Kenapa Laman Web Perlahan ?

Kenapa Laman Web Perlahan ?

Seberapa pantas muat turun laman web anda dapat memberi kesan langsung kepada sama ada anda mengubah pengunjung menjadi pelanggan dan peminat baru. Apabila laman web anda dihantar kepada pengunjung dengan pantas, anda akan memberi peluang kepada semua orang untuk terlibat dengan kandungan anda. Selain itu, kelajuan pemuatan halaman dan masa tindak balas pelayan adalah faktor penting dalam bagaimana Google meletakkan laman web anda. Tetapi jika anda tidak mengurangkan masa tindak balas pelayan dan mengambil masa dua atau lebih saat untuk memuatkan (walaupun papan pemuka anda) anda akan memberikan pengalaman yang kurang optimum kepada pelawat anda dan ramai yang akan meninggalkannya sebelum laman web anda bahkan selesai memuatkan . Oleh itu, jika laman web anda memerlukan lebih dari beberapa saat untuk memuatkan komputer riba, telefon, atau tablet, anda mungkin perlu melakukan beberapa kerja untuk meminimumkan masa pemuatan.

1. Uji terlebih dahulu

Jika anda tidak pasti sama ada anda mempunyai sambungan yang buruk, internet perlahan, atau keseluruhan laman web, cubalah Klik Untuk Tweet di salah satu daripada banyak alat di internet. Salah satu alat tersebut ialah Wawasan Kelajuan Halaman Google sendiri. Terdapat juga alat baik lain, seperti GT Metrix dan Pingdom. Hanya dengan memasukkan URL anda sendiri ke dalam laman web, anda dapat memperoleh data mengenai 10 peraturan yang akan mereka gunakan untuk menilai laman web anda. Ini termasuk masa tindak balas pelayan, pengalihan halaman, gambar yang dioptimumkan, dan peraturan lain yang hanya biasa dilakukan oleh pengkodan atau pakar WordPress.

2. Terlalu Banyak Pemalam WordPress Dipasang

Salah satu perkara terbaik mengenai WordPress ialah pemalam. Mereka membiarkan anda mengoptimumkan dan menyesuaikan laman sesuka hati. Walau bagaimanapun, dengan semua pilihan percuma, mudah untuk menggunakan sedikit plugin-palooza dengan memasang semuanya sama ada anda menggunakannya atau tidak. Ingatlah bahawa setiap pemalam ini dapat menambahkan masa muat tambahan, dan ada juga yang dapat melipatgandakan masa muat anda. Tidak pasti sama ada mereka melakukannya atau tidak? Cuba nyahaktifkan setiap pemalam satu persatu. Kemudian uji kelajuan halaman anda sekali lagi. Sekiranya anda menjumpai satu atau dua pemalam yang menyinggung perasaan, cuba ganti dengan pemalam yang lebih ringan atau cari pilihan pengekodan. Berhati-hati dengan pemalam cache yang berjanji untuk melakukan semuanya. Mereka dapat melambatkan masa tindak balas dan mungkin juga tidak menyelesaikan masalahnya. Dalam banyak keadaan, apa yang mereka lakukan dapat dicapai dengan beberapa pengekodan. Sebilangan besar pemalam WordPress untuk mana-mana laman web adalah 5-10. Walau bagaimanapun, terdapat banyak plugin yang berfungsi sebagai semacam all-in-one. Sebagai contoh, Visual Composer adalah pembina halaman yang hebat. Ia juga dilengkapi dengan pilihan borang hubungan, pilihan slaid, dan banyak lagi – yang menghilangkan keperluan untuk pemalam WordPress lain yang serupa dan dapat memperlambat tindak balas pelayan.

3. Imej Tidak Mampat atau Dioptimumkan

Apakah laman web yang baik tanpa gambar yang bagus? Walau bagaimanapun, saiz tidak penting. Walaupun gambar berukuran 5000 piksel hingga 3000 sangat bagus untuk membingkaikan, ia sangat mengerikan untuk laman web anda. Perlu diingat bahawa kebanyakan skrin desktop selebar 1920px dan skrin mudah alih biasanya tidak lebih lebar daripada 700px. Bergantung pada bagaimana anda mengharapkan pelawat anda mengakses laman web ini, tidak perlu menerbitkan gambar yang lebih besar dari ini. Dan jika anda merancang untuk menggunakan gambar untuk separuh halaman, ubah saiznya menjadi separuh sebelum memuat naiknya. Anda boleh melakukan ini di Mac dengan Pratonton, di Windows dengan Pengurus Gambar, atau bahkan dalam talian di Pixlr, Fotor, atau laman penyuntingan foto lain yang serupa. Sekarang gambar anda lebar dan tinggi yang tepat, pastikan juga ukuran fail yang tepat. DPI bermaksud “titik per inci” dan merupakan cara yang baik untuk menurunkan ukuran gambar anda. Walaupun DPI 300 baik untuk banyak gambar untuk dicetak, ia berlebihan untuk kebanyakan skrin – terutamanya mudah alih. DPI 72 cukup standard untuk penerbitan web dan dapat mengoptimumkan masa muat gambar anda. Akhirnya, ada plugin yang disebut WP Smush yang dapat membantu anda memampatkan gambar anda, walaupun gambar tersebut sudah dimuat naik. Ia secara automatik memampatkan gambar yang anda muatkan setelah anda memasangnya. Anda juga dapat menggunakannya untuk memampatkan gambar yang sudah diunggah dengan menekan arahan “smush it” yang akan diberikan kepada anda.

4. Masa Respons Pelayan yang perlahan

Sudah tentu, satu sebab WordPress begitu lambat mungkin bukan salah anda. Host web anda (Bluehost, Hostgator, iPage, dan lain-lain) mungkin sedikit mengenai kecepatan yang mereka berikan kepada anda, sehingga hampir mustahil untuk mengurangkan masa respons pelayan WordPress untuk laman web anda. Dua jenis hosting yang paling biasa adalah: Shared Hosting atau Virtual Hosting – Pelayan jenis ini adalah jenis harta komuniti di mana ia mengehoskan beberapa laman web, termasuk anda. Ini bermaksud bahawa semasa waktu puncak, laman web anda bersaing dengan semua pelayan lain untuk mendapatkan pelawat anda secepat mungkin. Jenis hosting ini juga memudahkan seseorang yang berkongsi pelayan anda untuk menggodam laman web anda. Terdapat beberapa penyedia kualiti di sini seperti SiteGround, tetapi anda harus selalu berwaspada ketika mengehoskan di pelayan bersama. Hosting WordPress Terurus Sepenuhnya – Pelayan jenis ini khusus untuk anda dan laman web anda. Kuasa pemprosesan dan sumbernya hanya dikhaskan untuk anda, yang boleh menjadikannya lebih mahal. Walau bagaimanapun, ia akan lebih cepat dan selamat.

Untuk membaca lebih banyak lagi artikel mengenai website : klik sini !!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *