Tips Bisnes Berjaya

Terdapat banyak kualiti dan ciri yang menggambarkan apa yang memisahkan perniagaan yang sangat berjaya dengan perniagaan yang lebih biasa-biasa saja. Oleh itu, bagaimana anda dapat menentukan apa yang menjadikan perniagaan berjaya? Apabila anda melihat perniagaan besar yang telah berkembang dari awal, anda dapat melihat persamaan mengenai perniagaan tersebut. Contohnya, etika kerja atau pendekatan mereka. Tetapi idea yang paling hebat dapat berusaha untuk melepaskan diri tanpa pemimpin yang kuat dalam perniagaan. Begitu juga, seorang usahawan yang hebat dapat mengambil idea dan mengubahnya menjadi sesuatu yang berharga. Ada beberapa panduan yang dapat membantu mereka yang mempunyai idea hebat untuk berkembang menjadi usahawan yang berjaya. Berikut adalah 6 ciri perniagaan yang berjaya.

1. Mempunyai visi yang jelas

Sudah tentu ciri penting pertama adalah mempunyai visi yang jelas. Sekiranya anda tidak mempunyai visi yang jelas tentang perniagaan yang ingin anda ciptakan, maka bagaimana anda boleh berjaya membuatnya? Pertama sekali, anda perlu mengetahui dengan tepat jenis syarikat yang ingin anda bina. Sebagai contoh, di mana anda melihatnya dalam masa lima tahun? Adakah anda mempunyai matlamat untuk jumlah pelanggan yang akan anda miliki? Bilangan pekerja? Mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu perniagaan anda akan membantu menyumbang kepada kejayaannya.

2. Mempunyai rancangan perniagaan

Selain mempunyai visi yang jelas tentang apa yang ingin dicapai oleh perniagaan anda, anda juga harus mempunyai rancangan yang memperincikan bagaimana anda akan berjaya. Menurut Usahawan, menulis rancangan perniagaan anda memaksa anda untuk mengkaji semuanya sekaligus; andaian pemasaran, rancangan operasi, rancangan kewangan dan rancangan kepegawaian anda, membantu anda mengetahui hubungan yang mungkin tidak akan anda lalui. Dalam rancangan perniagaan anda, anda harus mengenal pasti apa yang ingin anda capai dalam dua belas bulan akan datang untuk memastikan anda berada di jalan yang betul untuk mencapai matlamat jangka panjang untuk perniagaan anda.

3. Buat matlamat jangka pendek

Selain mempunyai rancangan perniagaan untuk tujuan jangka panjang, perniagaan yang paling berjaya adalah perniagaan yang mempunyai tujuan jangka pendek yang dapat diukur. Secara khusus, mereka mengenal pasti apa yang perlu dicapai oleh syarikat pada suku, bulan dan minggu berikutnya untuk memastikan bahawa mereka memenuhi matlamat tahunan mereka. Penetapan matlamat bukan acara sekali sahaja ketika merumuskan rancangan perniagaan anda, tetapi proses yang sedang berlangsung. Penting untuk diingat bahawa penetapan matlamat tidak harus hanya mengenai berapa banyak pendapatan yang ingin anda hasilkan. Ini berkaitan dengan penawaran perkhidmatan anda, pertumbuhan perniagaan, atau apa pun yang penting untuk meningkatkan perniagaan.

4. Pembangunan kemahiran

Serta menetapkan matlamat untuk perniagaan, anda harus memastikan bahawa pengembangan kemahiran anda berterusan. Kejayaan adalah hasil dari pengembangan pengetahuan anda dan mengembangkan kemahiran tersebut dengan kemampuan terbaik anda, dengan memberikan pelaburan dalam jenama anda dan jaminan kualiti. Untuk berjaya, perniagaan harus memberikan sumber dan masa untuk melatih pekerjanya untuk memastikan bahawa setiap orang dapat bekerja dengan berkesan dan efisien untuk perniagaan tersebut. Dengan perubahan sifat perniagaan, anda harus memberikan latihan berterusan untuk pekerja anda, sesuatu yang harus anda sertakan dalam rancangan perniagaan anda. Anda harus kerap melakukan penilaian terhadap latihan dan operasi anda dan, jika anda menemui kawasan yang lemah, atasi dengan mengkaji semula kaedah anda.

5. Jadilah pemasar yang hebat

Perniagaan biasanya mendapat paling banyak keberhasilan melalui usaha pemasaran mereka, jadi pastikan perniagaan anda memiliki rencana pemasaran yang jelas. Sudah tentu, jika anda memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan, anda akan mendapat manfaat daripada cadangan dari mulut ke mulut, tetapi biasanya anda mahu atau memerlukan perniagaan anda berkembang dengan lebih pantas. Kunci rancangan pemasaran anda adalah menggunakan sebanyak mungkin saluran pemasaran. Contohnya, menarik pelanggan melalui iklan bayar per klik, buletin dan media sosial cenderung menarik lebih banyak pelanggan daripada hanya menggunakan salah satu saluran ini.

6. Kenali pelanggan anda

Salah satu ciri terbaik yang dapat dimiliki oleh perniagaan yang berjaya adalah mengenali pelanggan mereka dan memberikan apa yang mereka cari. Mampu memahami kehendak pelanggan anda harus menjadi pusat setiap perniagaan yang berjaya, sama ada anda menjual terus kepada pelanggan anda, atau ke perniagaan lain. Semakin banyak anda mengetahui tentang pelanggan dan keperluan mereka, semakin berkesan usaha pemasaran anda. Dengan bercakap dengan pelanggan anda, anda dapat mengetahui banyak perkara daripada mereka. Tanyakan kepada mereka mengapa atau mengapa mereka membeli dari anda dan apa yang ingin mereka lihat lebih banyak atau berbeza pada masa akan datang. Dengan cara ini, anda dapat memperoleh gambaran berharga tentang apa yang penting bagi mereka dan dapat memberikan mereka produk atau perkhidmatan tersebut untuk membantu perniagaan anda menjadi berjaya, serta mempunyai asas pelanggan yang setia.

Untuk baca artikel menarik: klik sini!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah