STRATEGI DALAM ECOMMERCE

STRATEGI DALAM ECOMMERCE

Sekiranya perniagaan anda adalah kedai dalam talian yang menjual produk atau perkhidmatan, anda mungkin berminat dengan nasihat berguna tentang cara menjangkau lebih banyak pelanggan menggunakan strategi E-commerce. Strategi adalah ringkasan bagaimana kedai anda merancang untuk mencapai matlamatnya dan meningkatkan kedudukannya di pasaran. Terdapat pelbagai jenis strategi bergantung pada tujuan. Dalam kes ini, kami akan memfokuskan pada cara menjangkau lebih banyak pelanggan untuk perniagaan e-commerce anda.

Pastikan kedai online :

 • Boleh diakses oleh semua jenis device (PC,Laptop,Phone dll)
 • Design setiap muka halaman mudah difahami

Ecommerce store perlu mempunyai reka bentuk web yang responsif dan tema mesra mudah alih. Pelanggan mengharapkan laman web yang friendly. Perniagaan dan website yang mesra pelanggan dan mempunyai ciri mesra mudah alih akan menghasilkan lebih banyak jualan berbanding yang tidak memiliknya. Halaman utama kedai web, halaman produk, dan kategori produk adalah tempat yang paling kerap dikunjungi di kedai dalam talian. Bagaimana mereka dirancang dan bagaimana untuk difahami sebaik mungkin? Soalan-soalan ini mungkin dijawab oleh strategi UX Design.

Apa lagi yang boleh dilakukan untuk menjadikan kedai dalam talian anda lebih menguntungkan?

Meningkatkan Kebolehgunaan Carian E-dagang

Adakah platform e-commerce anda merekod atau menganalisis apa yang dicari oleh pelanggan? Sekiranya sistem kedai dalam talian anda dapat mengesan ini, anda mungkin mempunyai keupayaan navigasi dan carian yang berkesan. Susun kedai web anda untuk dua kumpulan utama bakal pelanggan ini:

 • Pelawat yang tahu apa yang mereka mahu beli.
 • Pelawat yang hanya mahu melayari.

Pelanggan yang mengetahui dengan tepat apa yang mereka cari ingin mencari maklumat yang tepat secepat mungkin. Merancang pengalaman carian berprestasi tinggi adalah ciri utama bagi pengguna anda kerana jika pengguna tidak dapat mencari apa yang mereka cari, mereka akan membelinya dari kedai lain. Kategori kedua adalah bakal pelanggan yang hanya ingin melayari kedai dalam talian dan membandingkan item. Mereka akan menggunakan menu navigasi dan beralih ke kategori produk dan halaman. Anda harus mengatur bar menu dan kategori di bahagian mudah digunakan yang intuitif. Adakah laman web anda mempunyai fungsi carian dan navigasi yang dirancang dengan baik? Mereka harus berorientasi pengguna agar berkesan dan membantu meningkatkan keseluruhan pengalaman yang dilalui pelanggan di laman web e-dagang. Untuk meningkatkan penukaran di kedai e-dagang, anda dapat meningkatkan kebolehgunaan carian dalam bidang berikut:

 • reka bentuk dan tingkah laku bidang carian
 • pemilihan skop carian
 • bagaimana pelengkap automatik harus dirancang
 • susun atur dan ciri hasil

Gunakan Gambar Berkualiti Tinggi dan Penerangan Produk yang Baik

Sertakan gambar dan gambar produk yang indah untuk menarik perhatian bakal pelanggan. Di luar dunia batu bata, pelanggan tidak dapat menyentuh produk dan membuat keputusan pembelian mereka bergantung sepenuhnya pada gambaran dan maklum balas produk. Menampilkan gambar kecil yang dapat dilihat di halaman hasil carian akan membantu pengguna mencari produk yang diinginkan dalam satu klik dan mendapatkan idea yang lebih baik tentang apa yang anda tawarkan. Jangan hanya menerangkan produk – anda boleh membuat senarai ciri dan faedah yang lengkap. Pelanggan sasaran anda ingin mengetahui segalanya mengenai kemungkinan pembelian dan bagaimana produk ini dapat membantu mereka dan meningkatkan kehidupan seharian mereka.

Pertimbangkan petua ini semasa menulis keterangan produk:

 • Buat tajuk kecil yang betul.
 • Gunakan titik peluru untuk menarik perhatian.
 • Tingkatkan kebolehbacaan dengan saiz fon yang lebih besar.
 • Berikan video dan gambar sebenar untuk produk anda.
 • Perhatikan ruang kosong melalui kandungan untuk membuat salinan lebih mudah dibaca.

Reka bentuk laman web dan pembuatan kandungan harus bekerjasama untuk hasil yang optimum. Jadikan Salinan sebagai sebahagian daripada keseluruhan pengalaman UX anda dan nikmati kadar penukaran yang lebih tinggi dengan segera. Sekiranya anda ingin menyempurnakan keterangan produk anda, anda boleh menyemak “Cara Menulis Penerangan Produk eCommerce: Amalan Terbaik” dan mencuba beberapa amalan yang disarankan.

Fokus pada Kandungan yang Konsisten dan Unik

Kenapa? Kerana pemasaran kandungan masih merupakan salah satu strategi pemasaran yang paling berkesan yang dapat anda terapkan hari ini. Dunia periklanan sentiasa berubah, pengguna berusaha untuk mengelakkan iklan dengan banyak cara. Dengan strategi kandungan dilaksanakan dengan cara yang betul dalam perniagaan e-commerce anda, anda dapat memberikan nilai lebih kepada pelanggan anda. Untuk melakukan ini, pertama-tama anda perlu memahami pelanggan anda dan bagaimana produk anda dapat membantu mereka dan menyelesaikan masalah mereka. Perkara utama adalah memfokuskan pengeluaran kandungan anda di sekitar masalah pelanggan anda dan nilai apa yang dapat anda berikan kepada mereka. Jangan lupa untuk memahami khalayak sasaran anda terlebih dahulu, apa minat mereka, data demografi mereka, dll. Apabila selesai, langkah seterusnya adalah membuat rancangan untuk siaran anda. Terbitkan artikel yang relevan dan berharga dengan pilihan yang baik dan senang dibagikan. Petua terbaik untuk kandungan yang menarik adalah dengan memasukkan:

List – Mereka lebih mudah dibaca dari perenggan.

Judul nasihat dengan teks “Bagaimana” berkaitan dengan masalah pembaca anda.

Catatan topik – Yang berkaitan dengan sesuatu yang bergaya dan popular.

Lakukan ujian dengan tajuk utama, ukur seberapa baik pelbagai jenis kandungan berfungsi, yang menghasilkan lalu lintas paling banyak ke kedai dalam talian anda, dan yang mana yang menghasilkan penjualan terbanyak. Sekiranya khalayak sasaran anda berusia milenium, kami mempunyai idea hebat tentang bagaimana anda dapat menariknya ke laman web eCommerce anda.

Mengoptimumkan Fungsi Shopping Cart

Untuk mengelakkan pelanggan meninggalkan shopping cart mereka, anda harus memastikan fungsi shopping cart sempurna dan mudah dilayari. Cara memahami kelemahan adalah dengan melakukan ujian dengan kerap. Uji pelbagai pilihan di halaman untuk mengurangkan pengabaian shopping cart. Semasa proses pengoptimuman, anda harus memperhatikan pendapatan bukan dalam penukaran kerana ini adalah tujuan perniagaan utama. Kosongkan halaman daftar keluar dan hilangkan gangguan dan / atau tempat yang mungkin keluar. Ini akan mengelakkan sebarang kekeliruan semasa proses pembayaran. Banyak kajian penukaran menunjukkan bahawa semakin sedikit klik semasa pembayaran, semakin tinggi kadar penukaran anda. Berikut adalah sedikit bonus untuk pembaca yang memiliki kedai WooCommerce – periksa Plugin Tyche Softwares ‘Abandoned Cart Pro untuk meminimumkan kadar pembuangan troli.

Anda boleh ke lernify.com untuk dapatkan artikel menarik

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah