Tips Laman Web e-Dagang

Tips Laman Web e-Dagang

Mendapatkan beberapa penjualan pertama di laman web e-dagang baru boleh menjadi pengalaman menarik bagi sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, bagi beberapa permulaan e-dagang, di situlah kegembiraan berakhir. Untuk memastikan pesanan itu datang dan mengembangkan perniagaan menjadi perniagaan besar atau sekurang-kurangnya usaha yang berjaya menjadi cabaran besar. Sebab yang paling biasa ialah perniagaan e-dagang tidak disiapkan dengan betul. Beberapa elemen penting hilang, yang menyukarkan menarik dan mengekalkan pelanggan dalam jangka masa panjang. Tetapi tidak semestinya di hujung jalan. Sama ada anda masih dalam peringkat merancang untuk memulakan kedai e-dagang atau ingin menilai mengapa penjualan menjadi perlahan, anda boleh menggunakan perkara di bawah sebagai senarai semak.

1. Produk yang betul

Banyak kajian pasaran diperlukan sebelum anda memutuskan produk mana yang akan disenaraikan di kedai e-dagang anda. Oleh itu, anda tidak seharusnya membuat persediaan kerana seseorang telah melaporkan kejayaan dalam ceruk tertentu atau mungkin kerana anda mempunyai sesuatu yang anda mahu orang beli. Menjual apa yang ingin dibeli oleh pasaran sasaran anda selalu lebih mudah daripada menjual apa yang anda mahu pasar beli. Produk terpanas adalah produk yang sudah mempunyai pelanggan tetap, dengan persaingan yang agak terhad. Apabila anda mempunyai produk yang betul di laman web anda, yang bermaksud bahawa anda telah mengesahkan bahawa ada permintaan yang sebenarnya untuk mereka, semua yang lain lebih mudah. Perlu diingat bahawa pengendalian inventori anda dapat mempengaruhi kos operasi dan aliran tunai anda. Terdapat beberapa kos yang berkaitan dengan inventori tinggi dan penjualan rendah, dan inventori rendah dan penjualan tinggi. Anda pasti ingin mencuba media yang senang supaya anda tidak membuang wang.

2. Strategi penjenamaan yang kuat

Untuk membezakan diri anda di pasaran yang dikuasai oleh syarikat gergasi seperti Amazon dan eBay, luangkan masa untuk penjenamaan anda. Penjenamaan merangkumi asas seperti nama dan logo kedai anda, dan merangkumi falsafah perkhidmatan pelanggan anda. Fikirkan apa yang membezakan anda daripada persaingan. Untuk apa pelanggan anda mengingati anda? Adakah anda menawarkan penghantaran 2 hari? Sekiranya tidak, mengapa pelanggan anda harus menunggu produk anda.

3. Laman web yang dioptimumkan sepenuhnya

Sekiranya anda belum memilih untuk membina laman web anda sendiri atau menggunakan platform e-dagang yang ada, lihat panduan ini. Sekiranya laman web anda sudah disiapkan, sudah tiba masanya untuk mengoptimumkannya untuk penjualan. Laman web e-dagang terbaik mempunyai navigasi yang mudah, teks yang dapat dibaca, gambar produk yang jelas, troli yang mudah dimuat, proses pembayaran yang mudah, keserasian di pelbagai peranti dan masa memuat yang pantas. Kuncinya di sini adalah mendekati pengoptimuman laman web sebagai sesuatu yang selalu anda uji dan perbaiki, dari organisasi laman utama anda, ke halaman produk dan perihalan anda hingga warna butang ajakan bertindak di laman web anda. Lihat panduan ini untuk menguji dan mengoptimumkan laman web anda untuk pertumbuhan. Perjalanan pelanggan melalui laman web anda semestinya tanpa gesekan. Jangan menyusahkan orang untuk mencari apa yang mereka cari — dan semudah mungkin untuk melakukan pembelian. Di luar laman web anda sendiri, pastikan anda memahami SEO, atau asas pengoptimuman enjin carian, jadi anda menyiapkan diri agar dapat ditemui dalam carian Google. Dari sana, lihat strategi kempen iklan berbayar anda. Hari-hari ini, anda akan melihat bahawa hampir setiap halaman hasil carian disiarkan dalam iklan berbayar. Jangan ketinggalan

4. Pendaftaran / log masuk yang mudah dan jalan pembayaran

Mengenai topik mengurangkan geseran di laman web anda, elakkan borang pendaftaran yang panjang. Dapatkan nama, alamat e-mel, dan maklumat pembayaran mereka – hanya perkara penting. Anda mahukan alamat e-mel mereka supaya anda dapat menghubungi mereka jika mereka meninggalkan troli mereka sebelum mereka menyelesaikan transaksi mereka. Salah satu cara untuk memudahkan pelanggan menyelesaikan pembelian adalah dengan menggabungkan pilihan masuk seperti Facebook atau Google. Juga, lihat pilihan pembayaran anda. Adakah anda menawarkan PayPal? Bagaimana dengan Venmo? Bolehkah pelanggan anda menyimpan maklumat kad kredit mereka dengan selamat di laman web anda sehingga mereka tidak perlu mengeluarkan kad kredit mereka secara fizikal dan memasukkan nombor mereka untuk setiap transaksi? Lakukan semua yang anda mampu untuk mengurangkan halangan antara niat untuk membeli dan pembelian yang selesai.

5. Program rujukan atau gabungan

Selagi ada keuntungan yang melekat pada produk atau perkhidmatan yang anda jual di laman web anda, berkongsi keuntungan ini dengan ahli gabungan sebagai pertukaran untuk lebih banyak penjualan tidak akan menjadi pilihan yang buruk. Kedai e-dagang terbesar, Amazon membayar ahli gabungan di mana sahaja antara komisen 4.5 – 8% untuk penjualan, jadi anda dapat memutuskan berapa peratusan pendapatan anda yang akan anda bagi dengan afiliasi dan membuat sistem sedemikian di laman web e-niaga anda. Kedai anda akan mendapat lebih banyak pendedahan dengan cara ini, kerana sekutu membantu meletakkan produk anda di hadapan banyak orang yang mungkin tidak pernah anda dedahkan.

6. Dasar pulangan yang jelas

Polisi pengembalian yang ditentukan dengan baik yang boleh didapati dengan mudah di laman web anda akan menjimatkan masa dan sakit kepala di masa hadapan. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah agar pelanggan anda ditinggalkan dengan kesan negatif terhadap kekeliruan dasar pengembalian. Tetap jelas, ringkas, dan wajar. Ingat, anda bersaing dengan penghantaran percuma dan pulangan percuma yang dinikmati oleh orang ramai melalui Amazon Prime.

7. Feedback pelanggan

Ulasan hebat dari pelanggan yang berpuas hati boleh menjadi isyarat kepercayaan dan autoriti yang hebat untuk pelanggan baru, dengan mempertimbangkan untuk membeli dari anda. Malah ulasan buruk adalah peluang untuk belajar dari kesilapan anda — dan ada bukti bahawa mempunyai rekod yang sempurna hanya mengundang keraguan. Pertama — minta ulasan. Melalui e-mel, penerimaan, di halaman “terima kasih” anda selepas pembelian. Permudahkan pelanggan untuk berkongsi pengalaman mereka, dan terima kasih atas masa mereka, sama ada ulasan itu terang atau tidak.

8. Sokongan pelanggan yang boleh dipercayai

Bagaimana anda menangani pelanggan yang tidak berpuas hati atau calon pembeli yang mempunyai pertanyaan mengenai perniagaan anda? Permudahkan pelanggan anda untuk menghubungi anda. Sekiranya anda menawarkan alamat e-mel atau borang hubungan di laman web kami, pastikan anda menjawab e-mel tersebut dengan cepat. Sekiranya anda menawarkan sokongan telefon, tandakan dengan jelas waktu dan zon waktu anda di laman web anda. Integrasi sembang langsung untuk laman web e-dagang semakin meluas kerana ia membolehkan pelanggan mendapatkan pertolongan dengan sebarang masalah yang mereka hadapi di laman web anda tanpa keluar. Anda tidak perlu menawarkan setiap kaedah sokongan, tetapi kuncinya adalah sentiasa konsisten dan tepat pada masanya.

9. Konsisten

Setelah anda melaksanakan semua langkah yang kami nyatakan di atas, nasihat terakhir saya adalah konsisten. Apabila anda menguji pelbagai aspek perniagaan anda untuk pengoptimuman, pastikan anda memberi ujian yang cukup masa untuk menghasilkan data yang membantu anda membuat keputusan yang baik. Tidak ada satu formula percubaan dan benar untuk mengembangkan perniagaan e-dagang — setiap syarikat adalah berbeza, dan landskap industri sentiasa berubah. Tetapi jika anda memulakan dengan senarai semak ini, anda akan mendapat banyak peluang untuk membuat perubahan yang menjadikan perniagaan anda terus berkembang dan berkembang.

Untuk baca lebih banyak artikel menarik : Klik Sini!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *