Tips Design Website Menarik

Tips Design Website Menarik

1. Reka bentuk untuk pengguna terlebih dahulu

Semasa anda merancang website yang menarik, anda perlu fokus pada reka bentuk untuk pengguna. Mereka yang akan terlibat di website anda dan mempelajari lebih lanjut mengenai perniagaan anda. Anda mesti membina website yang sesuai untuk mereka. Semasa anda membina reka bentuk website yang hebat, fikirkan bagaimana membuat reka bentuk yang memberikan pengalaman terbaik kepada pengunjung website anda. Lihat elemen seperti format reka bentuk, navigasi, dan elemen visual anda. Semasa anda merancang untuk pengguna terlebih dahulu, anda mencipta pengalaman yang lebih baik untuk mereka di website anda. Mereka akan melayari website anda lebih lama, yang akan membantu anda memperoleh petunjuk yang lebih berharga untuk perniagaan anda. Ini menjadikan pengguna cepat dan cekap untuk mendapatkan maklumat yang mereka perlukan. Mereka tidak perlu mencari-cari barangan yang mereka perlukan.

Ingin memiliki website jualan sendiri? Lihat portfolio kami disini

2. Letakkan elemen yang diperlukan yang menarik ke website anda

Semasa anda merancang website anda terlalu banyak elemen yang tak digunakan ke halaman anda. Anda mahu website anda menarik secara visual, jadi anda terus letakkan elemen untuk menambahkan nilai dan tarikkan kepada pengguna ke halaman anda. Masalah lain ialah, jika elemen tertentu tidak mempunyai tujuan di website anda, ini boleh membuat pengunjung menjadi tanda tanya. Setiap elemen di website anda harus mempunyai tujuan. Sebagai contoh, meletakkan butang ajakan bertindak (CTA) yang tidak membawa ke halaman lain. Orang akan terus berusaha mengklik butang itu, dan itu akan membuatkan mereka menjadi tertanya tanya mengapa ia tidak membawa ke halaman yang lain. Setiap elemen di halaman anda memerlukan tujuan. Jangan meletakkan sesuatu di website anda semata-mata kerana menambah kecantikkan halaman anda. Letakkan elemen yang berfungsi dan tingkatkan pengalaman pengguna di website anda.

3. Tambahkan elemen visual untuk menjadikan website anda menarik

Apabila pembeli datang ke website anda untuk pertama kali, mereka ingin melihat elemen yang yang dapat menarik perhatian mereka. Mungkin daripada barangan yang anda jual atau daripada reka bentuk website anda. Terdapat banyak jenis elemen visual yang dapat anda gunakan di halaman anda, termasuk gambar, video, dan infografik. Banyak syarikat akan menggunakan banyak gambar dan menyatukan video secara berkala sebagai tarikan para pengunjung. Anda boleh menggunakan sebilangan besar elemen visual untuk membantu merancang website anda. Apabila anda menggabungkan elemen visual ke dalam website anda, elemen tersebut harus mempunyai makna bagi perniagaan anda. Jangan letakkan gambar untuk menambah gambar ke halaman anda. Imej anda harus mempunyai makna dan mencerminkan perniagaan anda. Anda boleh menyertakan gambar pejabat anda, produk anda, atau orang yang pernah jual beli dengan perkhidmatan anda. Anda mahu menggunakan gambar asli untuk memberikan pengalaman yang lebih sahih di website anda. Mengenai video di website anda, anda boleh berkongsi banyak maklumat dalam video tersebut. Anda boleh memberi maklumat kepada pelanggan mengenai kemudahan anda, mempamerkan produk, atau memberi mereka pengetahuan berkenaan produk anda. Secara keseluruhan, menggunakan elemen visual membantu membuat website yang menarik. Dengan menambahkan elemen visual, anda akan menjadikan website anda lebih menarik secara visual untuk pelanggan anda.

4. Pilih tulisan yang jelas dan menarik

website yang berjaya tidak hanya tertumpu pada warna dan elemen visual yang tepat. Teks di halaman anda juga menjadi sebahagian besar dari keunikkan website anda. Bukan sahaja kandungannya penting, tetapi juga masalah sama ada pelanggan anda dapat membaca kandungannya atau tidak. Tipografi anda akan mempengaruhi bagaimana khalayak anda berinteraksi di website anda. Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak tulisan yang sukar dibaca, ini akan menyebabkan pelanggan anda mempunyai pengalaman negatif di website anda. Mereka tidak akan dapat membaca maklumat anda dan halaman anda akan sukar dilayari. Sekiranya anda ingin tahu bagaimana membuat reka bentuk website yang menarik, gabungkan semua elemen website anda supaya menarik dan mudah dilihat. Pilih tulisan yang bersesuaian dengan baik dan pastikan anda menggunakan gaya tulisan di tempat yang betul.

Baca artikel menarik: di sini !!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah