Jenis-Jenis Website

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Setiap laman web atau website boleh disusun menjadi satu daripada empat jenis. Dengan mengetahui jenis apa yang anda mahukan sebelum membuat keputusan reka bentuk atau pemasaran, anda dapat menyelamatkan diri anda dari menggunakan wang untuk pembaziran dengan membina website tanpa hala tujuan. Adakah anda tahu jenis laman web yang anda miliki atau mahu? Sekiranya anda menjawab “Tidak,” jangan takut. Di sinilah kita masuk! Artikel ini membahas setiap jenis, melihat faktor penentu dan struktur penjualan mereka. Dengan mengetahui jenis laman web yang anda perlukan, anda dapat menarik penonton yang anda mahukan dengan berkesan. Rancangan pemasaran yang jelas, ditambah dengan keputusan reka bentuk yang menarik, dapat menghasilkan lebih banyak wang di dalam poket anda.

Laman web pihak berkuasa

Laman web pihak berkuasa berfungsi sebagai satu rujukan dalam talian untuk perniagaan anda. Ini adalah tempat yang boleh dikunjungi oleh pelanggan untuk melihat pekerjaan apa yang telah dilakukan syarikat anda dan cara menghubungi syarikat anda mengenai perkhidmatan anda. Prospek dihasilkan di luar talian. Orang yang melayari laman web anda sudah mengetahui mengenai syarikat anda dan mencari lebih banyak maklumat. Laman web anda berfungsi sebagai pemegang tempat dalam talian, memberikan lebih banyak kesahihan perniagaan anda di mata pelanggan anda. Contoh laman web pihak berkuasa ialah laman web syarikat pembinaan. Sebuah syarikat pembinaan akan dicadangkan kepada pelanggan oleh kontraktor lain dan orang-orang di tempat pekerjaan.Maklumat diberikan melalui luar talian. Jualan berlaku di luar talian juga. Syarikat pembinaan menggunakan kontrak untuk membuat penjualan mereka, yang dilakukan secara peribadi berbanding dalam talian. Laman web ini membantu syarikat dalam “mengatasi masalah” dan meyakinkan pelanggan mereka untuk menjadi pelanggan yang dapat menjimatkan wang mereka.

Laman web peneraju

Laman web ini fokus untuk menghasilkan maklumat melalui kehadiran pelanggan dalam talian. SEO dan strategi pemasaran yang disasarkan memainkan peranan besar dalam mendatangkan pelanggan baru. Walau bagaimanapun, penjualan masih berlaku di luar talian. Laman web ini dijumpai dalam talian oleh orang yang mempunyai matlamat untuk membeli. Ini bermaksud pelanggan pada awalnya bersedia untuk menghabiskan wang mereka. Mereka hanya perlu yakin bahawa perniagaan anda adalah tempat yang tepat untuk melakukan perbelanjaan ini! Seorang peguam perceraian yang terletak di Seattle akan menggunakan laman web mereka sebagai alat generasi peneraju dengan memasukkan SEO yang menargetkan mereka yang mencari perkhidmatan tersebut. Pelanggan mereka membuat carian dalam talian, melalui mesin carian, seperti Google. Petunjuk yang berjaya kemudian bergerak ke luar talian untuk penjualan akhir.

Laman Web Penjual

Laman web ini sangat popular, kerana maklumat dan penjualan semuanya dilakukan sepenuhnya dalam talian. Ini adalah laman web yang menjual produk atau perkhidmatan melalui e-commerce. Sekiranya laman web mempunyai fungsi troli, maka ia termasuk dalam kategori laman web penjualan. Cukup mudah difahami, bukan? Tidak cukup. Laman web syarikat masih boleh masuk ke dalam kategori penjualan jika perniagaan itu menggunakan penjadualan dan pembayaran dalam talian, tetapi menyediakan perkhidmatan secara langsung. Kedua-dua maklumat dan penjualan masih dalam talian, tetapi perkhidmatan sebenarnya tidak ada. Laman web ini menjadi popular apabila ramai pembeli pada masa kini hanya mengguna platform jual beli atas talian. Kebanyakkan penjual mengambil peluang untuk membuka website yang dilengkapi dengan fungsi maklumat dan penjualan atas talian.

bina website jualan - lernify

Nak belajar bina website sendiri? klik di sini
Tak cukup masa? Nak kami binakan website jualan untuk anda? Lihat portfolio kami di link ini

Laman Web Utiliti

Laman web utiliti berfungsi lebih seperti alat daripada laman web biasa. Ini adalah syarikat yang mempunyai perniagaan dan laman webnya adalah sama. Sebagai contoh, Airbnb dan Facebook contoh laman web utiliti. Mereka tidak semestinya menjana maklumat atau penjualan dalam talian. Mereka hanya wujud di ruang dalam talian dan dapat diakses oleh sesiapa sahaja yang memilih untuk menggunakannya. Laman web ini memberi pengguna untuk memilih fungsi web ini sama ada untuk mengguna sebagai menjana maklumat atau menggunakannya sebagai laman web jualan. Oleh itu, laman web seperti ini memberi ruang kepada peniaga yang tidak mempunyai website untuk mempromosikan produk mereka ke dalam talian.

close

Leave a Reply

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best, Free Powerpoint Template worth $300.. Get Here!

More To Explore

website ecommerce - lernify
Artikel

9 Perkara Penting Untuk Website Ecommerce Yang Bagus

Nak buat website ecommerce? Ada banyak platform, ada yang berbayar, ada percuma dgn fungsi terhad, ada yang free terus.. tapi kena pasang kat hosting sendiri.. Boleh survey, ..bigcartel..shopify..easystore..bigcommerce..shoppegram Cuma, Shopeegram

8 Tips Penting Buat Bisnes Online Dropship
Artikel

8 Tips Untuk Bisnes Online Dropship

Zaman sekarang boleh katakan semua orang nak buat bisnes online. Senang cakap, kalau kita ambil batu dan baling, mesti akan jatuh atas kepala orang yang buat bisnes online. Ha, macam tu lah

Sponsored

Case study Setup Messenger Ads dengan Chatbot Mudah

chatbot
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top