Kelebihan Ecommerce Pada Perniagaan

Kelebihan Ecommerce Pada Perniagaan

Meliputi Semua Kawasan

Tidak perlu dikatakan bahawa persediaan terikat oleh lokasi, dan bergantung pada produk atau perkhidmatan anda, ini mungkin menjadi kunci pendapatan anda. Tetapi walaupun anda berpendapat bahawa perniagaan anda ‘perlu’ untuk lokasi yang bersesuaian, berkembang secara global dapat memungkinkan anda berkembang menjadi aspek baru perniagaan anda. Contohnya, jika perniagaan anda terutama berdasarkan perkhidmatan, anda mungkin ingin melengkapkan penawaran tempatan anda dengan produk yang dapat dibeli oleh orang dalam talian dari anda, seperti pendandan rambut yang menawarkan aksesori khas. Mungkin juga anda dapat memanfaatkan pasaran pelancongan dan pelancongan dengan lebih mudah jika anda bergerak ke arah penjualan dalam talian.

Menjimatkan Kos

Kerana e-dagang cenderung membawa kos yang jauh lebih rendah daripada persediaan kedai, menambahkan komponen dalam talian untuk perniagaan anda yang ada tidak perlu menjadi pelaburan berisiko tinggi dan sebenarnya, dalam kebanyakan kes akan menjadi pilihan yang jauh lebih baik daripada membuka kedai lain jika itu sesuatu yang anda rasa anda boleh kehilangan wang dengan mudah. Mengapa kos untuk menjalankan kedai dalam talian adalah lebih rendah? Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian:

Penjualan di Iklan

Iklan digital lebih murah berbanding saluran tradisional dan dapat disesuaikan dengan lebih mudah agar sesuai dengan anggaran yang berbeza-beza. Anda boleh menggunakan gabungan tradisional dan digital untuk memasarkan keseluruhan operasi anda, atau bahkan beralih ke digital terutamanya dan menjimatkan banyak wang. E-mel adalah salah satu contoh alat digital sederhana yang tetap menjimatkan kos dan kaedah mudah untuk menghantar maklumat ke tempat yang tersegmentasi (lihat alat mudah seperti MailChimp jika anda ingin memulakan pemasaran e-mel).

Jimat Kakitangan/Pekerja

Anda tidak perlu membayar kakitangan secara langsung dan sebenarnya boleh mempertimbangkan untuk menyatukan sesuatu seperti chat bot ke dalam media sosial dan aktiviti perkhidmatan pelanggan anda dan bukannya bantuan langsung. Anda juga mungkin mahu menyewa pembantu maya atau pakar pemasaran luar negara jika anda mencari orang untuk mengendalikan perkhidmatan pelanggan atau aktiviti lain secara 24 jam.

Jimat Kos Sewa

Akan ada beberapa bayaran awal yang berkaitan dengan penyediaan dan penyelenggaraan web – misalnya, mengintegrasikan akaun wordpress ke dalam laman web semasa anda, atau bahkan melakukan perbaikan. WordPress boleh didapatkan dengan harga yang murah, dan dengan bayaran yang murah ini, anda juga dapat menggunakan ciri-ciri yang dapat membantu anda menjalankan perniagaan dengan lebih lancar.

Penyasaran Lebih Baik

Model pemasaran dan penjualan digital seperti model yang menggunakan e-dagang membolehkan anda mengumpulkan, mensintesis dan menggunakan maklumat dan data pelanggan dengan lebih mudah daripada saluran tradisional. Ini terutama berlaku ketika anda mempertimbangkan aktiviti penyimpanan seperti program kesetiaan pelanggan – pada dasarnya anda dapat mengesan kebiasaan membeli mereka dengan lebih teliti yang menawarkan peluang untuk menargetkan usaha pemasaran dan promosi dengan cara yang lebih tepat. Untuk tujuan ini, anda juga akan mendapati bahawa ada peluang yang lebih besar untuk memperibadikan promosi dan penawaran lain kerana anda mempunyai data mengenai pelanggan anda yang disatukan secara automatik ke dalam sistem. Sekiranya anda tahu bagaimana Amazon, Shopee atau Lazada “mengesyorkan” item yang menurutnya anda suka, anda juga boleh melakukannya. Anda juga dapat membuat segmen dan memperibadikan berdasarkan lokasi tertentu, minat perbelanjaan, atau tingkatkan cart anda. Upselling dan cross-selling juga menjadi lebih mudah kerana anda tidak terjebak dengan situasi face to face yang tidak selesa di mana pelanggan mungkin tidak suka sekiranya mereka merasa tekanan. Anda hanya boleh memberikan cadangan untuk add-on sebagai sebahagian daripada proses belanja dan membiarkan pembeli pergi ke laman web perniagaan.

Aliran Trafik yang berbeza

Anda mungkin sudah menyediakan laman web untuk menyokong perniagaan anda, tetapi adakah trafiknya banyak? Membangunkan kehadiran dalam talian dapat membantu anda memahami pasaran anda dengan lebih baik sehingga anda dapat menawarkan produk baru dan inovatif serta mempromosikan kedai anda. Bagaimana anda melakukan ini? Pengoptimuman Mesin Pencari di laman web anda adalah kunci dan strategi pemasaran digital boleh menjadi sangat besar ketika datang ke penyelidikan pelanggan dan menargetkan pemasaran anda dalam talian dan luar talian.

Skala dan Tumbuh dengan Mudah

Salah satu faedah utama menjalankan perniagaan dalam talian ialah anda dapat mengoptimumkan dan memperkecil anggaran anda dengan mudah sesuai dengan semua aspek perniagaan yang lain, dan tidak terlalu sukar untuk membuat skala perniagaan sekiranya anda melihat pangkalan pelanggan anda berkembang. Sebagai contoh, jika anda menjalankan iklan Facebook, anda dapat menyesuaikannya dengan mudah sesuai dengan tingkah laku pembelian. Dan walaupun anda mengalami penurunan atau pengecutan – katakanlah, jika penawaran anda cenderung bermusim, anda juga dapat menyesuaikan pemasaran dan inventori anda sesuai dengan perubahan ini.

Pengalaman Pelanggan yang Lebih Menyenangkan

Bagi banyak individu yang mahir berteknologi yang terbiasa membuat pembelian dalam talian, mereka mungkin tidak tahu bahawa bagi banyak orang yang sudah biasa, ini adalah pengalaman yang lebih halus dan lebih selesa bagi banyak orang. Pelanggan bukan sahaja tidak perlu meninggalkan keselesaan kediaman mereka sendiri, tetapi mereka juga dapat mengelakkan lalu lintas, tempat letak kenderaan, dan jurujual yang memaksa untuk menjual atau mengganggu perbualan anda dengan rakan. Apabila sebuah kedai didirikan dengan betul, kemudahan mencari, melihat, dan membuat pesanan dapat dengan mudah melebihi jualan face to face. Ini terutama berlaku jika ciri khas seperti customer service yang disiapkan untuk menjawab pertanyaan pelanggan 24-7, suatu prestasi yang menjadi semakin terjangkau jika anda mempertimbangkan sumber luar atau chatbots luar negara.

Pendapatan Pasif

Sekiranya anda dapat membuka kedai anda 24-7 dan anda dapat memperluas penawaran anda kepada khalayak global, ini bermakna anda berpotensi untuk membuat aliran pendapatan pasif – iaitu, pendapatan anda tidak semestinya bergantung pada jurujual yang hebat atau waktu niaga. Apabila anda dan pelanggan anda tidak lagi dihalang oleh logistik seperti lokasi dan waktu, anda mempunyai banyak peluang untuk meningkatkan pendapatan dengan cara baru.

Untuk Baca Artikel Menarik : Klik Sini!!

Terbaru!!

Panduan Ecomm Masterclass

Case Study Jualan RM1.9 Juta kurang dari setahun dengan Strategi Ecommerce Ads

Isi borang dibawah ini.. Lepas Register ni, Dapat BONUS Free bernilai RM249

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *