Rahsia Kejayaan Dalam Perniagaan

Rahsia Kejayaan Dalam Perniagaan

Sekiranya penjualan menjadi asas kejayaan perniagaan, apakah rahsia untuk berjaya dalam penjualan? Pada asas perniagaan apa pun, terdapat beberapa kunci asas yang mesti anda miliki. Ini bukan hanya untuk membina tawaran yang tidak dapat ditolak. Tetapi, anda memerlukan lebih banyak lagi sebelum ia dibuat. Walaupun terdapat banyak rahsia kejayaan ini antara yang tepenting. Anda boleh lihat jalan menuju kejayaan dalam jangka masa panjang. Tidak dalam jangka masa pendek. Ingat, ini mengenai konsistensi dalam pendekatan anda. Ini bukan soal takut atau menyerah atau membuat alasan. Ini mengenai terus melihat kedepan.

1. Buat sesuatu yang bernilai

Peniagaan banyak bercakap mengenai nilai. Ia adalah asas kejayaan. Sekiranya anda berhenti memikirkannya sekarang, orang terkaya di dunia telah mencipta nilai terbanyak. Jadi mengapa nilai sangat penting yang anda tanyakan? Walaupun beberapa orang mungkin dapat menjual perlbagai barangan, itu tidak menjamin kejayaan jangka panjang. Sekiranya anda meletakkan keperluan anda terlebih dahulu sebelum pengguna, anda akan rugi. Bahawa apa sahaja yang anda jual, hasilkan, buat atau impikan, lakukanlah dengan kepentingan pengguna. Dengan kata lain, tambahkan jumlah nilai yang tidak tak masuk akal. Fikirkan perkara ini sebentar. Sebelum sebilangan besar syarikat paling berjaya di dunia pernah membuat wang, mereka menambah nilai terlebih dahulu. Facebook menghubungkan dunia melalui rangkaian sosial yang besar. Google memberikan hasil carian yang paling tepat dan cepat sebelum ini membolehkan anda menyiarkan iklan. Dan sebagainya.

2. Memberi manfaat pada orang lain

Anda bukan sahaja harus memberikan nilai nyata, tetapi anda juga harus mencari cara yang dapat meningkatkan kehidupan orang lain dengan apa sahaja yang anda jalankan. Pasti, anda boleh menjual apa sahaja kepada sesiapa sahaja untuk jangka masa yang singkat. Tetapi, jika anda tidak meningkatkan kehidupan pengguna, anda benar-benar membuang masa anda. Dengan membina produk, perkhidmatan atau maklumat yang meningkatkan kehidupan orang lain, anda dapat mengubah perniagaan anda dan melancarkannya ke arah yang lebih baik. Kami bercakap pertumbuhan jangka panjang. Di luar apa sahaja yang mungkin anda impikan. Itu tidak bermaksud anda tidak boleh mendapat keuntungan dari usaha anda. Ini hanya bermaksud bahawa anda harus menumpukan perhatian untuk memperbaiki kehidupan pengguna terlebih dahulu. Itulah kunci atau rahsia kejayaan di sini. Fokus pada perkara itu dan perhatikan ketika perniagaan anda terbentuk dan mencapai tahap baru. Abaikan, dan perhatikan ia terus jatuh.

3. Bersikap jujur dan telus

Tidak ada yang suka sukan bola sepak. Anda tidak boleh menjual apa-apa. Jangan jadi lelaki (atau gadis) yang ditakuti orang. Jurujual kereta terpakai. Jurujual yang kurang berpengalaman. Jangan jadi orang itu. Jangan begitu. Sebaliknya, jika anda benar-benar ingin berjaya, bahawa anda haruslah sahih dan telus. Jangan membuat tuntutan yang tidak realistik. Orang ramai dapat melihatnya. Sebaliknya, jujurlah mengenai apa yang akan dilakukan oleh produk atau perkhidmatan atau maklumat anda. Gunakan ulasan dunia nyata dari orang yang telah menguji apa sahaja yang anda tawarkan. Testimoni itu banyak. Sama ada penonton anda adalah milenium atau baby-boomer, semua orang dapat mengetahui bila anda tidak sahih. Orang tidak bodoh. Oleh itu, jangan memanfaatkannya dengan cuba menjadi atau mengatakan sesuatu yang tidak benar. Ia hanya membuang masa.

4. Sentiasa positif

Walaupun anda tidak seharusnya selalu bersenang-senang untuk semua orang, anda harus fokuskan pemikiran anda pada positif. Dengan kata lain, jangan berfikir fikiran negatif. Ya, sukar. Tetapi, ia perlu. Sekiranya anda mula beralih ke alam negatif, seluruh hidup anda akan menyusul. Memandangkan kita mempunyai lebih banyak pemikiran setiap hari dan sebilangan besar pemikiran itu berlaku dalam minda bawah sedar, jika anda tidak fokuskan pemikiran anda pada tahap positif, anda akan merasa seperti anda tidak terkawal. Anda tidak akan dapat mengawal nasib anda. Dan anda pasti tidak akan dapat membuat penjualan ketika anda berada di ruang depan itu. Salah satu usahawan berjaya pernah berkata, bahawa ini adalah salah satu nasihat terpenting yang dia berikan kepada usahawan. Anda tidak dapat membuat kemajuan jika anda selalu fokuskan perhatian pada kesakitan dan bukannya hasil yang positif. Pasti, perniagaan sukar. Tetapi, ia menjadi lebih mudah seiring dengan berjalannya masa anda bekerja dan mengekalkan pemikiran positif.

Untuk baca artikel lain: klik sini!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah