Langkah Utama Membangunkan Laman Web Untuk Perniagaan

Langkah Utama Membangunkan Laman Web Untuk Perniagaan

Sama ada anda seorang jurugambar bebas, memiliki kedai perkakasan, atau mempunyai jenis perniagaan kecil, laman web yang hebat sangat penting untuk kejayaan syarikat anda. Sebagai juruweb yang telah berusaha membina atau memasarkan lebih dari 100 laman web perniagaan kecil, saya tahu apa yang diperlukan untuk membuat laman web perniagaan yang hebat dan menarik. Sekiranya anda ingin membina laman web permulaan baru atau menjadikan laman web semasa anda lebih berkesan, berikut adalah 10 langkah utama untuk memulakan dan membantu laman web perniagaan kecil anda bersaing dengan berkesan di pasaran dalam talian.

1. Dapatkan nama domain yang baik

Nama domain anda, juga dikenal sebagai alamat laman web anda, sering menjadi pintu masuk ke laman web anda. Penting untuk memberikan kesan yang baik untuk tujuan kegunaan, dan juga untuk pengoptimuman mesin pencari (SEO).

2. Beli hosting laman web yang selamat dan berskala dengan sokongan teknologi yang baik

Host laman web (atau kadang-kadang disebut sebagai penyedia hosting laman web) adalah syarikat yang menawarkan teknologi dan perkhidmatan yang diperlukan agar laman web dapat dilihat di internet. Anda menghubungkan nama domain anda ke penyedia hosting anda sehingga ketika pengguna mengunjungi alamat laman web anda, mereka akan menunjukkan laman web anda yang anda simpan di akun hosting anda. Perkhidmatan hosting bergantung pada jenis teknologi dan sokongan yang anda pilih. Anda biasanya boleh mendapat potongan harga jika anda membeli rancangan tahunan berbanding dengan rancangan bulanan.

3. Paparkan keterangan perniagaan anda dengan jelas

Penting untuk memberitahu orang tentang siapa anda dan apa yang anda lakukan dengan segera agar mereka tidak merasa bingung ketika mereka melayari laman web perniagaan kecil anda. Pastikan sepanduk laman utama utama anda (juga dikenali sebagai “imej pahlawan”) dan sepanduk berikutnya adalah gambaran visual perkhidmatan anda, dan juga bahawa anda mempunyai teks pengenalan dekat bahagian atas halaman yang menggambarkan siapa anda dan apa yang anda lakukan . Selain itu, pastikan kedua-dua menu navigasi utama dan footer anda mempunyai pautan halaman “Tentang Kami” dengan mudah sehingga orang dapat mengkliknya dan membaca lebih lanjut mengenai perniagaan anda secara mendalam.

4. Melaksanakan sistem pengurusan kandungan terbaik

Sistem pengurusan kandungan (CMS) adalah program atau aplikasi perisian yang digunakan untuk membuat dan mengurus kandungan digital. CMS yang baik akan membantu anda mengekalkan laman web anda, dan anda tidak memerlukan banyak pengetahuan teknikal untuk menggunakannya. Anda harus memilih CMS yang direka untuk keperluan unik anda; sistem yang berbeza digunakan untuk alasan yang berbeza, seperti keramahan pengguna, kepanjangan, dan anggaran. Berikut adalah beberapa sistem yang popular dengan penerangan mengenai kekuatan dan kelemahannya. WordPress: WordPress adalah CMS yang paling popular di dunia. Ia mempunyai komuniti sokongan aktif yang luas dan banyak plugin berguna untuk memperluas fungsi laman web anda. (Dan jika anda tidak dapat mencari plugin yang melakukan apa yang anda mahukan, mudah untuk mencari pembangun WordPress yang dapat membuatnya untuk anda!) WordPress juga percuma dan agak mudah dipasang. Sebilangan besar pembangun laman web biasa dengannya, tidak sukar untuk mencari individu atau agensi yang boleh berfungsi di laman web anda. Saya biasanya mengesyorkan agar perniagaan kecil menggunakan WordPress untuk membuat laman web mereka, kerana fleksibiliti dan kepanjangannya. Namun, harus diingat bahawa kelemahan terbesar WordPress adalah keselamatan — kerana sangat popular, penggodam menyasarkannya paling banyak. Laman WordPress anda perlu dijaga dan dijaga dengan kerap agar tidak digodam. Juga, sukar untuk mengamankan setiap plugin pihak ketiga, jadi menjaga keselamatan laman WordPress anda mesti menjadi komitmen berterusan melalui pelbagai amalan terbaik (memeriksa untuk melihat apakah plugin anda telah dikemas kini dalam beberapa bulan terakhir, memastikannya adalah pemalam yang disediakan di repositori rasmi WordPress, segera memadamkan pemalam yang tidak digunakan, dll.).

5. Pilih platform e-dagang yang baik

Sekiranya anda merancang untuk menjual barang dan / atau perkhidmatan melalui laman web anda, anda memerlukan teknologi yang tepat untuk melakukannya. (Sekiranya anda tidak menjual apa-apa, anda mungkin ingin mempertimbangkannya kerana e-dagang berpotensi meningkatkan keuntungan anda.) Sekiranya anda memutuskan untuk membenarkan pengguna berurusan dengan anda secara kewangan secara dalam talian, anda perlu memilih platform yang tepat untuk anda model perniagaan.

Berikut adalah beberapa platform e-dagang perniagaan kecil yang popular:

WooCommerce: WooCommerce adalah salah satu platform e-dagang paling popular di dunia — ia dapat mengubah laman web WordPress anda menjadi kedai dalam talian. Seperti WordPress, terdapat banyak plugin yang tersedia, dan melekat pada WordPress, yang menjadikannya sangat fleksibel. Terdapat banyak tema percuma dan premium yang telah dibina untuk WooCommerce. (Sebagai peraturan, lebih baik menggunakan tema premium dari pembangun yang bereputasi baik kerana ia akan menawarkan keselamatan dan sokongan yang lebih baik.) Sekiranya anda tidak mahir teknologi, kemungkinan besar anda memerlukan pembangun WordPress untuk membantu anda menyiapkannya dan gunakannya. WooCommerce juga menawarkan kemampuan dan skalabilitas yang sangat tinggi yang mungkin diperlukan oleh perniagaan kecil anda.

Untuk dapatkan artikel menarik: KLIK SINI!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

[fluentform_modal form_id="10" btn_text="Daftar Sekarang" css_class="Ubai" bg_color="purple"]

Pertanyaan & Pendapat sila komen dibawah