WordPress

Definisi WordPress

WordPress adalah sistem pengurusan kandungan sumber terbuka (CMS) yang memudahkan untuk membuat dan mengurus laman web. Ia adalah CMS yang paling popular di dunia. Berjuta-juta pemilik perniagaan, blogger, dan penerbit menggunakan WordPress setiap hari untuk mengekalkan kehadiran dalam talian mereka.”Sistem pengurusan kandungan sumber terbuka yang ditulis dalam PHP” mungkin terdengar rumit, tetapi sebenarnya tidak begitu. Fikirkan pengurusan sumber terbuka WordPress sebagai perisian yang dibina hanya untuk memudahkan membuat dan mengedit laman web anda sendiri. Untuk memulakan, anda log masuk ke papan pemuka anda, dan dari sana anda boleh membuat halaman baru, membuat catatan blog, mengemas kini penampilan visual laman web anda dan banyak lagi. Kelebihan utama menggunakan platform WordPress ialah anda tidak memerlukan kemahiran pengekodan untuk meletakkan kandungan anda dalam talian. WordPress menggunakan pangkalan data untuk menyimpan dan menyusun semua data anda, dari kandungan dalam catatan dan halaman anda hingga ke akaun pengguna dan URL laman web anda, Ia melakukan semua pekerjaan untuk anda. Inilah yang menjadikannya alat pantas dan kuat untuk penerbitan dalam talian. Ketika membuat halaman baru di laman web anda atau catatan blog, tidak banyak perbezaan antara editor kandungan WordPress dan pemproses kata desktop khas anda. Ketik teks anda, tambahkan gambar, klik “terbitkan” dan WordPress menghasilkan HTML yang diperlukan agar kandungan anda muncul dalam talian. Yang paling penting, WordPress bebas digunakan: tidak ada yuran persediaan atau kos tahunan di luar hosting. Dengan beribu-ribu tema dan pemalam yang tersedia, ia dianggap sebagai salah satu kaedah terbaik bagi perniagaan untuk membuat laman web yang benar-benar disesuaikan.

WordPress adalah sistem pengurusan kandungan yang kuat.

Sistem pengurusan kandungan (CMS) memberikan pengguna antara muka intuitif untuk menambah dan mengubah kandungan di laman web. Semua kandungan yang muncul di laman WordPress, dari teks hingga elemen visual dibuat dan dioptimumkan dengan bantuan CMSnya. Perisian tunggal ini berfungsi sebagai inti laman web, menyediakan alat untuk pengguna untuk mengemas kini penampilan kandungan digital mereka tanpa latihan teknikal. Perisian CMS memberi anda kekuatan untuk membina laman web anda sendiri dengan semangat DIY yang sama dengan yang anda jalankan. Tidak perlu lagi menunggu pengaturcara untuk mengemas kini halaman anda atau memperbaiki ralat kecil; anda boleh menerbitkan dan mengubah kandungan halaman anda secara peribadi. Proses ini menjimatkan masa dan wang sambil memberi anda kawalan penuh ke atas laman web anda.

Untuk apa WordPress digunakan?

Orang akan semua peringkat pengalaman dapat bekerja dengan WordPress. Ini adalah alat pengurusan kandungan yang dihoskan sendiri di dunia, dan lebih daripada 26% daripada semua laman web dikuasakan olehnya – sebenarnya, lebih daripada separuh laman web yang menggunakan CMS menggunakan WordPress! Berjuta-juta orang membaca kandungan dalam talian yang diterbitkan di laman WordPress setiap hari berkat popularitinya dengan penerbit, perniagaan dalam talian dan individu. Jenama seperti majalah People, Mashable dan bahkan Beyonce menggunakan CMS yang kuat dan intuitif ini.

Adakah WordPress mudah digunakan?

WordPress memberi kuasa kepada pemilik perniagaan, blogger, dan penerbit dengan kemampuan penuh untuk membina, menerbitkan dan mengurus kandungannya. Dengan antara muka yang mudah, WordPress sangat sesuai untuk pengguna yang lebih selesa dengan pemproses kata daripada program FTP dan halaman web kod tangan. Kemudahan penggunaan hanyalah permulaan. Pembangun telah menerbitkan ribuan tema, plugin, dan widget WordPress yang membolehkan anda membuat laman web yang benar-benar milik anda. WordPress mempunyai antara muka pengguna yang mudah untuk memudahkan sesiapa sahaja mendapatkan laman web baru mereka dalam talian. Sama ada anda mahir teknologi atau pemula komputer yang lengkap, anda akan menemui beberapa halangan untuk memulakannya. Platform WordPress direka untuk menghilangkan cabaran yang dihadapi oleh pemilik perniagaan dan pengarang dengan penerbitan web. Ia bukan sahaja hebat tetapi penuh dengan pilihan yang boleh digunakan untuk pemula dan profesional. Perisian perisian ini tidak memerlukan pengetahuan komputer yang canggih untuk menambah dan mengedit kandungan anda, dan tidak perlu memuat turun kerana anda mengendalikan semuanya dalam penyemak imbas. Yang terbaik, bukannya membayar untuk webmaster, anda boleh mengurus laman web anda secara dalaman. Anda bahkan boleh memberikan akses kepada beberapa pengguna untuk mengurus laman web atau bahagian kandungan jika anda lebih suka berkongsi karya tersebut.

Menggunakan WordPress untuk membuat laman web dengan cepat

Penjenamaan lebih penting daripada sebelumnya, dan laman web anda harus menggambarkan diri anda dan perniagaan anda dengan tepat. Seperti yang diharapkan, WordPress mempunyai banyak tema dan widget untuk membawa gaya dan keperibadian ke halaman anda. Halaman yang direka dengan baik akan menarik perhatian pembaca anda dan menimbulkan minat terhadap kandungan anda. Kandungan anda adalah bagaimana anda berkomunikasi dengan pelawat ke laman web anda, dan anda ingin memastikan bahawa laman web mereka sesuai untuk pengguna. Maklumat harus disampaikan dengan baik dan senang dilayari. Nasib baik, WordPress mempunyai banyak alat untuk memformat laman web anda dengan cara yang membolehkan pengguna bergerak dari satu halaman ke halaman yang lain dengan mudah.

Untuk baca lebih banyak artikel : KLIK SINI!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah