih ke Pekerjaan Pertengahan

Pekerjaan yang Lain Untuk membuat sesuatu menarik, banyak orang mendapati bahawa pada suatu ketika dalam karier mereka, mereka merindukan perubahan sepenuhnya. Sekiranya anda mempunyai kerjaya perniagaan, ini lebih mudah dilakukan daripada banyak kerjaya profesional lain seperti kejururawatan, kejuruteraan, dan radiologi. Ini kerana kemahiran perniagaan bertukar lebih mudah antara industri daripada kemahiran profesional yang anda perolehi dalam profesion lain.

5. Kerjaya Perniagaan Menawarkan Lebih Banyak Peluang untuk Kemajuan

Secara umum, kerjaya perniagaan menawarkan lebih banyak peluang untuk kemajuan kerjaya daripada kerjaya lain. Dengan kenaikan gaji, kenaikan gaji, penghormatan profesional, peluang untuk mencabar diri sendiri, dan banyak faedah lain juga.

6. Anda Mungkin Mempunyai Peluang untuk Bersara Secara relatif Muda

Tidak jarang bagi peniaga untuk bersara pada usia lima puluhan atau akhir empat puluhan. Ini kerana orang yang berniaga cenderung mempunyai gaji yang lumayan yang memungkinkan untuk membuang telur sarang yang baik. Mereka juga cenderung mempunyai pakej faedah yang sangat baik dan faedah perniagaan lain yang menjadikan penjimatan wang dan persaraan lebih awal lebih mudah.

7. Pengajian Perniagaan Memudahkan Memulakan Perniagaan Sendiri

Ramai orang berbakat yang memulakan perniagaan sendiri gagal hanya kerana mereka tidak cukup tahu mengenai aspek perniagaan industri mereka. Contohnya, pereka dalaman mungkin berbakat dalam reka bentuk tetapi mungkin tidak memahami sepenuhnya prinsip asas perakaunan, pemasaran, dan pengurusan pekerja. Inilah sebabnya mengapa adalah idea yang baik untuk menggabungkan kajian perniagaan dengan jurusan lain.

Artikel ini dikreditkan kepada brownsprofessional.

Baca juga:

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah